TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Canon EOS 70D

Ulv i fårakläder

Canons EOS 70D är så full av betydande förbättringar att vi skulle kunna skriva en hel bok om dem. Men vi ska försöka fatta oss kort.

Av / 2013-10-10 - 06:00
Canon EOS 70D

Ljud & Bild tycker

  • Mycket hög bildkvalitet Massor av funktioner Bäst AF i klassen Felfri ergonomi
  • Inte lika väderskyddad som de tuffaste

För varje ny generation får kameramodellerna ett knippe extrafunktioner, lite högre bildkvalitet och ytterligare några fler megapixlar. Inget fel med det. Nu för tiden går det inte att klaga på bilderna, vilken kamera de än tas med. I synnerhet om den är en spegelreflex. I den klassen handlar skillnaderna mellan kamerorna i allt högre grad om vilken funktionsnivå man behöver och hur mycket det får kosta.

Det går alltid att förbättra brusreduceringen ett snäpp, lägga till ett par extra fokussensorer och öka bildhastigheten. Vips! så har man en förbättrad modell. Fast särskilt innovativt är det inte. Störst evolution har de kompakta systemkamerorna genomgått. I det segmentet har tillverkarna lyckats klämma in en liten systemkamera i ett litet kamerahus och lagt till praktiska funktioner som wifi, vridbar pekskärm, integrerad bildstabilisator och i vissa fall elektronisk sökare. Samtidigt har Nikon och Canon i tysthet finputsat sina spegelreflexer. Små förbättringar har ofta räckt för att hålla intresset uppe bland kameraintresserade, men det är först i och med EOS 70D som vi kan prata om en riktig revolution.

Unikt fokussystem
Canon-kameran ställer upp i mellanklassen och vänder sig till mer erfarna amatörer och proffs. Den ser nästan precis ut som föregångaren EOS 60D, vilket i sig var en utmärkt modell – som för övrigt går att köpa för kaffepengar nu för tiden. Men som nästan alla spegelreflexer har 60D en betydande nackdel. Autofokuseringen är för långsam och oexakt och letar fokus för länge när man använder skärmen som sökare (live-view). Inte bara när man tar stillbilder utan framför allt när man filmar video. Vi är inte de enda som har klagat, däremot är Canon de enda som lyckats göra någonting åt saken.

I EOS 70D – som är till förväxling lik den utgående EOS 60D – har Canon tagit fram en ny bildsensor i APS-C-format. CMOS-sensorn (som de facto är standard för systemkameror) har 20,2 megapixlar och kallas för Dual Pixel CMOS AF.

I klartext betyder det att bildsensorn har två fotosensorer för varje pixel, där den ena används för att kontrollera fokuseringen och den andra för att fånga upp ljuset till bilden. I samma ögonblick som bilden tas används båda till exponeringen och ger full 20 Mp-upplösning. Dual Pixel-sensorerna täcker 80 procent av bildytan och ger tillsammans med 19 korssensorer en blixtrande snabb och ytterst exakt autofokus i live-view.

Annons

EOS 70D AMBIENT REV DETAIL WiFi ON w LENS 2
Canon kan det här. Det märks på hur välgjort allting är på kameran – som också är föredömligt användarvänlig.

Fördelen med Dual Pixel är en mjukare men snabbare fokusering när man filmar, men också när man tar bildserier med uppemot 7 bilder per sekund. Fotografen kan när som helst välja fokussensorer själv, till exempel när han eller hon vill flytta fokus från centrum och samtidigt titta i den optiska sökaren för att se vilka fokussensorer som används.

När man filmar är det ännu viktigare att kameran fokuserar mjukt och exakt. EOS 70D lär inte göra någon besviken på det området. Tillsammans med Canon-optik med tystgående STM-motor (till exempel EF-S 18–135 mm) är Dual Pixel en fullträff! Man kan panorera medan man filmar utan att fokuseringen jagar och man slipper oväsen. Försök göra det med någon annan spegelreflex!

Pekskärm
70D är naturligtvis utrustad med wifi som är förhållandevis enkelt att ställa in. När det är överstökat kan man överföra bilder direkt från kameran till surfplattan eller mobilen. Den vridbara pekskärmen gör det till en barnlek att ställa in wifi-kopplingen och att ändra funktioner. Man har också tillgång till exponeringskompensation när man filmar.

Den nya EOS-kameran är inte lika renodlad som den mer exklusiva fullformatmodellen 5D mk III, som filmar med både bländar- och slutar-automatik. Det saknar 70D, men det går att ställa in mikrofonens volym innan man filmar och att fintrimma slutare och bländare för hand under tiden man filmar.

Eftersom det finns en mikrofoningång (plus en inbyggd stereomikrofon) har man en möjlighet att koppla in en extern mikrofon eller trådlösa mikrofonmottagare med volymkontroll. Det löser i så fall problemet.

