Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Pentax K-50

Finputsad hårding

Förbättringarna är små och knappt synliga men Pentax vädertåliga folkkamera är fortfarande ett av de bästa köpen.

Av / 2013-10-21 - 06:00
Pentax K-50
Lasse Svendsen

Med så små förändringar är det lätt att man börjar tänka: ”If it ain’t broken, don’t fix it.” För det var inte mycket fel på Pentax K-30. Måhända bortsett från en väl piffig design som orsakade delade meningar om huruvida kameran var ful eller snygg.

Efterföljaren K-30 går i 50-modellens fotspår och trampar mitt i getingbot där rivalerna heter Canon EOS 700D och Nikon D5200. Med andra ord: prisklassen runt och strax över 5 000 kronor, där vi hittar välutrustade spegelreflexer som ofta ger mer kamera för pengarna än de dyrare modellerna gör.

Pentax har nästan inte gjort några förändringar av betydelse i K-50. Bortsett från en mer konservativ design är bildprocessningen förbättrad och kamerans högsta ljuskänslighet är numera ISO 51 200.  Nu kan man nästan plåta i beckmörker.

Väderskyddat hus
Allt som var bra i K-30 finns kvar i K-50. Till exempel prisklassens enda kamerahus med integrerad bildstabilisator. Och ett stålchassi som är täckt av slitstark polykarbonat, med öppningar, knappar och rattar förseglade av gummipackningar för att stänga ute damm, smuts och regn. Detsamma gäller den nya zoomen 18–55 mm/f3,5–5,6 WR (och 18–135 mm/f3,5–5,6 WR som kostar 9 000 kronor ihop med kamerhuset), som bland annat förseglar öppningen runt metallbajonetten med en o-ring.

Pentax K-50 är alltså det smartaste alternativet om man ofta är ute och fotograferar i ruskväder.

Bildsensorn är densamma som vi har testat med gott resultat i K-5 och K-30, en CMOS-sensor med 16 megapixlar i vanligt APS-C-format som klarar HD-video i 1080p. Precis som sin föregångare saknar K-50 ingång för extern mikrofon och har bara en monomikrofon inbyggd.

Gott om funktioner
Det finns stora möjligheter att skräddarsy inställningar efter fotografens personliga behov. Populära inställningar går att lagra i minnesbanker och hämtas sedan fram med funktionsratten på ovansidan. Kameran har Pentax unika TAV-inställning, där fotografen bestämmer bländare och slutartid, sedan anpassar kameran ISO-värdet så att exponeringen blir korrekt.

Med 11 fokuspunkter och hjälpbelysning i dåligt ljus fungerar autofokusen mycket bra i de flesta förhållanden. Men när man använder skärmvisning (live-view) tar kameran längre tid på sig att hitta fokus, och när man filmar får man antingen fokusera manuellt eller trycka på AF-knappen på baksidan. En tryckning aktiverar autofokus, men fokusmotorns surrande smyger sig in i filmljudet.

K-50 är relativt snabb på avtryckaren, med bildserier på 6 bilder per sekund är den snabbast i mellanklassen.

Bildkvalitet
Det var som sagt inget fel på bildkvaliteten i K-30 och det är det inte i K-50 heller. Den står sig utmärkt mot Nikon D5200 och i synnerhet Canon EOS 700D, men är bara marginellt bättre på hög ISO än K-30. Skillnaden är alltså inte stor, och egentligen saknar den betydelse eftersom det knappt syns på annat än testbilder.

I praktiken innebär det att brusnivån är mycket låg upp till ISO 1600 och först blir synligt vid 3200, medan kornbrus ökar markant från ISO 6400. Då är även färgstörningarna mer påträngande. Jämfört med 700D har K-50 bättre upplösning och detaljskärpa på hög ISO, men det skiljer inte mycket mellan K-50 och D5200.

Precis som i K-30 finns det gott om bilddynamik att gå på för fotografer som vill syssla med efterbehandling av råfiler. Kameran har flera alternativ för justering av parametrar som kontrast, färgmättnad, färgtemperatur, hög- och lågdager samt skärpa (i +/–4 steg) och det går att låta kameran korrigera för hög-/lågdager.

highres-K-50_black_005_1371041593
Skärmen är inte tryckkänslig och går inte heller att fälla ut.

I JPEG-bilderna är färgåtergivningen inte dålig alls, med prydliga hudtoner och fin tonalitet. Det enda väsentliga klagomålet vi har är videoegenskaperna. Som är bättre i EOS 700D och D5200 – som dessutom har vridbara skärmar och tystgående autofokus. Pentax-kameran saknar välfungerande autofokus när man filmar och utan mikrofoningång ligger den en bit efter konkurrenterna på det området.

Pentax har däremot ett attraktivt urval av optik till K-50, bland annat DA16–50 mm/f2,8 och DA50 mm/f1,4 som vi har mycket fina erfarenheter av från K-5 och K-30, men även ljusstarka objektiv med fast brännvidd, väderskyddade objektiv och den fina, pannkaksplatta 40 mm/f2,8.

Sammanfattning
Pentax K-50 är kameran för aktiva människor som ofta är ute på vintern och på hösten i ruskväder och som vill ha en välbyggd allväderskamera som är en spegelreflex. Bildkvaliteten får maxbetyg, detsamma gör nästan användarvänligheten och byggkvaliteten på den här kameran, som är ett av de allra bästa köpen i den här klassen.

Ljud & Bild tycker

Bra upplösning och skärpa Väderskyddat och gediget hus Användarvänlig Låg fokushastighet i live-view Ingen mikrofoningång

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Kommer sent, men välförsedd, till festen

Kompakt och kompetent telezoom

De bästa instant-bilderna

Flygande dubbeldäckare

Kamera med artificiell intelligens

Kör om konkurrenternas kameror

Fullformatkamera för liten budget

Fenomenalt användbar kameradrönare

En perfekt kompromiss

En varg i fårakläder

Nikon Z8 uppfyller mångas drömmar

Bästa skärmkalibreringen?

Rulla till toppen