Alla kameror är fulla av kompromisser, men några har färre än andra. Som Lumix TZ60. Svårigheterna med att ha så mycket zoom i en liten kamera är lösta på ett bra sätt i TZ60, som vi anser är superzoomkameran som lyckas bäst i den här klassen. Den saknar visserligen pekskärm men har inbyggd elektronisk sökare och funktionsring runt objektivet. Dessutom har den en enkel lösning för de som saknar NFC men vill koppla in mobilen för att få trådlös överföring och fjärrstyrning: en QR-kod som skannas av mobilen, sedan är mobilen klar för att kopplas till kameran – utan lösenord eller tidskrävande inknappning.
Lumix TZ60 har en bildsensor med 18 megapixlar, tar 10 bilder i sekunden och kan lagra råfiler. Vilket inte är någon nackdel, som vi ska se.
Bildkvalitet
För även om jag tvivlar på att alla som köper TZ60 gör det för att den kan lagra råfiler, så är det en välkommen funktion för de som faktiskt har användning för det. Med råfilerna kan du efterbehandla bildfilerna själv, i stället för att låta kamerans JPEG-processning göra det. Då kan du bestämma färgbalans, kontrast, skärpa, vitbalans och alla parametrar som erfarna fotografer gillar att ha kontroll över.
Bildkvaliteten i JPEG-filerna skiljer sig inte mycket från vad vi såg med Sony HX60V: Väl mättade färger, små avvikelser i färgbalans, en generellt jämn och bra skärpa med de flesta brännvidder och förhållandevis beskedlig vinjettering och färgbrytning i objektivet. Men med råfilerna kan du få ett bättre resultat om du lägger lite tid på efterbehandling. Bruset som dyker upp från ISO 800 och blir framträdande vid ISO 3200 är lättare att handskas med under efterbehandlingen om du tar råfiler i stället för JPEG. Vill du hellre knäppa på utan att tänka på inställningar så uppskattar du nog Panasonics intelligenta exponeringsautomatik som är den bästa du kan få tag i.
Användning
Canons och Sonys kameror ligger bättre i handen och har inte blixten på höger sida, där den lätt kan täckas av handen. I TZ60 har däremot den elektroniska sökaren lagt beslag på vänster sida och flyttat blixten till höger. Det är en liten, trång och lågupplöst sökare med tydliga färgavvikelser, men ändå guld värd på soliga dagar när LCD-skärmen kan vara svår att använda i det starka solskenet. Den praktiska funktionsringen runt objektivet kan ställa bländaröppning och funktionsknappen på baksidan har nio alternativ.
Lumix TZ60 har det där lilla extra som gör att den drar det längsta strået av de små superzoomkamerorna. Bildkvaliteten är lite högre än hos de övriga, och i klass med Sony HX60V som har den bästa detaljskärpan. Men det är användarvänligheten och möjligheterna som både amatörer och erfarna har för att ta bra bilder som gör att segern går till TZ60. Den är inte perfekt, men har färre kompromisser än de flesta liknande kameror.
Också i detta test:
Sony Cyber-shot DSC-HX60V
Knivskarp superzoomkamera
Om du bara ska ha en kamera så kan Sonys välutrustade superzoom vara mitt i prick, så länge du känner till begränsningarna.
Canon Powershot SX700HS
Snabb ögonblickskamera
Canon har tänkt på något som ingen annan har, vilket gör kameran enklare att använda vid extrem tele.
Nikon Coolpix S9700
Praktisk resekamera
Den här kameran glömmer inte var du har varit och kan logga alla dina bilder bättre än du kan.
Läs hela artikeln med LB+
Årets bästa erbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser