TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

20 smarta kamerafynd till semestern

Sommaren är semesterfotografiernas högtid, men vilken kamera ska man köpa? När mobilkameran inte räcker till duger ju bara en ordentlig kamera. Här är 20 av sommarens bästa köp!

Av / 2014-06-27 - 10:44
20 smarta kamerafynd till semestern

Tillgängligheten och bekvämligheten har gjort att mobiltelefonen är kameran folk använder mest. En kamera man alltid har med sig används naturligtvis oftare och vem går väl hemifrån utan mobilen?

Men även om ögonblicksbilderna är enkla att dela med sig av till vänner och bekanta på sociala media, finns det gränser för hur bra de kan bli med mobilkameran. Möjligheterna är betydligt större om man har en kamera som har mycket högre bildkvalitet än någon mobilkamera. Vi har därför samlat ihop massor av bra köp, som inte bara kan föreviga semestern i högre kvalitet utan också inspirera till kreativitet på ett helt annat sätt än vad mobilkamerorna gör.

Många av kamerorna i den här guiden är dessutom utrustade med wifi, så att man kan ta en riktigt fin vidvinkelbild av Notre Dame från insidan och sedan dela fotografiet med sina vänner med hjälp av mobilen ett par sekunder senare.

I den här guiden har vi samlat 20 kameror som får vara med för att de är exceptionellt prisvärda – och i en del fall har priserna sjunkit sedan introduktionen så att de har blivit ännu bättre köp!

Alla priser som anges här i den korta presentationen är marknadspriser från juni 2014. Länkarna leder till de ursprungliga testerna, där rådande riktpris vid testtillfället anges.

Annons

De första 10 på listan är kompaktkameror som kostar från 2 000 kronor och uppåt. De har olika egenskaper med god bildkvalitet. Här finns proffskompakter, allväderskameror och superzoomkameror som är perfekta på sightseeing och resor.

Ska du ha full kontroll, total flexibilitet och bildkvalitet av högsta klass är någon av de 10 systemkamerorna rätt väg att gå. Då kan du välja mellan traditionella spegelreflexer och kompakta systemkameror. Båda har utbytbar optik och i vissa fall optisk sökare som visar bildutsnitt – guld värt för fotografer som tar många bilder.

 

Kompaktkameror

XZ-2

2 300 kronor: Olympus Stylus XZ-2 – knivskarpt bildfynd

Olympus bästa kompaktkamera 2012 hänger med fortfarande, men nu kostar den mindre än hälften av de 5 300 kronor man var tvungen att punga ut med på den tiden. XZ-2 har en mängd funktioner som proffs uppskattar och som amatörer kan utforska och öva upp sin kreativitet med. Men de främsta skälen till att köpa Olympus-kameran är knivskarp och ljusstark optik, vridbar pekskärm och snabb respons. Lägg därtill att bildkvaliteten är felfri upp till ISO 1600 så är det uppenbart att det inte blir bättre för ett par tusenlappar.

Läs testet här.

 

Nikon-coolpix-AW120-e1403525081242

2 800 kronor: Nikon AW120 – Tuff allväderskamera

Under vatten, i pisten eller i mitt i djungeln. Ingenting tycks kunna stoppa Nikons kamouflagefärgade hårding (som även finns i mer neutrala färger). AW120 har en riktigt bred vidvinkelzoom från 24 mm och inbyggd GPS, 3-tums OLED-skärm samt höjd- och djupmätare. Den har dessutom wifi så att man kan dela med sig bilderna till smartmobilen. Och så kan man filma i full-HD (1080/60i) och i slowmotion med ända upp till 240 bildrutor i sekunden.

 

Lumix-LX7

3 500 kronor: Panasonic Lumix LX7 – Ljusstark kompaktfavorit

Den här är rena rama fyndet. Numera tar de flesta butiker bara 3 500 kronor för Lumix LX7, som är en av de bästa kompaktkamerorna vi någonsin har testat. Här får du knivskarpa bilder inomhus tack vare bildstabilisator och seriös optik: 24–90 mm zoom. Med mycket bra ljusstyrka f1,4–2,3. Alla tar bra bilder med den här kameran, men erfarna fotografer uppskattar att användarvänligheten och de kreativa möjligheterna är bättre än i många andra kameror. I blixtskon går det att sätta en blixt eller en elektronisk sökare.

Läs testet här.

 

Panasonic_LUMIX_TZ60

3 500 kronor: Panasonic Lumix TZ60 – Bästa kompakta resekameran

Tack vare 30x zoom, inbyggd sökare och hög bildhastighet går man inte miste om ögonblicksbilderna om man har en Lumix TZ60. Som är en av de bästa små fickkamerorna som finns med kraftfull zoom. Wifi och GPS gör att man kan skicka hem bilder fortlöpande från semestern och logga var de är tagna. Filmsnuttar går att göra i full-HD och den som gillar att vara kreativ när bilderna är tagna kan leka med råfilerna från TZ60.

Läs testet här.

 

fujifilm-x20_2colors

4 400 kronor: Fujifilm X20 – Klassisk kvalitet

Låt dig inte luras av den gammalmodiga designen, X20 är en av de mest kompletta kompaktkamerorna du kan köpa. Den optiska kvaliteten i 28–112 mm-zoomen är förträfflig. Ljusstyrkan i bländare 2,0–2,8 är bland de bästa i klassen och tillsammans med Lumix LX7 är detta en av klassens mest användarvänliga kameror. Bara att Fujifilm har satt dit en stor och ljus optisk sökare är en enorm fördel. En helt speciell bildsensor ger fulländad bildkvalitet i de flesta förhållanden och för under 5 000 kronor är X20 kameran du köper till någon som har sett det mesta förut men vet vad kvalitet är.

Läs testet här.

 

Canon-PowerShot-G1X

4 500 kronor: Canon Powershot G1x – Rena rama fyndet

Priset har sjunkit 3 000 kronor vilket gör Canons bästa kompaktkamera till ett väldigt bra köp. Här får du en kompakt kamera som tar lika bra bilder som många spegelreflexer. Ljusstark 4x zoom, optisk sökare och blixtsko gör G1x helt komplett – och dessutom en av de mest användarvänliga vi har testat. G1x kan allt och gör det dessutom bra. En av få kompaktkameror som kan ersätta en spegelreflex, och det är väl värt pengarna.

Läs testet här.

 

ID: 8006

5 000 kronor: Olympus Stylus 1 – Vass undervattenskamera

Ska du bara ha en enda kamera kan det hända att Stylus 1 från Olympus är mitt i prick. Den ser ut som en spegelreflex men slinker faktiskt ner i jackfickan. Trots den ringa storleken får du både 28–300 mm zoom med mycket bra ljusstyrka f2,8 samt bildstabilisator, stor elektronisk sökare och en briljant bildkvalitet. Ett behändigt alternativ till en stor spegelreflexkamera.

Läs testet här.

 

RX100II

5 500 kronor: Sony RX100 II – Den bästa fickkameran

Trots att efterföljaren RX100 III har fått inbyggd elektronisk sökare visar våra tester hittills att bildkvaliteten är lika hög i föregångaren RX100 II. Fast den kostar 2 500 kronor mindre och är därför ett av de bästa köpen bland seriösa kompaktkameror just nu. Den har både felfri bildkvalitet och en bra 28–100 mm zoom och känns inte större en ask halstabletter …

Läs testet här.

 

RX10

8 800 kronor: Sony RX10 – Zoom för seriösa

Nästan tiotusen kronor för en kompaktkamera kan verka som i mesta laget, men det är bara tills man ser bilderna som Sony RX10 tar. Tack vare extra stor bildsensor, 24–200 mm skarp zoomoptik från Carl Zeiss och bra ljusstyrka f2,8 är det svårt att bomma med RX10. Den elektroniska sökaren är stor och skarp och videokvaliteten är högre än i många spegelreflexer. Kanske den bästa superzoomkameran vi har stött på, och ett bra köp när bildkvalitet är väsentligt. Om inte storleken och prislappen är avskräckande, vill säga.

Läs testet här.

 

X100S

10 400 kronor: Fujifilm X100S – Grym retrokamera

Fujifilms bästa kompakt är även en av de allra bästa kamerorna där ute. Det ser en unik bildsensor med extrem detaljupplösning till. Men X100S är föredömligt enkel att sköta också, plus har en fantastisk optisk mätsökare som med en enkel tryckning förvandlas till en högupplöst elektronisk sökare. 35 mm/f2,0 är en klassisk bildvinkel – och en vidvinkel- eller teleadapter ger 28 respektive 50 mm brännvidd. Detta är en av de allra bästa kompaktkameror som någonsin har gjorts.

Läs testet här.

 

Systemkameror

EOS-M-kit

2 000 kronor: Canon EOS M Kuppen

Om man är ute efter en riktigt liten systemkamera är Canon EOS M ett sällsynt bra köp. Bildkvaliteten är mycket god, mycket tack vare den fina 18–55 mm-zoomen med bildstabilisator, och pekskärmen gör skötseln till en barnlek. Men det är priset som är riktigt uppseendeväckande. När EOS M kom kostade den 8 000 kronor, nu kostar den 2 000… Det är mycket kamera för pengarna, och EOS M är suverän för nybörjare som vill ha en liten och lätt kamera som tar solida bilder.

Läs testet här.

 

d3200

3 900 kronor: Nikon D3200 – Användarvänlig nybörjarkamera

Detta är en utgående modell men man sparar 2 000 kronor om man köper Nikons minsta spegelreflex. D3200 är en superkamera för både nybörjare och erfarna, och passar dessutom dem som gillar att filma. Den kan utrustas med separat mikrofon och har hög videokvalitet. Bildkvaliteten i den här behändiga kameran är kanske bäst i klassen, även om kit-objektivet på 18–55 mm inte är skarpast i världen.

Läs testet här.

