Canons nya superzoom har 25x zoom och bra egenskaper i dåligt ljus. Och är tillräckligt rejält byggd för att kunna användas när det regnar.
Lägg till en vridbar pekskärm och stora knappar och reglage så skapas en bild av en kamera som är enkelt att sköta.
Och det är en utmärkt beskrivning av Canon PowerShot G3X. Den är byggd för dem som vill ha något allround utöver mobiltelefonen, med mycket zoom så att man kan ta bilder av motiv som inte mobilkameran har räckvidd – eller bildkvalitet – för att fixa. En bra idé för en semesterkamera, eller helt enkelt en kamera som ska användas av hela familjen. Till allt möjligt.
G3X tar plats i raden av superzoomkameror med den populära 1-tums bildsensorn, som har ungefär fyra gånger större yta än vad som brukar finnas i kompaktkameror.
Det betyder hög bildkvalitet, framför allt i dåligt ljus, eftersom en större yta fångar upp mer ljus.
Pekskärm, men ingen sökare
Canon har valt att göra sökaren till extrautrustning. Men kameran har en alldeles utmärkt och knivskarp pekskärm som delvis kompenserar för avsaknaden av inbyggd sökare.
Det finns en separat sökare som kopplas till blixtskon på toppen och som kan vinklas 90 grader. Men den kostar 2 500 kronor extra och då hamnar totalpriset på 12 000 kronor. De andra med superzoom och 1-tums sensor – konkurrenterna, alltså – har sökaren inbyggd. Vilket i synnerhet är en fördel för en kamera med kraftig tele eftersom kameran ligger stadigare i handen när man håller den intill kroppen. Vilket man naturligtvis gör när man tittar in i sökaren.
Kameran har dock en optisk bildstabilisator som gör ett bra jobb med att kompensera för rörelser.
De två mest uppenbara rivalerna till GX3 är Panasonic Lumix FZ1000 med 16x zoom från 24 till 400 mm och ljusstyrka f2,8–4 samt Sony RX100 med mer beskedliga 24–200 zoom. Sony-kameran har dock bländare 2,8 i hela zoomområdet. Båda har dessutom inbyggd elektronisk sökare – och FZ1000 filmar 4K-video.
4K-video får man för övrigt i Sony RX10 II också, som är en uppdaterad version med ett par extrafunktioner.
Men ingen 4K i G3X alltså. Det får räcka med 1080-HD-video, tycker Canon. Som ändå är generösa nog att inkludera wifi, råfilslagring, vändbar blixt och användbar bildhastighet på 5,9 bilder per sekund. Kameran har gummipackningar som håller ute sand och regn, samt stora knappar och rattar vilket förbättrar användarvänligheten.
Om vi bortser från bristen på sökare så finns det inte mycket dåligt att säga om skötseln. Den skarpa vridskärmen kan även användas som utlösare. En lätt beröring på skärmen så tas en bild med fokus precis där du vidrörde motivet med pekfingret. Objektivringen kan användas som bländarring och det går att programmera funktionerna på flera av knapparna. Inställningsratten på toppen kan till exempel användas för att ställa in ljuskänslighet och det inbyggda ND-filtret är praktiskt i starkt ljus. Eftersom den kortaste slutartiden är 1/2000 sekund, vilket kan vara lite för lite för med bländare 2,8 i bra ljus.
En fiffig finess är knappen på sidan av objektivet. En tryckning så zoomar kameran ut från den valda telebrännvidden så att man kan se att man fått med sig allt innan man knäpper bilden.
Bildkvalitet
Canon-kameran har av allt att döma samma Sony-tillverkade 1-tums bildsensor som FZ1000 och RX10. Det skiljer nämligen ytterst lite i bildkvalitet mellan dessa tre kameror. G3X har naturligtvis Canons egen Digic 6-bildprocessor, och har ett annat objektiv – och det är bara där det går att hitta några skillnader i kvalitet.
Men de är inte stora. I slutändan handlar det om vilken av kamerorna som passar dina behov bäst. Canon har dock definitivt ett äss i rockärmen i form av 25x zoom vilket ger mycket större räckvidd än konkurrenternas kameror.
Till att börja med måste man tänka på att så mycket zoom innebär ett par optiska utmaningar. Förvrängning, vinjettering, diffraktion, kromafel och ojämn skärpa är typiska problem som kan uppstå i komplexa objektiv. Därför är det glädjande att kunna berätta att G3X lider av få av dem.
Till vänster 24 mm och f2,8, till höger 600 mm och f11.
Kameran kompenserar delvis för några av svårigheterna genom att bearbeta JPEG-filerna. Det ser man om man jämför råfiler (obehandlade filer) med JPEG-versionerna av våra testplanscher. Men eftersom de flesta i målgruppen förmodligen kommer att använda JPEG-filerna så har vi tittat mest på dem. Där syns försvinnande lite förvrängning, lite går att skymta vid 24 mm vidvinkel och där finns också synlig vinjettering och förluster av skärpa i hörnen vid bländare 2,8. Merparten av problemen försvinner med bländare 4 och det syns inte mycket diffraktion där heller. Inte förrän vid bländare 11 och längre brännvidder, typiskt från 300 mm tele.
Vid tillfällen som ovan är man glad över en brännvidd på 600 mm.
Tack vare enastående skärpa, som också är mycket jämnt fördelad i bildytan på i princip alla brännvidder, får man en utmärkt bildkvalitet. Bättre än förväntat av ett 25x zoomobjektiv skulle jag vilja säga.
Brus syns knappt förrän vid ISO 3200 och är väldigt tydligt först vid ISO 6400. Då sjunker också färgmättnaden markant, och från ISO 12800 är bilderna väldigt gryniga och urlakade. Så någon speciellt bra mörkerkamera är G3X inte, men håller man sig under ISO 3200 för det mesta så får man finfina bilder även i lite ljus.
Vid 6400 ISO-känslighet, kan man tydligt se bruset.
Kamerans autofokus är inte den snabbaste vi har testat, men den lyckades utmärkt att följa de flesta rörliga motiv, i bra ljus. Även när vi filmade video. Som för övrigt har mycket god kvalitet, med skarpt fokus, bra bilddynamik och naturlig färgåtergivning.
Kamerans autofokus fungerar bra på rörliga motiv.
Stark utmanare
Canon visade med sin PowerShot G7X att de definitivt inte hade tappat mark i förhållande till konkurrenternas bästa kompaktkameror. Den mycket större G3X är inte lika välgjord på alla områden och hade behövt en inbyggd sökare för att komma upp till samma nivå som konkurrenterna. Att den även saknar 4K-video är kanske inte lika viktigt, för med 25x zoom drar Canon ifrån konkurrenterna. Bildkvaliteten är i klass med de bästa i superzoomsegmentet, så om det är den här typen kamera man letar efter så är Canon G3X ett mycket bra val.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser