TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Panasonic Lumix G7

4K och stillbilder för entusiaster

Panasonics lilla G7 är snudd på en perfekt kombination av stillbilds- och videokamera.

Av / 2015-09-29 - 06:00
Panasonic Lumix G7

Ljud & Bild tycker

  • Fantastiska möjligheter med 4K-video, mycket hög bildkvalitet och fin användarvänlighet. Liten, lätt och praktisk systemkamera.
  • Bilddynamiken och bruset är ett snäpp under de allra bästa. Kameran har lite väl många plastdetaljer.

Panasonic Lumix DMC-GX7Låt mig börja med att betona att Panasonic-kameran först och främst är värd att överväga för dem som vill kunna kombinera stillbilder och 4K-video. För dem som inte är intresserade av 4K-video, eller video över huvudtaget, finns det många konkurrerande kameror som tar lika bra eller bättre stillbilder.

Men för dem som ska ha en kompetent stillbildskamera med 4K-video så är det Panasonic Lumix G7 som gäller. Skälen är många.

Marknaden svämmar ju inte direkt över av systemkameror med ultrahög videoupplösning, eller UHC eller 4K som det heter. Med ett par undantag kostar de från 15 000 kronor och uppåt allihop. Panasonics nya Lumix G7 är den billigaste hittills som både filmar 4K-video med 3840 x 2160 punkters upplösning (fyra gånger så hög upplösning som HD-video) och tar stillbilder i 8 megapixlars upplösning direkt ur videoströmmen.

Och den är den enda under 10 000 kronor som kan ta 4K-stillbilder med 8 Mp – med 30 fps-hastighet! Ställ in 4K på ratten till vänster och fyra av. Bilderna väljer du från videoströmmen på pekskärmen efteråt.

 

Annons

4K-video och stillbilder

Sådant gör det möjligt att ta bilder som inte är så lätta att ta. Oavsett om det är reklambilder som ska sitta i precis rätt ögonblick eller vilda småbarn som ska förevigas på skarpast möjliga vis.

Tack vare Panasonics DFD-autofokus och 49 fokuspunkter känns kameran blixtsnabb, om än inte på samma nivå som Samsung NX1 eller Canon EOS 7D II. Men med upp till hela 8 bilders hastighet med 16 Mp-stillbilder – 6 bilder i sekunden med kontinuerlig autofokus – hänger G7 med fint när backflippen ska sättas i backen eller straffen i krysset förevigas.

Men tillbaka till 4K. Kameror som filmar i så hög upplösning blir det allt fler av, och bortsett från möjligheten att filma i 8 Mp och visa resultatet på 4K-skärmen kan man som sagt plocka ut stillbilder från videon i samma upplösning. Det är inte det enda man kan använda 4K till med Lumix G7.

Panasonic-kameran har också något som kallas för ”pre-burst”, som tar 30 bilder i snabb takt innan du trycker ner utlösaren, och 30 till tas under tiden du håller nere utlösaren. Praktiskt när det är alldeles innan något händer som man gärna hade velat föreviga.

Bortsett från detta är kameran ganska så normalt utrustad. En stor och skarp OLED-sökare levererar bättre färgåtergivning än många andra elektroniska sökare vi har sett. Pekskärmen kompletterar de många knapparna – flera av dem är programmerbara – utöver skärmen, och kameran ligger fint i handen. Trots ett litet handgrepp.

Lumix G7 bak
Den vridbara pekskärmen i skyddat viloläge.

De många knapparna kan verka avskräckande för en nybörjare, men så tycker vi också att G7 egentligen passar bäst för erfarna fotografer. Säg 1/16 000 sekund, Time Lapse och focus peaking till en nybörjare så måste man förklara: Den elektroniska slutaren – som är fullständigt tyst – fryser motivet på 1/16 000 sekund. Time Lapse exponerar bildserier i intervall, som när de spelas upp som en film ser ut som om man spelar i hög hastighet. Focus Peaking är en markering på skärm och sökare där man ser det skarpa området när man fokuserar manuellt.

Men ingenting av detta betyder något för vare sig amatörer eller proffs om inte kameran levererar bildkvalitet.

 

Bildkvalitet

Panasonic säger att de använder en nyare generation av samma 16 Mp-sensor som sitter i recensentfavoriten Lumix GX7. En ny bildprocessor ska innebära att bruset kontrolleras bättre och bilddynamiken är förbättrad

Så är det också. Åtminstone om vi jämför med den två år gamla föregångaren Lumix G6. Panasonic har fintrimmat bildkvaliteten tillräckligt för att G7 absolut ska hänga med i toppen, men inte mer heller. Med dagens rangordning av bildkvalitet räcker det till en stark femma i betyg.

Bilddynamiken är bättre än i G6, men inte så mycket bättre än i GX7. Högdagrar bränner fortfarande ut om man inte ser upp med exponeringen. Framför allt i mycket ljus, där kameran gillar att överexponera om det inte är stora mörka fält i motivet. Då är det bra att ha den elektroniska sökaren, som tydligt visar om exponeringen avviker. Korrigeringen görs omedelbart med inställningsratten man föredrar på högersidan.

Lumix G7 top
Klassisk användarvänlig layout, men lägg märke till 4K-inställningen på hjulet till vänster. Där börjar det roliga.

Brus kommer smygande vid ISO 1600 men är inte särskilt synligt förrän vid ISO 6400. Då sjunker också färgmättnaden markant. Men det är absolut godkänt för en systemkamera i den här klassen.

Skärpan är alltid beroende av objektivet. Men även med 16 i stället för konkurrenternas 20 och 24 megapixlar klarar sig G7 förvånansvärt bra. Detaljskärpan är lite bättre i Sony a6000 och Samsung NX500 men Panasonic-kameran har fördelen av ett överlägset urval av mycket skarpare objektiv än vad Sony och Samsung har.

 

Multimediekamera

Det är lockande att jämföra med Panasonics toppmodell Lumix GH4. G7 levererar snudd på samma bild- och videokvalitet, utan att budgetversionerna av specifikationerna har påverkat användningsområdet. Tack vare kontroll över bländare och slutare, mikrofoningång och 4K-video kan man göra videor med extrem kvalitet. För det är som video- och stillbildskamera – i den ordningen – som Lumix G7 måste jämföras mot konkurrenterna. Ur den synvinkeln är

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Nyårserbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

30% På LB+ Total i 6 månader!

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader

Bara 77:- / mån
79:- / for 1 månad
107.80:- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser

Navigerar med radar

Kanonbra budgetkamera

Neumann M 49 V: Så bra att nyinspelning behövdes

Billig selfie-drönare

Fyra trådlösa mikrofoner som gör dina videor professionella

Blixtsnabb perfektion

Sätter en ny standard

Canons bästa kamera någonsin

Proffskamera light

Mellanformat med mer fart

Välj rätt objektiv till kameran

Mycket fotoglädje för pengarna

Ljud & Bild