 

NX300

4 300 kronor: Samsung NX300 – Mycket bra köp

NX300 är en av våra favoriter. Samsungs eleganta kamera har trådlös överföring av bilderna och en vridbar pekskärm. Användarvänligheten är väldigt bra, med inbyggd vägledning för oerfarna fotografer, och bildkvaliteten tillhör toppklassen. NX300 säljs med bra programvara – Adobe Lightroom 4 – så att man verkligen kan utnyttja sina kreativa förmågor under bildbehandlingen. Det gamla riktpriset var 7 000 kronor så detta är utan tvekan ett väldigt bra köp.

Läs testet här.

 

K50_1855WR_AW

5 500 kronor: Pentax K-50 – Rejäl och vattentät

Pentax är spegelreflexernas dark horse. K-50 är en rejäl, fuktskyddad kamera som kombinerar bildkvalitet med tålighet på ett sätt som ingen av rivalerna matchar för de här pengarna. Den är inte blixtsnabb, men bildkvaliteten ligger inte efter någon av konkurrenterna och det gör K-50 till ett bra köp. Och den enda kameran du behöver i prisklassen om du älskar att fotografera i ruskväder.

Läs testet här.

 

OM-D_E-M10

6 500 kronor: Olympus OM-D E-M10 – Allt man behöver

Olympus minsta systemkamera i OM-D-serien är också en av de allra mest prisvärda. Här får man blixtsnabb autofokus, härlig bildkvalitet, perfekt HD-video och utmärkt zoomoptik i en ytterst kompakt kamera som till och med har inbyggd elektronisk sökare. Lilla E-M10 passar lika utmärkt för nybörjare som för ambitiösa amatörfotografer.

Läs testet här.

 

Nikon-1-AW1

6 500 kronor: Nikon 1 AW1 – Vattentät äventyrskamera

Nikons tuffaste är lika bra på land som på vatten. Det är den enda systemkameran som är vattentät ner till 15 meter och är byggd för att tåla mycket stryk. AW1 behöver du inte vara nervös för när du slänger den över axeln. Nikon-kameran är också en av de allra snabbaste, med en bildhastighet på 60 bilder/s, vilket betyder att du kan ta effektfulla bildserier som ingen annan hinner med.

Läs testet här.

 

D7100

8 600 kronor: Nikon D7100 – Fullträffen

D7100 har sjunkit en hel del i pris och är värd varenda krona. Dess styrka ligger i bildfiler med det största dynamikomfånget vi har sett i klassen, plus en perfekt detaljupplösning. Detta är fotografernas kamera, ett verktyg som arbetar tillsammans med fotografen och som precis som Canons spegelreflexer ger tillgång till branschens största urval av objektiv. Med en D7100 kan alla lyckas med ta bra bilder.

Läs testet här.

 

EOS-6D

11 000 kronor: Canon EOS 6D (N) – Fullkomlig fullformat

Canon har plockat bort wifi-anslutningen från 6D och sänkt priset med 5 000 kronor. Det gör den till det bästa köpet i fullformatklassen, med god marginal. Fulländade bilder med oerhört fin detaljskärpa i ett förvånansvärt litet och lätt kamerahus är helt galet billigt för så mycket kvalitet. Ett redskap för kräsna fotografer.

Läs testet här.

 

XT1

11 000 kronor: Fujifilm X-T1 – För perfektionister

Om man ska ha en liten kamera som levererar stillbilder som bara fullformatkamerorna matchar så är Fujifilms lilla X-T1 ett av de allra, allra bästa alternativen. Den har en unik bildsensor som ger en skärpa få har sett maken till och är samtidigt så sofistikerad att perfektionisterna kan skräddarsy funktionerna efter egna behov. Analoga kontroller, klassens största elektroniska sökare, gummipackningar som håller ute regn och nästan perfekt ergonomi. Vad kan man mer begära?

Läs testet här.

 

Leica-T_silver_Summicron-T_23_ASPH

14 500 kronor: Leica T – Lyxkameran

Bara namnet får entusiasterna att studsa till. Leica är kameran de flesta har hört talas om men få har ägt. Nu får fler chansen med T-modellen, som är deras första egenutvecklade systemkamera på många år. Det är dessutom den billigaste Leica-modellen med utbytbar optik. Objektiv av legendarisk Leica-kvalitet i kombination med ett vackert hus av aluminium och med den bästa pekskärmen vi har sett. Kan inte gå fel.

Läs testet här.

 

Här hittar du ännu fler kameratester…

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

70%

Black Week erbjudande

70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)

LB+ Total månad / 185 kr

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

55.50 kr / mån
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Detta har de aldrig gjort förut

Prisvärd kamera för nybörjare

VR-objektiv för Apple Vision

Navigerar som en fladdermus

Professionell video i fickformat

Trimmad videomaskin

Skriv ut foton från din mobiltelefon

Äntligen, Leica

Actionkamera med förbättrad bildkvalitet

Avlägsnar allt oväsentligt

Dimfilter för Fujifilm X100

Minsta och lättaste normalzoomen

Ljud & Bild