Det var ju så enkelt. Man valde en prisklass och tog sedan den kraftigaste och mest praktiska förstärkaren till sina högtalare. Nu har allt ändrat sig och man måste bestämma sig för om man behöver streaming, digitalomvandlare (DAC), skivspelaringång och hörlursförstärkare.
Sedan tillkommer naturligtvis ljudkvaliteten och tillräckligt med effekt för att driva ett par bra högtalare med lätthet.
Marknaden har förändrats ordentligt de senaste åren. Den traditionella, integrerade, analoga tvåkanalsförstärkaren finns fortfarande kvar, men folks behov har förändrats och numera är det många som vill ha strömning inbyggt. På samma gång är de gamla analoga ljudkällorna på väg ut – bortsett från skivspelaren – och då behöver man en digitalomvandlare (DAC). Helst inbyggd.
Försäljningen av bra hörlurar är fortfarande stabil och därför är det inte konstigt att det är många som efterfrågar en bra inbyggd hörlursförstärkare.
Tvåkanalig integrerad förstärkare
Den allra billigaste förstärkaren är en liten, 30 eller 40 watt kraftig analog förstärkare som kostar mellan 1 000 och 2 000 kronor. Den räcker gott och väl för de flesta som måste byta ut sin gamla trotjänare och vill ha ljud i högtalarna. Sådana integrerade förstärkare har i stort sett bara analoga ljudingångar och vissa har skivspelaringång. De dyraste kostar däremot mycket mer än 100 000 kronor. De flesta där ute har dock fått upp ögonen för en ny generation förstärkare.
DAC
Den klassiska förstärkaren kan illustreras av NAD 3020 och alla dess efterföljare – folkförstärkaren framför alla som hängt med genom tiderna och som numera finns i en D-version för 4 000 kronor med inbyggd DAC-ingång för laptopen via USB. Den har rivaler i en lång rad förstärkare som också har inbyggd digitalomvandlare, helt enkelt för att efterfrågan ökar i takt med att fler och fler får tillgång till strömning av musik. Då räcker det inte med den gamla goda förstärkaren, så urvalet av förstärkare med inbyggd DAC växer. I alla prisklasser, eftersom behovet ändrar sig i takt med tillgången på nya ljudkällor. De flesta av dem digitala.
Strömning
Trådlös avspelning av musik har på kort tid blivit något som ”alla” ägnar sig åt. Strömning kom på allvar med Spotify, som sedan dess har stött på konkurrens från bland annat Tidal (Wimp) och Apple Music. Därför har många av förstärkarna där ute strömning inbyggt i form av antingen ethernet-koppling till hemmets router eller trådlöst till det trådlösa hemnätverket. Små strömningsenheter och nav som Apple Airport Express löser problemet för dem som inte har en förstärkare som klarar av att strömma. Men fler och fler förstärkare har sådant inbyggt och priserna för trådlösa förstärkare börjar på 5 000 kronor.
Apple-användare gör klokt i att leta efter förstärkare med strömning via AirPlay. Då kan de strömma musiken okomprimerat och få ett bättre ljud.
Rörförstärkare
En gång i tiden fanns radiorören överallt. I TV-apparater, datorer, jaktplan och förstärkare. I dag lever de i högönsklig välmåga i kännarnas förstärkare. Rörförstärkaren har överlevt i generationer helt enkelt eftersom tillräckligt många gillar det organiska ljudet från den. De flesta rörförstärkare är gjorda för entusiaster som gärna betalar femsiffriga belopp. Vissa tillverkare har följt med i tiden också, så numera finns det förförstärkare med både DAC och skivspelaringång. Det bästa av två världar, alltså.
Våra rekommendationer
På de följande sidorna hittar du förstärkarna vi gillade allra bäst 2015. Alla som finns med tillhör de bästa i sina respektive klasser och rekommenderas varmt.
Rekommenderade produkter
Följande produkter var med och tävlade om utmärkelserna i kategorin Årets bästa stereoförstärkare.
- Hegel H360
- Technics R1
- Trinnov Amethyst
- NuPrime IDA-16
- Audio Research GSPre
- Devialet D400
- Hegel H160
- Mark Levinson No. 585
Samtliga tillhör de bästa i sin klass och rekommenderas varmt.
Tävling: Vinn ”årets bästa”-produkter!
Årets bästa Förstärkare, toppklass
Hegel H160
Hegel H160 är välutrustad med digitalingångar och AirPlay. Och dessutom en kanonbra förstärkare som inte låter sig skrämmas av en tuff prisklass!
Jämfört med föregångaren H200 har H160 fått en markant uppgradering av förförstärkardelen för att låta ännu renare och bättre, samt en påkostad DAC-del som utför konverteringen av de många digitalingångarna (tre optiska, en koaxial plus USB). Slutligen har Hegel-förstärkaren fått stöd för Apple AirPlay. Den kopplas till hemnätverket med nätverkskabel och vips! så är det bara att spela musik direkt från iPhone, iPad eller iTunes.
H160 har också som första Hegel-förstärkare fått ett hörlursuttag – och ett riktigt bra sådant. Det är samma som sitter i digitalomvandlaren HD12 och det gör att påkostade hörlurar låter helt briljant.
Digitalt mot analogt
Om du vill spara pengar på signalkablar och en ganska så dyr DAC så ska du använda de digitala ingångarna. De låter bättre än obalanserad RCA ihop med digitalomvandlaren Hegel HD12, och även om XLR ger ett mer tredimensionellt ljud än RCA så har det ingen fördel mot digitala kablar. Undantaget kan vara USB, som är begränsat till 96 kHz-upplösning i H160, medan HD12 har 192 kHz. AirPlay är begränsat till 44,1 kHz från Apples sida, alltså ren CD-kvalitet. Ändå är det överraskande hur bra H160 låter med AirPlay.
