De senaste åren har antalet kameramodeller man kan välja på vuxit rejält. Då är det ännu svårare att veta vad man ska välja. Många kunder tar det säkra före det osäkra och köper något av ett känt märke. Även om det inte är säkert att det är rätt val.
Fotografer har olika behov men alla vill naturligtvis ha en bra kamera som tar fina bilder. Oavsett om det handlar om en billig kompaktkamera eller en dyr spegelreflex. Men vilken ska man välja?
Ännu värre är det om kameran är en julklapp till någon annan. Då behöver man kompetent rådgivning av en expert i en fotobutik. Eller så kan man göra det enkelt för sig och läsa om våra 20 smarta kamerafynd!
Här har vi samlat ihop 20 kameror som alla har kommit med för att de är exceptionellt prisvärda – antingen har de alltid varit det eller så har priset har sjunkit mycket sedan introduktionen.
De första 10 är kompaktkameror och kostar från tvåtusen och uppåt. De har olika egenskaper men tar bra bilder allihop. De täcker lite olika behov och är allt från proffskompakter och allväderskameror till semestervänliga superzoomkameror.
Ska du ha full kontroll, fullständig flexibilitet och bildkvalitet i toppklassen så passar någon av de 10 systemkamerorna perfekt. Då kan man välja mellan traditionella spegelreflexer och de kompakta systemkamerorna. Med en systemkamera får man utbytbar optik och ibland en sökare som visar bildutsnittet. Vilket är guld värt för dem som fotografera mycket: med utbytbar optik kan man välja objektiv efter behov.
Priserna i den här listan är marknadspriser från december 2013.
Kompaktkameror
Panasonic Lumix TZ40 – Resvänlig superzoom
2 500 kr
De små kamerorna i Lumix TZ-serien har vunnit flera tester i Ljud & Bild och den senaste modellen är TZ40. Här får du 20x zoom som täcker allt från 24 mm vidvinkel till 480 mm tele. TZ40 är en ypperlig fickkamera med praktisk pekskärm och GPS som loggar var någonstans bilderna tas. Du kan filma video i Full-HD också, samt överföra bilderna trådlös till mobilen.
Panasonic Lumix TZ kostar cirka 2 500 kr.
Panasonic Lumix FT5 – Smart allväderskamera
2 800 kr
Det här är en av de bästa allväderskamerorna du kan köpa. Lumix FT5 har zoom mellan 28 och 128 mm, och du kan ta bilder på uppemot (eller nedemot) 13 meters djup och fortsätta fotografera även om temperaturen sjunker till under 10 minusgrader. Du kan till och med fjärrstyra kameran trådlöst med mobilen och överföra bilderna från kameran till mobilen. FT5 är en av de allra minsta allväderskamerorna vi har testat. Priset har sjunkit med 1 200 kronor, så nu kommer du undan med 2 800 kronor.
Sony HX50V – Extrem fickkamera
3 000 kr
Hela 30x zoom gör Cyber-shot DSC-HXV50V till bäst i sin klass. Det innebär att du kan plåta nästan vad som helst, i närheten eller långt borta, med objektivets extrema 24–27 mm zoom. Bildkvaliteten är hög för en sådan här kamera och om du behöver mer ljus kan du sätta på en separat blixt. Eller en separat sökare så att du slipper anstränga dig för att se skärmen i solljus. GPS-loggning håller ordning på var bilderna tas, wifi ger dig trådlös bildöverföring och blixtsnabba 10 bilder i sekunden gör att du kan frysa action. HX50V har sjunkit ett par hundralappar i pris och kostar numera ungefär 3 000 kronor.
Olympus Stylus TG-2 iHS – Tuff undervattenskamera
2 800 kr
Olympus har den mest praktiska allväderskameran eftersom den har ljusstark optik och därför passar för att ta bilder i dåligt ljus. Den har en smart funktion som innebär att du kan göra enkla inställningar genom att knacka på sidan med knogarna. Den tål 15 meters djup och har en inbyggd LED-lampa som lyser upp mörkret i djupet. Med ett extra undervattenshus kan du komma ännu djupare. Priset har sjunkit en tusenlapp sedan vi testade TG-2 i somras, nu ligger den på runt 2 800 kronor.
Panasonic Lumix LX7 – Ljusstark favorit
3 500 kr
Det här är rena rama fyndet. De flesta butiker tar 3 500 kronor – några till och med ett par hundringar mindre – för Lumix LX7, som är en av de bästa kompakterna vi har testat. Här får du knivskarpa bilder, inomhus också, tack vare bildstabilisator och seriös optik med 24–90 mm zoom. Och mycket bra ljusstyrka f1,4–2,3. Alla kan ta bra bilder med den här kameran, men erfarna fotografer kan se extra mycket fram emot den fina användarvänligheten och de kreativa möjligheterna. I blixtskon kan du sätta en extern blixt eller en elektronisk sökare.
