TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Årets rekommenderade kameror

Med mobiltelefonen i fickan har vi alltid en kamera med oss, men ibland räcker den inte till.

Av / 2015-12-02 - 06:00
Årets rekommenderade kameror

Med sociala medier på bara en fingerberörings håll delas de flesta bilderna från mobilen på bara ett par sekunder. Men det är inte alla som vet att mobilen även kan ladda upp bilderna från en ordentlig kamera. Moderna kameror är nämligen trådlösa. Det tar alltså bara ett par extra sekunder att dela bilder av betydligt högre kvalitet.

För det är ju bildkvaliteten som är ett av skälen till att man köper en kamera. Även små fickkameror kan ta mycket bättre bilder än mobilen. De mest avancerade av dem passar också bättre för fler olika sorters motiv – och klarar dåligt ljus mycket bättre än mobilkameran.

De större systemkamerorna är det bästa alternativet för dem som behöver en kamera för att föreviga vilda djur, landskap eller portträtt, och är flexiblare eftersom det går att byta ut objektivet mot ett som passar ändamålet bättre.

Att välja kamera handlar om att välja det redskap som passar jobbet bäst. Här ska vi gå igenom de vanligaste typerna.

 

Annons

Kompakt kvalitet

Om vi bortser från de allra billigaste kompaktkamerorna så är det lika enkelt att ta fina bilder med en bra fickkamera som med mobilen. I många fall blir bilderna ännu finare eftersom bättre objektiv och sensorer ger högre bildkvalitet. Nackdelen är dålig ljusstyrka, som kan innebära mycket brus, dålig batteritid och små knappar. Men fördelarna med zoom, bildhastighet och bildkvalitet innebär att en kompaktkamera för 1 500– 3 000 kronor är mycket bättre än mobilen.

 

Proffskompakter

De kallas proffskompakter eftersom de har fler funktioner, till exempel lagring av råfiler för efterbehandling, men allra mest eftersom bildkvaliteten blir mycket högre än med en vanlig kompaktkamera. Mycket bättre och ljusstark optik, större bildsensorer som fångar upp mer ljus samt bättre autofokus betyder skarpare och överlägset mycket finare bildkvalitet än från någon mobil vi har sett. I den här klassen – från ungefär 3 000–5 000 kronor och uppåt, kan du få en kamera som är lika enkel att sköta som de enklaste kompakterna men som har en bildkvalitet i klass med en spegelreflex.

 

Systemkameror för alla

Billiga spegelreflexer är ofta enklast att ta bra bilder med. De har få knappar och funktioner som man måste sätta sig in i och man kan byta ut objektivet mot ett annat. Till exempel när man behöver tele för att komma närmare inpå motivet. Spegelreflexerna har fått hård konkurrens från de kompakta systemkamerorna, som även kallas ”hybrider” och är ännu mindre och lättare men har samma höga bildkvalitet. En bra systemkamera med en bra zoom kostar från 4 000 eller 5 000 kronor och ända upp till femsiffriga belopp.

 

För erfarna

Vilket leder oss till systemkameror för erfarna fotografer. Här finns både spegelreflexer och kompakta systemkameror, fullproppade med den senaste tekniken, de bästa bildsensorerna och ofta påkostad optik. Med priser som börjar på 10 000 kronor är de inget för alla, men passar dem som vet vad de håller på med eller vill lära sig mer och bli en bättre fotograf. I den här klassen finns också så kallade fullformatkameror, med större sensorer som fångar upp ännu mer ljus, men som också kostar därefter.

 

Köpa objektiv

Väljer man en systemkamera så öppnar sig en värld av möjligheter och tillbehör. Då kan man köpa en ljusstark vidvinkel (20–28 mm) som passar bättre för landskapsbilder än zoomen som följde med kameran. Eller så kan man köpa ett ljusstarkt porträttobjektiv (80–100 mm) som ger mycket finare bilder. Många väljer en telezoom (75–300 mm) som sitt första extraobjektiv eftersom de ska föreviga barn som leker, fåglar och djur eller sport och action.