Drömljud
H160 ger sin föregångare H200 och många andra förstärkare i den här prisklassen en hård match när det gäller ren ljudkvalitet. Upplösningen, framför allt i övertonerna, är en helt annan. Instrument får en ännu mer naturlig utklingning och det musikaliska rummet är tredimensionellt och luftigt. Lägg därtill en fyllig och varm återgivning av allt från basinstrument upp till de ljusaste sopranerna, så är det ingen tvekan om att detta är en kanonbra förstärkare.
Tyvärr har H160 inte riktigt fått föregångarens hela kraft. Då får du gå upp till den dyrare H360-modellen. På köpet får du ännu mer lugn i ljudbilden. Men H160 är 20 000 kronor billigare och alltså ett större fynd. Lägg därtill ett gäng digitala ingångar och dessutom trådlös strömning via AirPlay, så finns det ingen annan förstärkare för de här pengarna som vi hellre hade valt.
Årets bästa Förstärkare, highend
Mark Levinson No. 585
Öronen känns som om de är gjorda av guld när du lyssnar på den amerikanska legendens efterlängtade förstärkare.
Integrerade No 585 är en direkt efterträdare till No 383, men en helt ny design som bygger på förstärkarmodulen i den 300 watt potenta effektförstärkaren No 532H. Förstärkaren lämnar 200 watt per kanal och ska vara kapabel att leverera effekten kontinuerligt även när impedansen sjunker till 2 ohm. Sådant kräver en stabil strömförsörjning och ett kraftigt konstruerat utgångssteg. Effekten bör räcka även för tungdrivna högtalare, möjligtvis med undantag för elektrostater som har ytterst låg impedans. Typiskt 1 ohm eller ännu lägre.
Den mest väsentliga skillnaden mot 383-förstärkaren är en inbyggd digitalomvandlare för digitala ljudkällor. Mark Levinson har valt samma processor från ESS som sitter i de flesta highend-omvandlare, den klarar av att arbeta med till 32-bitars upplösning, upp till 192 kHz. Det sänker brusgolvet betydligt och kan potentiellt öka dynamiken och även upplösningen.
Ljudkvalitet
Enklaste sättet att beskriva ljudet från Mark Levinson No. 585 är ”mäktig dynamik” och ”kristallklar ljudbild”. Precis som No 532 och 532H, som vi har testat tidigare, har förstärkaren järnkoll. Den fick prova på olika högtalare, från Audiovector SR3 AA till Sonus faber Lilium, och tog kommandot fullständigt redan från första takten.
Öppningslåten på Steve Gadds senaste jazzplatta, ”Foam Home” från skivan 70 Strong, har en ganska så tung basgång och ett markerat trumspår. Här grävde förstärkaren fram en basdynamik man sällan hör maken till, virveltrummans hårda klang trycktes upp rakt i ansiktet på oss samtidigt som bastrumman masserade mellangärdet. Med total kontroll.
No 585 är lite rappare och har en stramare bas än McIntosh MA8000, som däremot har en mer organisk och varmare klang, och den är påtagligt starkare än Ayre AX-5.
Referensljud
No 585 är ännu en milstolpe från Mark Levinson. Precis som den utgångna, men fortfarande hett eftertraktade, No 383 levererar den en ljudkvalitet som kommer att vara åtråvärd under lång tid framöver. Tack vare en synnerligen bra DAC-sektion och en gudomlig ljudkvalitet saknar den ingenting – utom skivspelaringång. Den är tyvärr kostsam, och stöter på svår konkurrens i prisklassen runt 100 000 kronor, men vi tvekar ändå inte att utnämna Mark Levinson No 585 till den bästa integrerade förstärkaren vi har hört.
Tre tips
Watt och sånt
Effekt är som hästkrafter. Den är bara en siffra om den inte sätts i rätt sammanhang. Det är med andra ord inte så lätt att veta om man behöver 50 eller 150 watt. En bra utgångspunkt är att bestämma sig för hur högt man behöver spela, hur stort rummet är och hur hög verkningsgrad högtalaren har. Fråga i butiken. En högtalare med en känslighet på 85 dB och 4 ohms impedans suger betydligt mer kraft ur förstärkaren än en annan med 90 dB:s känslighet och 8 ohms impedans.
Behöver du DAC?
Fler och fler digitala ljudkällor innebär att behovet för digitala ingångar ökar. Många förstärkare har en inbyggd digitalomvandlare (DAC) som klarar alla digitala ljudkällor. Och stöder högupplösta ljudkällor (24 bitar och minst 96 kHz-upplösning) via någon av de digitala ingångarna. Till exempel USB-porten, som man kopplar till laptopen när man använder Spotify eller Tidal som källa i musikanläggningen. DAC går också att köpa utan förstärkare, för dem som föredrar flexibiliteten som separata komponenter innebär.
Skivspelaringång
När CD-försäljningen tog fart försvann skivspelarinkopplingen från förstärkarna. Nu är den på väg tillbaka eftersom LP-försäljningen växer. Tillhör du dem som snurrar vinyl så är det en god idé att ta reda på vilket slags skivspelaringång förstärkaren har. Det vanligaste är ingång för spelare med MM-pickup (Moving Magnet) men vissa har även för MC (Moving Coil). Garvade entusiaster föredrar separata skivspelarförstärkare men för de allra flesta räcker den inbyggda gott och väl.
Läs hela artikeln med LB+
Black Week erbjudande
70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)
LB+ Total månad / 185 kr
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser