Beyerdynamic har länge varit en av mina favoriter bland alla hörlursmärken. Det toppades när jag upplevde de superba T5p G2 förra hösten, de var de bästa bärbara hörlurarna jag hade hört. Med bärbara menar jag inte nödvändigtvis hopfällbara och kompakta, utan att de är elektriskt avsedda för bärbara spelare och att de är slutna så att de kan användas i tunnelbanan och i andra bullriga miljöer.
Proppar – det mest bärbara som finns
Men det var ändå inte så att jag gick mycket omkring med T5p på huvudet under testet, jag är nämligen inte så förtjust i att visa upp mig ute bland folk med enorma hörlurskåpor på huvudet. Därför ser du mig oftast med ett par on-ear-lurar, eller kanske allra helst ett par öronproppar. Men det brukar ofta innebära att byta bort lite av ljudkvaliteten mot att slippa se ut som en idiot.
Den byteshandeln tycker inte Beyerdynamic att man ska behöva göra. I Xelento remote-modellen har de använt all sin kunskap för att få in ljudkvaliteten från highend-lurar i ett par små proppar. De kraftfulla magneterna som Beyerdynamic har blivit så kända för på sistone har skalats ner till mikrostorlek. Allt i lurarna påstås vara handgjort – jag hade velat se de små händerna som lindar varje talspole och vrider varje komponent i elementen med laserprecision.
Kabeln är försilvrad för bästa möjliga överföring, och det ingår till och med en extra kabel med mikrofon och fjärrkontroll. Ja, för du kan naturligtvis använda lurarna med mobiltelefonen. Gillar du inte kablar så finns det dessutom en Bluetooth-version för tvåtusen kronor extra. Du vet, för dem som vill ha det bästa som går att köpa för pengar – bara för att sedan komprimera ner musiken till MP3-kvalitet …
Häftigt pris
När varje mikrotråd är lindad, varje metalldel är monterad och ytan är polerad, och allting är monterat i det som måste vara de sjukaste öronpropparna jag har haft i fickan, så hamnar den totala prislappen på häftiga 10 000 kronor. Det är lika mycket som de ovan nämnda kåporna T5p G2, och en hel del pengar att motivera.
Ljudet av guld
Ett par musikaliska takter är allt Xelento behöver för att informera oss om att vi har med tvättäkta highend att göra. Maria Menas Kiss-cover I Was Made for Lovin’ You är en nedtonad cabaretversion som börjar med en söt och välljudande basgitarr och Marias röst med fin efterklang. Direkt ur hörlursuttaget på min iPhone 6s Plus är basen ytterst välbalanserad, med snygga och spröda anslag. Marias röst är klar och tydlig och luften från stämbanden kommer fram mycket bättre än med exempelvis Sony XBA-N3AP, som är bland de bästa för runt 3 000 kronor. Sony-lurarna har inte samma närvaro i mellanregistret, och en något överdrivet fet bas. Xelento ligger i en annan liga.
Skillnaderna blir ännu större med en extern förstärkare. Till exempel den ultrabärbara Nexum Aqua, som sägs vara världens minsta och lättaste hörlursförstärkare med DAC, och som inte blir en klumpig utombordare på de annars så eleganta öronpropparna.
Speciellt musik med mycket detaljer övertonregistret betonar Xelentos egenskaper. Röster är närvarande, övertoner från cymbaler, stränginstrument och synthar, klickande perkussionljud återges tydligt, nära och naturligt. När jag hör den mörka elektroniska balladen The Sea med ARY får jag nästan nypa mig i armen.
Som jämförelse
När jag står på scen med mitt band använder jag de specialgjutna ACS T1 Live som in-ear-monitorer. De kostade ungefär 7 000 kronor innan de ersattes av Evolve Studio Custom för ungefär samma pengar. De har en extremt dynamisk återgivning på hög volym och ett stort och massivt mellanregister, på samma gång som även basen är saftig och närvarande. Med hiphop och elektropop har ACS-lurarna en tuffare och mer massiv ljudbild. Nästan som om de går på steroider. Jag har också använt Ultimate Ears UE-18 Pro, som i sin senaste version kostar ungefär 10 000 kronor. De har ett mer aggressivt mellanregister och saknar dessutom upplösning i övertonerna jämfört med Xelento. Med akustisk musik bleknar dock både ACS och Ultimate Ears jämfört med Beyerdynamic Xelento, tack vare dess nästan oändliga detaljnivå och gigantiska ljudlandskap.
Priset på Xelento skulle egentligen ha blivit ännu högre om man hade gjutit dem efter ens egna hörselgångar, så de går inte att jämföra helt rättvist.
Då är det mer rättvist att jämföra med Audiofly AF1120, som för 7 000 kronor är några av de bästa universalpropparna jag har hört. Audiofly har en starkare och fylligare bas, men på alla andra områden är Xelento en klar vinnare. Oavsett om det är en klassisk inspelning från en stor kyrka eller är ett litet kammarjazzband som ska återges så får Beyerdynamic Xelento fram musikens detaljer och närhet på ett sätt som Audiofly inte matchar.
Även om Audiofly har större tyngd när det ska spelas hiphop och R&B så tycker jag verkligen inte att Xelento saknar något i den disciplin. Propparna är utomordentligt välbalanserade, och till och med när man pressar dem så behåller de dynamiken på ett enastående sätt. Trots att det bara finns ett element i varje öra, till skillnad från Audiofly som har tre element i varje propp.
Värda pengarna?
Beyerdynamic Xelento är utan tvekan de bästa musikpropparna jag har hört. De spelar all slags musik med övertygelse genom att låta superdetaljerat men aldrig tråkigt. Ett par perfekt balanserade öronproppar som sopar mattan med alla andra.
Men ändå. Det är fortfarande öronproppar vi pratar om. Jodå, de ser diskreta ut jämfört med stora kåpor och de kan hänga med överallt. Öronproppar slinker som bekant lätt ner i fickan utan att synas. De är lätta att driva med mobilen och har dessutom kabel och mikrofon för telefonsamtal.
Ändå kan de aldrig ersätta ett par ordentliga hörlurar helt och hållet. Hur bra propparna än sitter i öronen så kan de trilla ur, en kabel som gnids mot kläderna fortplantar ljud in i lurarna så att man hör det – och nej, du får inte riktigt samma dynamik, upplösning och rymdkänsla som med de bästa kåporna.
Vill du ha de allra bästa öronpropparna så kan du tryggt köpa Xelento. Vill du ha det absolut bästa ljudet från bärbara hörlurar så väljer du Beyerdynamic T5p i stället.
quote
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser