TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Multiroom-högtalare

Musik i alla rum

Släpp lös musiken i hela huset!

Av / 2016-04-27 - 06:00
Multiroom-högtalare

Nu när musiken har tagit steget från att stå i hyllan ut till molnet dyker det upp många bekväma möjligheter. Som att strömma musiken trådlöst till hemmets alla rum – samtidigt. Du behöver aldrig missa en låt eller avbryta nyheterna bara för att du ska till badrummet eller bre en macka i köket.

Förr i tiden när man ville förlänga ljudet från stereon i vardagsrummet var man tvungen att dra långa kablar från förstärkaren, längs lister och kanske genom väggar, och sedan koppla in ett par extra högtalare i det andra rummet. Numera behöver man bara ställa små högtalare i vilka rum man vill, sedan kommunicerar de med varandra genom ett gemensamt trådlöst nätverk. Ingen komplicerad installation behövs.

 

Hur fungerar multiroom-högtalare?

Gemensamt för alla ”fler-rums-högtalare” är att de måste kommunicera med varandra, så att man kan styra musiken både för allihop och individuellt i systemet. Som regel görs detta genom att högtalarna kopplas till hemnätverket. Då måste man ha lösenordet till nätverket innan man börjar. En del högtalare är smidiga och hämtar informationen automatiskt från mobilen. Om routern har en knapp för enkel anslutning (WPS) så slipper du också knappa in lösenordet.

Vissa högtalare upprättar ett internt nätverk mellan sig och behöver inte routern över huvud taget. Högtalarna från Philips använder sig till exempel av Bluetooth för att ta emot musiken från mobilen eller PC:n, och distribuerar sedan vidare ljudet till de övriga högtalarna direkt. Ingen router behövs, vilket underlättar om man till exempel vill ha ett sådant system i sommarstugan där det inte finns något nätverk.

Annons

 

Varifrån kommer musiken?

När allting är in- och uppkopplat är det bara att sätta igång och spela musik. Men varifrån kommer den? Somliga har musiksamlingen lagrad lokalt på en hårddisk, andra har den på mobilen. Nu för tiden är det väldigt många som använder en streaming-tjänst som Spotify eller Tidal, som har ett mycket större urval. Sådana appar finns oftast redan på mobilen. Avspelningen kan styras från mobilen, som antingen fungerar som källan som musiken kommer från – eller bara som fjärrkontroll som sätter igång musiken på anläggningen, som i sin tur hämtar musiken från nätet. Det senare är att föredra eftersom det kräver mindre batteri i mobilen, plus att man slipper tappa musiken varje gång någon ringer.

 

Därför måste det vara användarvänligt

Enkel användning är alltid viktigt, men sällan lika viktigt som i multiroom-system. För det hjälper ju inte mycket med en anläggning som kan fylla hela huset med musik om den inte är enkel att sköta för hela familjen. Och eftersom allt styrs från mobilen eller surfplattan med en app så är det i hög grad denna som avgör användarvänligheten.

Är det enkelt att koppla upp högtalaren på nätverket? Kan man klumpa ihop flera rum till en grupp och skicka musik till allihop? Styrs spellistor och streaming-tjänster i samma app eller måste man hoppa fram och tillbaka mellan olika? Ju enklare och mer intuitiv appen är desto mer munterhet och mindre huvudbry orsakar anläggningen.

 

Hur bra låter det?

Vi ställer naturligtvis krav på att ljudanläggningen ska låta bra också. Vi snackar om mycket kompakta högtalare till relativt låga priser, vilket inte direkt är den bästa förutsättningen för toppljud. Man får inte förvänta sig att det ska låta som en dyr stereoanläggning, i synnerhet inte om en enda högtalare ska åstadkomma musiken. Men exakt hur bra kan det bli? Det tänker vi ta reda på.

Speciellt de största modellerna, som är ett naturligt val för att återge ljudet i vardagsrummet, måste uppfylla våra kriterier. Det är också dem vi bedömer ljudet av i detta test. Dessutom har vi provat högtalarna i system tillsammans med mindre högtalare i samma serie. Allt för att ta reda på hur användarvänligt hela systemet är. De minsta högtalarna visar sig ha varierande ljudkvalitet, fast det är kanske inte så viktigt för alla att den lilla högtalarmodellen som man ställer i sovrummet eller i köket låter fantastiskt. Viktigast är att den stora anläggningen i vardagsrummet låter så bra som möjligt och att den enkelt ”pratar” med de övriga högtalarna.

 

Om deltagarna

Vi har gjort ett urval av de mest aktuella multiroom-system på marknaden i dag. Vi slutade på tolv märken. Som vanligt har vi inte fått med alla, men detta är ändå ett representativt urval.

Varje tillverkare har lämnat in två högtalarmodeller, en liten och en större.

 

Så testade vi

Den största högtalaren placerade vi i testrummet, den mindre i ett annat rum inkopplad till samma nätverk. Ljudkvaliteten har betygsatts i den större högtalaren, den mindre har främst använts för att testa multiroom-funktionerna. Ljudbetyget gäller därför främst den större modellen, medan användarvänligheten är representativ för hela systemet.

Vi har lagt störst vikt vid användning, ljudkvalitet och hur väl högtalarna fungerar som system. Alltså hur lätt det är att få dem att ”prata med varandra”.

Vi har laddat ner tillhörande app till alla systemen. Vi har kollat hur enkelt är att koppla anläggningen till nätverket och hur intuitiv appen är. Görs musikavspelningen och styrningen av systemet i samma app eller måste man hoppa mellan två appar? Är det enkelt att ge varje rum olika namn och känns systemet stabilt? Kan man koppla in sig med Bluetooth till vilken högtalare som helst eller måste en vara master och de övriga slavar?

Vi har lyssnat på ett blandat urval av musik för att undersöka ljudkvaliteten. Vi har använt oss av både strömningstjänsterna Spotify och Tidal, där dessa funnits tillgängliga, samt musik direkt från mobiltelefonen.

 

De fem vanligaste låtarna:
Bob Dylan – The Man in the Black Coat
Tommy Tokyo – Alberta
Morphine – Yes
Daft Punk – Lucky
Leif Ove Andsnes – The Beethoven Journey: Concerto for Piano and Orchestra No. 5 in E-Flat Major, Op. 73: III. Rondo. Allegro

Samsung R5 / R3

Samma ljud åt alla håll

Samsungs högtalare låter likadant var du än sitter och lyssnar.

Användarvänligheten är bra och ljudet har ganska så bra balans.
Det går åt en del energi att sprida ljudet 360 grader, vilket minskar intrycket av dynamik.
Läs hela testet

Sony SRS-X99 / SRS-X88

Prickfri klang

Sony-systemet är en fröjd för både ögon och öron.

Sony spelar förbluffande balanserat, klart och dynamiskt – och har alla anslutningar du behöver.
Spelar inte lika högt och kraftfullt som de större högtalarna.
Läs hela testet

Yamaha Restio ISX-80 / WX-030

Platt ljudbild

Användarvänlig och ger mycket för pengarna.

Placeringsvänlig med väggfäste och välutrustad. Bland de allra mest lättskötta.
För tunt och ihåligt ljud för att vi ska ryckas med.
Läs hela testet

Panasonic SA-PMX100B/SC-ALL2

Multitalangen

Panasonic är inte beredda att ge upp den klassiska stereon riktigt än.

Här får du riktigt bra stereoljud som låter överlägset mycket bättre än det hermetiska hopklämda ljudet som många av småsystemen ger ifrån sig.
Tar större plats, är inte lika enkelt att sköta eller installera som bland annat Sonos och Samsung.
Läs hela testet

Monster Streamcast S3 / S2

Monster-ljud

Slank och smäcker design, väldigt potent bas.

Enkel att placera, relativt enkelt att lägga till fler högtalare.
Ljudet lider lite av ett tunt mellanregister och en vass diskant.
Läs hela testet

Geneva Aerosphere Large /Aerosphere Small

Klotrunt designljud

Geneva kan fylla hela vardagsrummet med ljud samtidigt som högtalarna är läckra att titta på. Men de kostar!

Fylligt ljud och läcker finish gör att Geneva passar in fint i de flesta omgivningar.
Begränsad app-funktionalitet, kräver separat enhet för multiroom-synkronisering.
Läs hela testet

Philips Izzy BM7 / BM5

Otroligt enkel att sköta

Smidigare än så här kan det inte bli.

1-knappsstyrning och enkel uppkoppling och skötsel är Izzys största fördelar.
Potent bas men ihålig klang och färgat ljud.
Läs hela testet

Sonos Play:5/Play:3

Multiroom-kungen

Ingen större överraskning. Sonos är fortfarande herre på täppan när det handlar om multiroom.

Systemet är föredömligt enkelt att installera och har stöd för ett brett urval av musiktjänster. Play:5 låter både fräscht och piggt.
Brist på anslutningar som Bluetooth innebär att Sonos är ett lite mer ”slutet” system.
Läs hela testet

Bluesound Pulse 2 / Pulse Mini

Häftiga rytmer

Slagkraftighet kombineras med musikalitet, allt i en lättskött inpackning.

Kraftfullt och lättanvänt ljud i en rakt igenom välgjord produkt.
Kan låta instängd om den ställs i en bokhylla.
Läs hela testet

Raumfeld Stereo Cubes / One S

Rumskänsla i äkta stereo

Raumfeld slår ett slag för hifi-folket med sina kompakta men välljudande stereohögtalare.

Stereo Cubes är små, nätta och välljudande multiroom-högtalare med tvättäkta stereoljud. Bra anslutningar och gott om musiktjänster.
Dubbla högtalare innebär lite fler sladdar.
Läs hela testet

Denon HEOS 7 HS2

Enkelheten själv

Slagkraftighet kombineras med musikalitet, allt i en lättskött inpackning.

Inget system är lika enkelt att koppla in till nätverket som HEOS. Användarvänligheten är genomgående strålande och ljudet är potent.
Ljudet är inte lika stramt och bestämt som vi hade velat.
Läs hela testet

Multiroom-högtalare – Sammanfattning

Stora skillnader!

Efter att ha testat merparten av de multiroom-system som finns på marknaden har vi fått många erfarenheter, både positiva och negativa.

Läs hela testet

LG Music Flow H7 / H3

Bara nästan

LG har mycket bra, men saknar det där lilla extra.

Systemet är lätt att installera, man använder strömnings-apparna man är van vid och ljudet är godkänt.
Vi sitter lite för ofta och växlar mellan LG:s app och den man strömmar musik med. Ljudet har för få övertoner, det öppnar aldrig upp sig helt och hållet.
Läs hela testet
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Slimmade danskar imponerar

Extremt krutpaket från Norge

Här får du bäst ljud

Bärbar partyhögtalare

Tre premium-soundbars som lyfter filmupplevelsen

Milstolpe för Buchardt

Tung highend i ett nättare format från DALI

Ny ledare i budgetklassen

En uppenbarelse

Sonos Arc Ultra tar ljudet till nya höjder

Muskelknippe i finkostym

Ljudet av dansk storhet

Ljud & Bild