Precis som vanligt gäller den gyllene regeln att man får vad man betalar för, men ett ljusstarkt objektiv som en 28, 35 eller 85 mm med f1,8 eller f2,0 är ingen kostsam historia. Och ett bra komplement till zoomen som ingick till kameran eftersom det passar bättre för fotografering i dålig ljus.

 

Rekommenderade produkter

Följande produkter var med och tävlade om utmärkelserna i kategorin Årets bästa kameror.

Samtliga tillhör de bästa i sin klass och rekommenderas varmt.

 

Tävling: Vinn ”årets bästa”-produkter!

 

Årets bästa kompaktkamera

Canon PowerShot G7x

Canon PowerShot G7 X

Canons minsta kamera är så bra att få fotografer egentligen behöver något bättre.

För Powershot G7 X är verkligen en lyckad kamera. Den är inte snabbast i klassen men slinker ner enkelt i fickan och har en bildkvalitet som motsvarar klassens referens, Sony Cyber-shot RX100 II. Som för övrigt har en fördel i form av en inbyggd elektronisk sökare, vilket G7 X saknar. Canon-kameran har däremot en praktisk pekskärm och visar sig vara mer användarvänlig. De två kamerorna har samma 1-tums bildsensor med 20 Mp men G7 X har längre 4,2x zoom från 24 till 100 mm.

 

Bildkvalitet

För de som undrar finns det ingen synlig skillnad i bildkvalitet mellan Canons och Sonys kameror. Här får man mycket bra färgåtergivning och bilddynamik, med utmärkt kontrast och god skärpa. Bortsett från i hörnen vid 24 mm vidvinkel och största bländare. Då måste man blända ner till f5,6 för att få så jämn skärpa som möjligt. I övrigt är skärpan mycket jämn – och hög, den sjunker egentligen inte förrän brus dyker upp vid ISO 1600. Bruset är inte störande förrän vid ISO 3200, men det är inte så många av oss som behöver så hög ljuskänslighet när man har så pass ljusstark optik.

 

Användning

Canon-kameran är snabb i bra ljus, har fin bildhastighet och en praktisk pekskärm. Du kan navigera runt i menyn och ändra inställningar och du kan ta bilder med fokus och ljusmätning precis där du vill med en lätt beröring på skärmen. Canon-kamerans programhjul och exponeringskompensation är dock bättre och även om den är liten så vilar den bättre i handen. Funktionsringen runt objektivet kan även programmeras.

Powershot G7 X är den bästa fickkameran för fotografer som kräver högsta möjliga bildkvalitet – och kan undvara en sökare. Den är snabb, liten, lätt, enkel att använda och du blir inte besviken över bildkvaliteten.

Betyg (1–6): 5
Pris: 5 000 kr
Webb: canon.se
Läs testet här

 

 

Årets bästa proffskompakt

Leica Q_990

Leica Q

Alla som drömmer om en Leica har antagligen hittat en anledning att krossa spargrisen nu. För trots sina brister är Leica Q en av de mest tillfredsställande kamerorna att fotografera med vi har sett på länge.

Leica Q är en relativt kompakt kamera med fast optik och fullformatsensor (24 x 36 mm) med 24 megapixlar och som är rensad från allt överflödigt. Visst, kameran har pekskärm – och wifi för trådlös bildöverföring och fjärrstyrning – men inget stort menysystem med en djungel av inställningar. Som japanska och koreanska kameror brukar ha. Kameran är byggd för fotografer, inte funktionsfanatiker, och det märks.

 

Kristallklar bildkvalitet

Leica Q filmar HD-video i ytterst acceptabel videokvalitet i full 1080 HD-upplösning och 60 bildrutor i sekunden, men har ingen mikrofoningång eller manuell överstyrning under inspelningen.

Leica Q är först och främst en stillbildskamera för erfarna amatörer och proffs. Då är det tur att den verkligen levererar varorna. För somliga fotografer är 28 mm brännvidd en begränsning, åtminstone kan avsaknaden av utbytbar optik vara det. Men för dem som klarar sig fint med 28 mm är bildkvaliteten knivskarp och har mättade färger och utmärkt dynamik.

Bilddynamiken motsvarar 13 exponeringssteg, enligt Leica, och jämfört med andra kameror som Nikon D750 eller Sony SRX1 verkar det trovärdigt. Svartvita JPEG-filer har vackra gråtoner och färgåtergivningen har mjuka hudtoner och framstående kontrast och svärta. Väldigt typiskt Leica, med en nästan Velvia-aktig färgpresentation.

 

Kostsam dröm

En sexa i betyg är sällsynt för Leica-kameror. De höga priserna brukar stå i vägen för maxbetyg. Men den här gången är sexan välförtjänt. Genom att banta ner kameran och ha kvar det allra mest nödvändiga, manuell kontroll och högsta möjliga bildkvalitet har Leica lyckats konstruera en kamera som är bättre på att föreviga motiv än många andra vi har testat. Leica Q står inte i vägen för fotografen och är ett renodlat, minimalistiskt redskap som har en befriande tillfredsställande bildkvalitet och användarvänlighet.

Betyg (1–6): 6
Pris: 39 500 kr
Webb: leica-camera.se
Läs testet här

 

 

Årets bästa kompakta systemkamera

Lumix G7_990

Panasonic Lumix G7

Panasonics lilla G7 är snudd på en perfekt kombination av stillbilds- och videokamera.

För dem som ska ha en kompetent stillbildskamera med 4K-video så är det Panasonic Lumix G7 som gäller. Skälen är många.

Kameror som filmar i 4K-upplösning blir det allt fler av, och bortsett från möjligheten att filma i 8 Mp och visa resultatet på 4K-skärmen kan man plocka ut stillbilder från videon i samma upplösning. Det är inte det enda man kan använda 4K till med Lumix G7.

En stor och skarp OLED-sökare levererar bättre färgåtergivning än många andra elektroniska sökare vi har sett. Pekskärmen kompletterar de många knapparna – flera av dem är programmerbara – och kameran ligger fint i handen. Trots ett litet handgrepp.

 

Bildkvalitet

Det är bra att ha den elektroniska sökaren, som tydligt visar om exponeringen avviker. Korrigeringen görs omedelbart med inställningsratten man föredrar på högersidan.

Brus kommer smygande vid ISO 1600 men är inte särskilt synligt förrän vid ISO 6400. Då sjunker också färgmättnaden markant. Men det är absolut godkänt för en systemkamera i den här klassen.

Skärpan är alltid beroende av objektivet. Men även med 16 i stället för konkurrenternas 20 och 24 megapixlar klarar sig G7 förvånansvärt bra. Detaljskärpan är lite bättre i Sony a6000 och Samsung NX500 men Panasonic-kameran har fördelen av ett överlägset urval av mycket skarpare objektiv än vad Sony och Samsung har.

 

Multimediekamera

Det är lockande att jämföra med Panasonics toppmodell Lumix GH4. G7 levererar snudd på samma bild- och videokvalitet, utan att budgetversionerna av specifikationerna har påverkat användningsområdet. Tack vare kontroll över bländare och slutare, mikrofoningång och 4K-video kan man filma med extrem kvalitet. För det är som video- och stillbildskamera – i den ordningen – som Lumix G7 måste jämföras mot konkurrenterna. Ur den synvinkeln är den oslagbart prisvärd.

Betyg (1–6): 5
Pris: 9 000 kr
Webb: panasonic.se
Läs testet här

 

 

Årets bästa avancerade kompakta systemkamera

OlympusOM-D_E-M5_Mark_II_EZ-M1415_II_black__Product_010_v2

Olympus OM-D E-M5 II

Här är kameran som dubblerar upplösningen när du behöver det.

Sony a7r, Canon EOS 5Ds och Nikon D810 är tre exempel på systemkameror med ultrahög upplösning (36, 50 respektive 36 Mp) och som befinner sig i proffskategorin för kameror med extrem upplösning.

 

40 megapixlar när du behöver det

Snittpriser på ungefär 30 000 kronor innebär att de är dyra och inte ryms i allas budgetar. Men det gäller inte Olympus nya OM-D E-M5 II. Den kostar visserligen mer än 10 000 kronor, men är klart billigast av alla med 36 Mp eller mer.

På insidan sitter en ny, femaxlars bildstabilisator som gör det möjligt att ta skarpa bilder med upp till fem stegs längre slutartid, men också att lagra bilder i så hög upplösning.

När man aktiverar funktionen flyttar bildsensorn på sig åtta gånger i halva pixelsteg och sedan sätter processorn ihop informationen till 40 Mp-upplösning under tiden man fotograferar. Processen tar en sekund, vilket innebär att kameran måste stå på stativ – och att motivet måste vara stilla.

 

Bildkvalitet och prestanda

Hur bra är då 40 Mp från kameran? Svaret är Förbaskat bra. Bildkvaliteten i övrigt – med 16 Mp – är inte synligt ändrad från föregångaren, men 40 Mp-funktionen ger synligt bättre detaljskärpa. Olympus unika teknik är faktiskt så bra att det är svårt att se skillnad på bilder tagna med E-M5 II och de från dyrare kameror som Sony a7r och Nikon D810.

Färgåtergivningen är snudd på perfekt och det finns ingen anledning att oroa sig för brus förrän vid ISO 6400.

 

Välgjord allroundkamera

Olympus lilla kamera är snudd på en komplett systemkamera. Den är blixtsnabb, rejäl och enkel att använda för att vara så avancerad och komplex. Bildkvaliteten tillhör absoluta toppen för kompakta systemkameror och möjligheten att använda 40 Mp när det behövs gör E-M5 II till billigast i extremklassen när det gäller upplösning.

Betyg (1–6): 5
Pris: 11 500 kr
Webb: olympus.se
Läs testet här

 

 

Årets bästa professionella kompakta systemkamera

SamsungNX1_990

Samsung NX1

Samsungs första proffskamera utmanar Canon och Nikon och lyckas med det mesta.

Det glädjande att kunna konstatera att Samsung har fått en fullträff med NX1. Som är en relativt kompakt systemkamera med spegelreflexdesign, gjord för actionfotografering och fotografer som behöver ett robust och väderskyddat redskap. Närmaste konkurrenten är Canon EOS 7D II men NX1 har fler megapixlar, omfattande trådlös inkoppling och en högre bildhastighet.

 

I praktiken

NX1 känns hur bergfast som helst. Kamerahuset bygger på ett lättmetallchassi av magnesium för att hålla nere vikten – och uppe styvheten. Det finns omfattande vädertätning runt omkopplare, knappar och öppningar samt ett nästan perfekt utformat gummerat grepp på framsidan och till höger på baksidan.

 

4K-video

Samsung-kameran kan filma video i äkta 4K. Det betyder fyra gånger så hög kvalitet som vanlig HD-video och mycket skarpare filmer. Entusiaster – och yrkesfotografer – nickar uppskattande mot specifikationer som H.265-kodek, 8-bitars 4:2:2-video ut från kameran via HDMI-utgången samt stöd för både UHD- och DCI-format i 4K-upplösning.

 

Bildkvalitet och prestanda

Samsung-kameran är verkligen snabb. Den ställer definitivt upp i proffsklassen när det gäller actionfotografering. Då tänker jag inte bara på den vansinniga bildhastigheten utan på reaktioner, autofokus och hur snabbt det går att ändra inställningar – on the fly. Enda smolket i glädjebägaren måste vara begränsningen i bildbuffertens kapacitet.

Det finns inte många 4K-kameror att jämföra med. Sonys a7s kan inte lagra 4K-video internt, utan behöver en extern inspelare och är dessutom en dyrare fullformatkamera med 12 Mp-sensor. Men den har branschens bästa brusegenskaper, vilket ger NX1 och andra en svår match.