Väl beprövad ergonomi
Canon har inte fallit för frestelsen att förändra utseendet. Alla som är vana vid en EOS-kamera känner igen sig direkt. En funktionsratt till vänster om den uppfällbara blixten, en belyst skärm och knapprad till höger, samt två rattar på baksidan – allt är väl beprövat i flera generationer Canon-kameror. Lås för den bakre inställningsratten, omkopplare för live-view och start/stopp-knapp för video är nyheterna på baksidan. Detsamma är en knapp som väljer fokuspunkt/-område bredvid utlösaren på toppen.

Strömbrytaren sitter tyvärr på samma plats som förut: bakom funktionsratten till vänster i stället för på höger sida, till exempel bredvid utlösaren som på Nikons spegelreflexer.

Kamerahuset är byggt av glasfiberförstärkt polykarbonat för maximal slitstyrka, med ett aluminiumchassi på insidan. Det har ett stort gummerat grepp på framsidan och ett tumgrepp på baksidan, och Canon hävdar att huset är relativt väderskyddat. Inte på samma sätt som proffs-kamerorna i EOS 1-serien, men betydligt bättre än EOS 1100D. Hur som helst är kvalitetskänslan övertygande. Till och med de minsta knapparna, som man inte använder så ofta, svarar med en förtroendeingivande klickning när man trycker på dem.

EOS 70D har en rad funktionsmöjligheter som man bestämmer själv (custom controls) så att man kan skräddarsy inställningar och själv avgöra vilken funktion som ska aktiveras när man trycker på en viss knapp.

Bildkvalitet
Den nya bildsensorn gör inte bort sig med bildkvaliteten heller. Kameran har fått Canons senaste DIGIC 6-bildprocessor och även om den inte mäktar med samma bildhastighet – och inte heller lika långa bildserier – som EOS 7D så är bilderna klart bättre. De extra pixlarna utgör visserligen ingen större skillnad i praktiken, och tittar man på JPEG-bilderna från EOS 70D kan man bli lite besviken. De ser nämligen en smula mjuka ut och saknar detaljskärpan från Nikon D7100.

SampleJM5A0530 (35)

Men det är bara som det verkar, och beror på att Canon har valt att minimera uppskärpningen, så att detaljskärpan inte är lika bländande som i kameror som har en överdriven detaljskärpa eftersom bildbehandlingen förstärker den. Tittar man på råfilerna från EOS 70D ser man däremot att det inte saknas vare sig upplösning eller detaljskärpa. Och det är fullt möjligt att mildra brusreduceringen i kameran och skruva upp skärpan (+1 steg) för att få fram intensiteten i JPEG-filerna om man så vill.

Canon har jobbat med färgbalansen som jag upplevde som glädjande neutral och välbalanserad. Bildfilerna har en väldigt bra mättnad på skärmen och i utskrifter (kalibrerad skärm och skrivare) och jag anser att den i praktiken är lika bra som med EOS 5D mkIII.

Ljuskänsligheten sträcker sig till ISO 25600. Vilket är betydligt mer än de flesta av oss behöver, men det ger en möjlighet att fotografera i dålig belysning med inte alltför långa slutartider när man håller kameran i handen. Dessvärre syns det ofta gott om brus på höga ISO-värden, men här är det bara ISO 25600 som är tveksamt. Det syns visserligen en marginell antydan till kornbrus i mörka områden i motivet redan vid ISO 1600, men både där och vid ISO 3200 får man felfria råfiler som kan efterbehandlas. Jag hade inga problem med ISO 6400-bilder heller, men jag hade nog tänkt mig för innan jag använde ISO 12800.

JPEG-bilderna är redan brusdämpade, även om man stänger av brusreduceringen fick jag riktigt användbara bildfiler med ISO 1600–3200.

Även videokvaliteten är mycket hög. Kameran kan lagra filmfilerna i ALL-i så att man kan hämta fram stillbilder ur videoströmmen, och tillsammans med Dual Pixel AF-tekniken är detta en av få spegelreflexer som även fungerar utmärkt som videokamera.

En smärre revolution
Det unika Dual Pixel-fokussystemet hade inte varit så mycket värt om inte bilderna och skötseln hade hållit måttet. Men i Canon EOS 70D stämmer allt. Bildkvaliteten, videokvaliteten, användarvänligheten och kamerans breda användningsområde gör detta till ett ytterst lockande köp. Tack vare klassens överlägset bästa fokussystem, Canons genomtänkta ergonomi och kvalitet går det knappast att hitta ett bättre kameraköp i det här segmentet. Alla erfarna amatörer och yrkesfotografer kommer att trivas med 70D, som är en av årets stora kameranyheter.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Årets bästa erbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckor
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Blixtsnabb perfektion

Sätter en ny standard

Canons bästa kamera någonsin

Proffskamera light

Mellanformat med mer fart

Välj rätt objektiv till kameran

Mycket fotoglädje för pengarna

Prisvärd zoom med räckvidd

Den bästa fullformat-videokameran?

Knivskarp porträtt-tele

Superläcker kamera i 80-talskostym

Kan DJI slå GoPro?

Ljud & Bild