Sony RX100 – Den bästa fickkameran
4 200 kr
Den känns inte mycket större än en tablettask men är fortfarande än av de bästa fickkamerorna. Även om RX100 har fått en efterträdare (RX100 II) med blixtsko och vridskärm så är den ett av de bästa köpen där ute eftersom den har felfri bildkvalitet och fin 28–100 mm zoom i ett format som får plats i alla fickor. Priset har gått ner två tusenlappar från 6 200 kronor så det är bara att slå till!
Fujifilm FinePix X20 – Klassisk kvalitet
4 400 kr
Låt dig inte luras av det gamla klassiska utseendet, FinePix X20 är en av de finaste kompaktkamerorna du kan köpa. Den optiska kvaliteten i 28–112 mm-zoomen är förträfflig. Ljusstyrkan på bländare 2,0–2,8 tillhör de bästa i klassen och tillsammans med Lumix LX7 är detta en av de mest lättskötta kamerorna. Bara den stora och ljusa optiska sökaren är en stor jättefördel. En speciell bildsensor ger perfekt bildkvalitet i de flesta situationer och för 4 400 kronor är X20 kameran du köper till en fotograf som har sett det mesta förut men som vet vad kvalitet betyder.
Canon Powershot G1 X – Prisvärt fynd
4 700 kr
Canons grymmaste kompaktkamera har sjunkit mer än 2 500 kronor i pris och är ett otroligt bra köp. För ynka 4 700 kronor får du en liten kamera som tar lika bra bilder som många spegelreflexer. Ljusstark 4x zoom, optisk sökare och blixtsko gör den här användarvänliga kameran helt komplett. G1 X kan allt och gör det dessutom bra. En av få kompaktkameror som faktiskt kan ersätta en spegelreflex.
Nikon Coolpix A – Knivskarp vidvinkel
8 000 kr
Nikons bästa kompaktkamera har blivit en hel del billigare sedan den släpptes. Nu kostar den under 8 000 kronor i stället för 10 000 och har blivit ett riktigt intressant köp. Bildkvaliteten är det nämligen inget fel på. Du får ingenting annat än 28 mm vidvinkel, med måttlig ljusstyrka på f2,8, men jösses en sådan kvalitet! Bilderna är knivskarpa och den tunna och lätta Coolpix A bara skriker efter att bli använd. Det går att sätta på en optisk sökare vilket gör Nikon-kameran till en av de roligaste och mest diskreta att ha med sig på resan.
Sony RX1 – Klassledande bildekvalitet
22 000 kr
Du sparar 5 000 kronor på att köpa DSC-RX1 nu jämfört med när den kom, men den kostar fortfarande mycket. Fast för fotografer som uppskattar en liten kamera med bildsensor i fullformat kan den vara värd en smärre förmögenhet. Den stora bildsensorn ger nämligen bland annat ett smalt skärpedjup som många uppskattar. Och inte nog med det, RX1 har ett skarpt 35 mm/f2,0-objektiv som är ett av de bästa vi någonsin har testat, och det går att köpa till både optisk och elektronisk sökare. Det är bara Sony RX1r-versionen som är (pyttelite) bättre, fast kostar ett par tusenlappar till.
Systemkameror
Canon EOS M – Superfyndet
3 500
Om du letar efter en riktigt liten systemkamera så är EOS M ett sällsynt bra köp. Bildkvaliteten är mycket bra, främst tack vare den fina 18–55 mm-zoomen med bildstabilisator, och pekskärmen gör skötseln till rena rama barnleken. Men det mest fantastiska är priset. Canon-kameran kostade 8 000 kronor när den kom, nu går den att hitta för 3 000! Det är mycket för pengarna, det! EOS M är superb för förstagångsköparen som önskar sig en liten och lätt kamera som tar bra bilder.
Nikon D3200 – Användarvänlig nybörjarkamera
3 800 kr
Tvåtusen kronor sparar man på att köpa Nikons minsta spegelreflex nu. D3200 är en superb kamera för nybörjare och erfarna och passar även dem som gillar att filma. Den kan utrustas med separat mikrofon och tar fina videofiler. Den här behändiga kameran har kanske klassens högsta bildkvalitet, även om kit-objektivet som ingår (18–55 mm) kanske inte är världens skarpaste.
Samsung NX300 – Mycket bra köp
5 500 kr
NX300 är en av våra favoriter. Den eleganta Samsung-kameran har trådlös bildöverföring och vridbar pekskärm. Användarvänligheten är oerhört fin, med inbyggd guide för oerfarna fotografer, och bildkvaliteten tillhör toppklassen. NX300 säljs med bra programvara (Adobe Lightroom 4) så att man verkligen utnyttjar sina kreativa förmågor under efterbehandlingen. Priset var 7 000 kronor när NX300 kom, så detta är tveklöst ett bra köp.
Pentax K-50 – Välgjort alternativ
5 800 kr
Pentax är en dark horse i spegelreflexklassen. K-50 är en välbyggd och väderskyddad kamera som kombinerar bildkvalitet med byggkvalitet på ett sätt som ingen konkurrent kan matcha för de här pengarna. Den är inte blixtsnabb men bildkvaliteten är fullt i klass med rivalerna, vilket gör Pentax K-50 till ett mycket bra köp. Och den enda kameran som duger i den här prisklassen om du gillar att fotografera i ruskväder.
Olympus OM-D E-M5 – för ambitiösa fotografer
8 000 kr
Olympus skakade om hela marknaden med den här kameran. OM-D E-M5 utsågs till årets kamera av många tidningar, och det finns det fog för. Blixtsnabb autofokus, grym bildkvalitet, små mått och väderskyddat kamerahus och zoomobjektiv är unikt i den här prisklassen. E-M5 kostade 10 000 kronor när den kom och är fortfarande ett av de bästa köpen, i synnerhet som priset har sjunkit till 8 000. Idealisk för seriösa amatörfotografer.
Fujifilm X-E1 – Perfekt för fotofantaster
9 000 kr
Kameran med det klassiska utseendet är ett fullgott alternativ till Olympus, Canons eller Nikons bästa och en av våra absoluta favoriter det senaste årtiondet. Fujifilm har lyckats med nästan allt, här får du en suverän elektronisk sökare och en gnistrande bildkvalitet. Mycket tack vare en väldigt bra 18–55 mm-zoom och en unik bildsensor som har en detaljskärpa man knappt tror är möjlig. X-E1 har gått ner 3 000 kronor i pris.
Canon EOS 70D – Superb på det mesta
10 000 kr
Canon är de första som lyckats få autofokus att fungera riktigt bra när man filmar. EOS 70D har en smidig, tyst och snabb autofokus när man spelar in video och är spegelreflexen vi föredrar när stillbilds- och videokvalitet är lika viktigt. Priset har inte gått ner men de samlade kvaliteterna är så bra att de är värda pengarna. Detta är Canons mest prisvärda – och det säger inte lite!
Nikon D7100 – Fullträffen
10 000 kr
D7100 har blivit 3 000 kronor billigare och kostar nu lika mycket som EOS 70D och är värd varenda krona. Styrkan ligger i bildfiler med det största dynamikomfånget vi har skådat i den här klassen, och en fulländad detaljupplösning. Detta är fotografens kamera, en kamera som samarbetar med fotografen och som precis som med Canon ger dig tillgång till det största urvalet av objektiv. Med D7100 kan alla ta bra bilder.
Sony A7 – Fantastisk fullformat
14 500 kr
Det här är världens minsta digitala systemkamera med fullformatsensor. Sony A7 med 24 megapixlar (och A7r-versionen med 36) på en 24 x 36 mm stor yta är till och med mycket mindre än de flesta kompakta systemkameror. A7 är det bästa köpet eftersom huset kostar 14 500 kronor, 17 000 kronor inklusive kit-objektivet 28–70 mm. Hybrid-autofokusen är bland de snabbaste vi har provat och bildkvaliteten är fullt i klass med dyrare spegelreflexer som också har 35-mm bildstorlek, men ingen av dem ger dig lika mycket för pengarna som Sony Alpha A7.
Nikon D800 – Proffsens favorit
20 800 kr
Nikon D800 kommer att ta plats i historieböckerna som en av de bästa kamerorna någonsin. D800 är kameran alla andra får finna sig i att bli jämförda med. Priset för huset närmar sig nu 20 000 kronor. Det kan verka som mycket pengar men med 36 megapixlar, Nikons mest avancerade bildprocessor och en vattentät konstruktion får man en kamera som är byggd för att leverera bildkvalitet av referensklass – i åratal. Ska vi drömma om något fotografiskt i julstrumpan i år så får det gärna bli ett hårt paket, och allra helst en D800.
Vill du ha ännu fler tips? Det finns många på våra testsidor …
Läs hela artikeln med LB+
Black Week erbjudande
70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)
LB+ Total månad / 185 kr
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser