TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

test: Sonos One

En högtalare för framtiden

Låter lika bra som sin föregångare, men är den lanserad för tidigt här?

Av / 2017-10-20 - 19:39
Sonos One

Ljud & Bild tycker

  • Framtidssäker med kommande uppdateringar. Fukttålig. Bra ljud. Inte dyrare än Play:1.
  • Större delen av poängen förlorad utan röstassistent i Skandinavien.

Sonos har alltid legat långt framme när det gäller multirum och att göra det enkelt att spela musik överallt. Men på senare tid har de fått konkurrens av en ny typ av högtalare, nämligen smarta sådana från Amazon och Google. Men redan när vi var i Boston i början av året och lyssnade på deras nya ljudsockel Sonos Playbase stod det klart att man inte tänkte ge sig utan en fight. Man demonstrerade då röststyrning på en än så länge hemlig modell.

Och nu är den här, Sonos One, deras första högtalare med röstassistent. När vi fick den demonstrerad på lanseringen så verkade röststyrningen via Alexa fungera riktigt bra! Det lovas dessutom stöd för Google Assistant framöver, vilket kommer göra den till den första oberoende smarta högtalaren. Använd vilken röstassistent du vill! Vi såg verkligen fram emot att testa detta, tills vi fick veta att det inte kommer fungera i Skandinavien. Inte ens på engelska. Åtminstone inte förrän Amazon eller Google officiellt lanserar sina tjänster här. Ridå.

Läs också vårt test av smarta hem-prylar

Installation och användning

Så länge får vi alltså se den som en vanlig högtalare i Sonos multirum-nätverk. Och det är inte illa det heller. Storleksmässigt är den nästan identiskt med Play:1, men utseendet har blivit lite mer slätstruket för att ytterligare kunna smälta in i inredningen. Knapparna på ovansidan har fått ge plats för touchkontroller för att starta och stoppa uppspelning, samt kontrollera volymen. Här kan man man även avaktivera mikrofonen om man är nervös över att den trots allt tjuvlyssnar på en.

Sonos One
Lite mer avancerad än gamla Play:1 (Foto: Ljud & Bild)

Installationen är som vanligt löjligt enkel. Man väljer att lägga till en ny högtalare i appen, trycker på parkopplings-knappen på baksidan, och så dyker den upp. Man kan välja att ha den som en enstaka högtalare, till och med i badrummet eftersom den är fuktskyddad. Eller parkoppla två stycken för att få en liten stereoanläggning, kanske till och med tillsammans med Sonos Sub för bättre djupbas. Eller använda två stycken som bakhögtalare i en liten hemmabio, tillsammans med Playbase eller Sonos Playbar, igen lämpligen med Sub. Det låter faktiskt väldigt bra.

Annons
Sonos family
Lämpliga kombinationer med Sonos One (Foto: Sonos)

Ljudkvalitet

Liksom sin föregångare Play:1 är den rasande bra för sin storlek. Vi har provlyssnat på båda sida vid sida. Inledningsvis lät Sonos One lite vassare, men efter ett dygns inspelning så lossnade det. Liksom sin äldre bror har den en öppen och varm återgivning som gör att det mesta låter behagligt. Till och med på förhållandevis hög volym. Möjligen låter den ännu lite klarare och fylligare. Men det är inga enorma skillnader. För alla områden där man hade kunnat tänka sig en Play:1 kan Sonos One helt klart ersätta den. Den sägs dessutom få stöd för Airplay 2 inom kort vilket är en fördel för alla Apple-användare.

https://youtu.be/_YnPnv4XNw4

Slutsats

Det kanske känns fult av oss att sätta ett lägre betyg på One än på Play:1 när den faktiskt är minst lika bra. Men den lanseras ju faktiskt som en smart högtalare, och då måste det bli en rejäl plump i protokollet att det inte fungerar än. När Alexa eller Google Assistant kommer till Skandinvien ska vi återkomma med ett nytt test och prova den med alla dess funktioner.

Så vilka ska köpa en Sonos One som den ser ut idag? Alla de som gått och sneglat på en Play:1 kan lika gärna slå till på en One då den inte kostar mer. Alla de som vet att de kommer vilja ha en smart högtalare som låter bättre än Amazons och Googles motsvarigheter. De som vill kunna spela via Airplay 2 från sina Apple-apparater. För detta är den enda smarta högtalaren hittills som faktiskt låter bra med musik.

Läs även vårt test av 12 multiroom-högtalare

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Milstolpe för Buchardt

Tung highend i ett nättare format från DALI

Ny ledare i budgetklassen

En uppenbarelse

Sonos Arc Ultra tar ljudet till nya höjder

Muskelknippe i finkostym

Ljudet av dansk storhet

Löjligt bra retrohögtalare

Technics knockout

Blåser öronen av dig

Årets bästa soundbar från Samsung?

Dynamit i bokhyllan

Ljud & Bild