 

Seriös utmanare

Det ingen tvekan om att NX1 innebär en vändpunkt för Samsung. Äntligen har de en kamera som är bättre än konkurrenterna på många områden, och sämre på väldigt få områden. Nu kan vi faktiskt nämna Samsung i samma andetag som Canon, Nikon och Sony utan att dra på munnen. Kunderna har all anledning att se fram emot fortsättningen – och konkurrenterna har all anledning att oroa sig.

Betyg (1–6): 6
Pris: 12 000 kr
Webb: samsung.se
Läs testet här

 

 

Årets bästa professionella spegelreflex

Canon EOS 5DsR

Canon EOS 5DsR

Med 50 megapixlar är Canons bästa kamera det skarpaste fotoredskapet vi har testat.

Fotografer som ska plåta vilda djur i sin naturliga miljö är inte särskilt intresserade av Mp. Detsamma gäller pressfotografer som lever på sportbilder. Men så är inte Canons nya 50-megapixlars EOS 5DsR och 5Ds gjord för dem heller.

Det är i stället en kamera för dem som verkligen behöver hög upplösning eftersom de ska leverera bilder – produktbilder, landskap, reklam, mode, bröllop, medicin, forskning – där detaljskärpa är väsentligt.

 

Reducerande lågpassfilter

Canon-kameran finns i två versioner. Vi har testat EOS 5DsR, där R:et anger att det handlar om Resolution – upplösning. R-versionen har ett eliminerande lågpassfilter som ger kameran lite bättre detaljskärpa.
Kameran lägger sig mellan EOS 5D mk III, som riktar sig lika mycket mot videoproduktion som stillbilder, och EOS 5Dx som med väderskydd, lång batteritid och 12 bilder/s är en renodlad proffskamera för sport och action.

 

Bildkvalitet

I slutändan handlar allt om upplösning, detaljskärpa och skärpa i krävande motiv. Och där kan vi inte säga att 5DsR är någon besvikelse. Med Canons suveräna 50 mm/f1,2 och 85 mm/f1,2 II till förfogande är en stadig hand – eller ett bra stativ – allt som behövs. Då levererar kameran den mest extrema detaljupplösning vi har skådat med en 35-mm fullformatkamera. Man är absolut beroende av tillräckligt skarp optik, med lite diffraktion och bra transmission, för att utnyttja kamerans 50 megapixlar. Fast då är belöningen en skärpa som man måste upp till mellanformat för att matcha.

 

Extrem

Landskapsfotografer är inte de enda som kan ha stor nytta av ett redskap som detta. Alla som gör jobb där hög upplösning och extrem skärpa är viktiga kriterier får allt på en gång här. De får också ett enormt urval av kvalitetsoptik att välja bland samt ett nästan ändlöst sortiment av tillbehör. För dem som behöver och kan utnyttja 50 megapixlar är Canon EOS 5DsR snudd på den perfekta kameran.

Betyg (1–6): 6
Pris: 38 000 kr
Webb: canon.se
Läs testet här

 

 

Årets fotoprodukt

Sony-a7r-II_990

Sony A7r II

Sonys bästa kamera är bättre än det mesta vi har testat.

Sonys nya a7r II är kameran som har imponerat mest på oss. Allting fungerar perfekt och den innehåller fler framsteg än många av konkurrenternas kameror tillsammans.

Till exempel är kamerans fullformatsensor en hel ny konstruktion, med hela 42,4 megapixlar utan lågpassfilter fördelade på en 24 x 36 mm stor bakbelyst sensor. Den första i en fullformatkamera.

 

Enklare skötsel

Kamerahuset av lätt magnesiumlegering är naturligtvis väderskyddat och känns väldigt rejält hopskruvat. Den elektroniska sökaren är enorm och har klassens största förstoring, den överträffas bara av optiska sökare i starkt solljus. Den lyckas nämligen inte visa motivet med samma klarhet som en optisk sökare gör i bra ljus. I dåligt ljus är saken en helt annan, då är Sonys skarpa OLED-sökare bättre.

