TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

: Dynaudio Xeo 2

Trådlöst välljud

Här får du trådlöst hifi-ljud i en kompakt inpackning som alla klarar av att använda.

Av / 2016-10-01 - 06:00
Dynaudio Xeo 2

Ljud & Bild tycker

  • Fullgott alternativ till en stereo, fast mycket mer praktiskt och med bättre ljud än du kan räkna med att hitta i samma prisklass.
  • Begränsad djupbas och lite billigt utförande i vinyl.

Trådlösa högtalare är väldans praktiska. De kräver bara att du har en mobiltelefon och en stickkontakt i närheten, så är du redo att spela musik. Du behöver ingen extra förstärkare eftersom den är inbyggd i högtalaren, och har du andra ljudkällor än mobilen så kan de som regel kopplas in med en enkel sladd.

Många av dem kan även kopplas ihop trådlöst med andra likadana högtalare, så att du kan lyssna på trådlös musik i flera rum.

Allt är faktiskt lika enkelt som det låter, men tyvärr är det inte alltid som ljudkvaliteten är mycket att skryta över. Vilket vi upptäckte när vi testade en hel radda trådlösa högtalare nyligen.

Läs vårt test av multiroom-högtalare.

Danska Dynaudio är ett undantag. De var väldigt tidigt ute med trådlösa versioner av sina redan välljudande hifi-högtalare och deras Xeo-serie har länge varit en måttstock för bra, trådlösa högtalare. Nu är allt klart för den billigaste modellen hittills, Xeo 2, som är 25 cm hög och går att hänga på väggen eller ställa i en hylla. Eller på TV-bänken.

Annons

Den är inte direkt billig. Parpriset ligger på 13 000 kronor, fast då får man en praktisk högtalarkombination för strömning med förstärkare och trådlös funktion inbyggd. Som sagt: man behöver inte mer för att få musik.

Praktiskt bordstativ. (Foto: Tillverkare)
Praktiskt bordstativ. (Foto: Tillverkare)

Häng dem på väggen

De små högtalarna finns i svart också, och går att montera på ett stativ, ett väggfäste eller skruvas fast i ett Vesa-stativ (extrautrustning). Har man fler ljudkällor så går de att koppla in med kabel. Då använder man bara fjärrkontrollen som ingår för att välja mellan Bluetooth-strömning, minijack och RCA-ingången på baksidan av den ena högtalaren.

Där hittar man också ett par omkopplare, den ena använder man för att välja zon eller rum om man har flera par Xeo-högtalare. Den andra omkopplaren är bastrimning, så att man kan anpassa basresponsen efter placering i hörn, på vägg eller fristående. Ganska så flexibelt och anpassningsbart både för olika klangmässiga och praktiska förutsättningar.

På ovansidan av högtalarna finns en märkning med plus och minus, och noll, så att man kan sätta på och stänga av samt ställa in volymen direkt. Håll fingret på nollan i ett par sekunder så hamnar högtalaren i BT-parkopplingsläge och du kan spela musik trådlöst från mobilen på bara ett par sekunder.

Läs vårt test av nätverksförstärkare.

Med laptopen eller någon annan ljudkälla – till exempel en nätverksspelare – med optisk ljudutgång, klarar Xeo 2 högupplösta musikfiler upp till 24 bit och 192 kHz. Det ger ett väsentligt mycket bättre ljud än Bluetooth. Och inte nog med det: med en separat trådlös Dynaudio Connect (en liten wifi-box) kan man strömma högupplösta filer trådlöst. Det betyder att högtalarna funkar lika bra med Spotifys komprimerade filer som de gör med Tidal HiFis i CD-kvalitet – eller 24-bitarsfiler.

 

Potent och balanserad

Högtalarna drivs av 65 watts effekt till varje element, vilket i och för sig inte är särskilt uppseendeväckande. Baselementet är Dynaudios eget med ett 14 cm helgjutet membran och detsamma gäller den nyutvecklade, 28 mm stora diskanten med textilmembran. Det låter kanske inte som så mycket, men Xeo-högtalaren har en förmåga att låta mycket större än den är. I mina öron ligger den inte långt efter den större och dyrare Xeo 4.

Xeo 2 spelar inte lika högt och massivt som den större Xeo 4, men skillnaderna är inte stora. I New Orders ”Singularity” dundrar basen fint i rummet, utan att vara luddig eller överdrivet fet. James Blakes ”Radio Silence” fyller rummet med förvånansvärt klangrika pianotoner och kantslagen på virveltrumman definieras knivskarpt. Inget fel på dynamiken, alltså. Basgången och trummorna i David Bowies ”Blackstar” förstärker bara intrycket av en välbalanserad och välgjord konstruktion. Dynaudio-högtalarna påminner lite om den trådlösa Naim Mu-so, som kostar ungefär lika mycket, men Xeo 2 låter renare när de spelar högt och ljudbilden är mycket större.

Här hittar nog de flesta en anslutning som passar.  (Foto: Tillverkare)
Här hittar nog de flesta en anslutning som passar. (Foto: Tillverkare)

Bill Frisells varma gitarrtoner och fiolen i början av ”To Kill a Mockingbird, Pt. 1” låter fenomenalt fylligt och samtidigt väldefinierat, det enda jag saknar är lite mer luft i diskanten. Fast det hindrar inte Radka Toneffs nymastrade ”Fairytales” från att låta luftigt och genomskinligt. Här är rösten vacker i ett mellanregister som är snudd på helt perfekt balanserat och du kan höra den djupa klangen i pianot bättre än med Mu-so-högtalaren som maskerar en smula av detaljerna i mellanregistret.

Mozarts femte violinkonsert med Hilary Hahn (Deutsche Grammophon) är bättre definierad med Xeo 2, som har en skala som inte är sämre än större stativhögtalare. Stråkklangen är aldrig skärande eller tunn, det enda jag saknar är lite mer djupbas vilket skulle ha gett orkestern ett fylligare fundament.

 

Praktisk och användbar

Det går inte att komma undan att priset kan verka avskräckande. Men man får leta länge om man ska hitta ett bättre ljud från ett par trådlösa stativhögtalare som kostar mindre. Dynaudio Xeo 2 är inte perfekta, men inte långtifrån. Eftersom de kombinerar utmärkt ljudkvalitet med en fullvuxen ljudbild, och tack vare sina många placerings- och anslutningsmöjligheter, passar de hos de flesta. Detta är högtalare som hela familjen kan ha glädje av. De är praktiska oavsett om man ska slappa med spellistan på Spotify eller avnjuta högupplösta musikfiler.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Milstolpe för Buchardt

Tung highend i ett nättare format från DALI

Ny ledare i budgetklassen

En uppenbarelse

Sonos Arc Ultra tar ljudet till nya höjder

Muskelknippe i finkostym

Ljudet av dansk storhet

Löjligt bra retrohögtalare

Technics knockout

Blåser öronen av dig

Årets bästa soundbar från Samsung?

Dynamit i bokhyllan

Ljud & Bild