 

Integrerad bildstabilisator och 4K

Hybridfokuseringen fungerar även om man använder Sony A-objektiv ihop med någon av Sonys objektivadaptrar (LA-E3) och det finns adaptrar som kan användas med Canon-optik. Då har man full autofokus och kamerans integrerade bildstabilisator med upp till 4,5 exponeringsstegs stabilisering fungerar även med tredjeparts objektiv. Eller 4K-video. Som inte längre är reserverat för Sony a7s – som behöver en extern inspelare för att lagra 4K-filmerna på. Här kan man lagra 4K-video direkt på minneskortet och kameran stöder även okomprimerad 4K-video från kamerans HDMI-utgång.

 

Bästa bildkvaliteten vi har sett

Upplösningen och detaljskärpan är fullt i klass med de allra bästa fullformatkamerorna och den bakbelysta bildsensorns avsaknad av ett aktivt lågpassfilter ger en detaljskärpa som bara Canons EOS 5DsR lyckas matcha.

Färgdjupet och dynamikomfånget är inte sämre än det bästa i klassen och tangerar Nikon D810 – men slår den med sina brusegenskaper.

Dessutom levererar kameran fantastiska 4K-filer, kanske de bästa vi har sett, det enda vi saknar är utökad färgrymd, större bit-djup och högre framerate. Fast något får väl Sony spara till nästa generation.

 

Vi tycker

Det är lockande att sammanfatta med att ingen annan kommer i närheten av a7r II. Men vi nöjer oss med att konstatera att vi hittills inte har testat något mer komplett kamera. Sony a7r II är nästan banbrytande med sin kombination av professionella egenskaper, snyggt förpackade i ett kompakt kamerahus som är enastående välbyggt. Den passar inte alla, man måste veta vad man håller på med för att utnyttja a7r II:s prestanda, men då är å andra sidan belöningen stor.

Betyg (1–6): 6
Pris: 35 000 kr
sony.se
Läs testet här

 

Tre tips

 

Akta dig för ISO-spöket

När skymningen kommer behöver kameran mer ljus och längre slutartider för att fånga motivet. Då skruvar de flesta kameror upp ljuskänsligheten (ISO) vilket ökar risken för brus. Värst är det i de billigaste kompaktkamerorna som orsakar mycket bildbrus redan vid ISO 400. Som jämförelse kan man höja känsligheten till hela ISO 3200 med de flesta systemkameror utan att drabbas nämnvärt av orenheter. Det betyder att systemkameror är överlägsna i dåligt ljus.

 

Använd blixt oftare

Många använder bara blixt inomhus när det är ont om ljus. Då blir resultatet ofta hårda skuggor och överexponerade bilder (om det går kan man prova med att vinkla upp blixten mot taket så att ljuset reflekteras). Men de tänker inte på att blixten är ännu mer användbar utomhus. Där kan den sudda bort hårda skuggor, göra ansikten i motljus ljusare och få fram fler färger. En separat blixt som styrs trådlöst från kameran kan ge mycket finare bilder än en som riktas vinkelrätt mot motivet.

 

Lär dig de viktigaste inställningarna

Systemkameran är mer avancerad än de flesta tror – och behöver. Men det betyder ändå inte att gröna fotografer kan sätta kameran på automatik och knäppa iväg. Lär dig vad som händer när du ändrar bländaröppning från f2,8 till f16, sätt dig in i hur blixten, autofokusen och ljusmätningen fungerar och vilka ändringar du kan göra själv för att få bättre bilder. Annars kan det hända att du får oskarpa, felexponerade eller tråkiga bilder.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

70%

Black Week erbjudande

70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)

LB+ Total månad / 185 kr

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

55.50 kr / mån
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Fyra nya objektiv för Canon RF

Flaggskepp med AI

Detta har de aldrig gjort förut

Prisvärd kamera för nybörjare

VR-objektiv för Apple Vision

Navigerar som en fladdermus

Professionell video i fickformat

Trimmad videomaskin

Skriv ut foton från din mobiltelefon

Äntligen, Leica

Actionkamera med förbättrad bildkvalitet

Avlägsnar allt oväsentligt

Ljud & Bild