Fem år har det tagit för ett helt okänt franskt förstärkarmärke att bli världsberömt. Bland hifi-entusiaster alltså, vanliga människor tittar förmodligen frågande på dig om du berättar att du funderar på att köpa en Devialet-förstärkare.
Det uttalas för övrigt Dö-vialé, vilket fransktalande snabbt rättar dig om du missar. Men hur det än uttalas så är det ingen tvekan om att Devialet är den starkast lysande stjärnan på highend-himlen.
Allting började 2011 på den vid det här laget så väl ansedda High-End-mässan i München. Det är en årlig mässa som har växt till den viktigaste mötesplatsen för branschfolk, journalister och kunder som är över genomsnittet intresserade av bra ljud.
Jag har säkert nämnt det förr, men den gången tänkte jag: ”Det här kan förändra allt.” Devialet-förstärkaren D-Premier var helt annorlunda än allt annat på den tiden. Det förkromade kabinettet såg ut som en pimpad pizzakartong, men ljudet som strömmade ut i rummet var sublimt, lättflytande och dynamiskt.
Den lät inte som någon vanlig hifi-produkt och hade inbyggd digitalomvandlare (DAC), ingångar som kunde konfigureras av användaren själv och en design som inte påminde om någonting annat.
Den var hifi-industrins svar på Citroën DS – en väldigt excentrisk fransk bil som när den debuterade på bilutställningen i Paris 1955 varken såg ut eller var byggd som något annat fordon på den tiden. Man talade om en revolution.
Smaka på ordet. Revolution är en stor samhällelig omvälvning. Inte alltid till det bättre, men jag känner mig säker på min sak när jag hävdar att de nytänkande fransmännen bakom Devialet har tänkt försöka revolutionera highend på precis samma sätt som Citroën försökte göra med bilindustrin 2955.
Olik allt annat
Efter D-Premier har flera modeller sett dagens ljus. Bland annat en aktiv högtalare – Silver Phantom – men här ska det handla om de unika förstärkarna.
Hos Devialet finns det flera modeller att välja mellan. Den billigaste heter 130 Pro och kostar 60 000 kronor. I toppen av näringskedjan hittar vi nya Expert 1000 Pro, som lämnar hela 1000 watt – 1 kilowatt! – i varje kanal. Den kostar oblyga 280 000 kronor och består av två Devialet-lådor som kopplas ihop i mono. En till varje kanal alltså, och med samma flexibla konfigurering av ingångarna på baksidan.
Du bestämmer själv hur många av ingångarna som ska vara analoga och hur många som ska vara digitala. Har du skivspelare kan du anpassa en ingång efter pickupens elektriska egenskaper. Och Devialet utökar ständigt utbudet av högtalare som stöds av deras SAM-teknik (Speaker Active Matching). Som anpassar förstärkaren efter högtalarens egenskaper. Det märks på ljudet, vilket vi ska återkomma till.
Logga in som användare på Devialets webbsida. Då når du Le Configurateur, som ger tillgång till alla inställningar på din egen Devialet-förstärkare. Där kan du lägga in nätverksdata (för trådlös strömning till förstärkaren) eller koppla den till nätverket via ethernet-kabel.
Eftersom förstärkaren stöder alla filformat är digitalomvandlaren naturligtvis kompatibel med allt från MP3- till DSD-filer – och alla andra lossless-format och högupplösta musikformat. Precis som sig bör för en modern förstärkare.
Förbättrad teknik
Devialets förstärkare bygger på deras unika Analog-Digital Hybrid-teknik (ADH), som finns i allt från D-Premier som vi testade 2011 till D400 som vi testade 2015. Men i Expert 1000 Pro är den förbättrad ytterligare, med ännu mindre förvrängning (0,00025 %), lägre brusnivå och fler inställningar.
Med så hög effekt är det nödvändigt att förbättra avkylningen, och en tjockare kopparbelagd bottenplatta håller temperaturen nere. Förstärkarens kärna, ADH-processningen, är fyra gånger mer precis i signalbehandlingen. En ny klass A- och en ny klass D-krets dämpar harmonisk förvrängning ytterligare och ökar effektiviteten med 25 %.
ADH-tekniken kombinerar ett analogt klass A-förstärkarsteg som levererar spänningen till högtalarna med ett digitalt förstärkarsteg (klass D). Som i sin tur levererar strömmen till högtalarna.
En ny nätdel ska ge Expert 1000 Pro snabbare transienter och bättre dynamik, och skillnaden mot D400 är förbluffande stor. Fast det är ju prisskillnaden också.
Frågan är då bara: Är detta världens bästa förstärkare?
Flyttar gränser
Svaret är att den i varje fall är någonstans i närheten av himmelsk! Det finns ändlöst med kraft och med SAM inkopplat (av/på görs från fjärrkontrollen) är det nästan som om man får nya högtalare. Allt från KEF Reference och Sonus faber till de små Piega Premium 1.2 låter genast som större högtalare. De får mer djupbas och när du spelar högt är förvrängningen hörbart lägre. Märkligt, och magiskt på samma gång.
Mina egna Piega-högtalare (hemma i vardagsrummet) är knappt 30 cm höga. De står på stativ och har en liten bas och Piegas unika bandiskant. Det är en högtalare som i vanliga fall lever sitt liv med allt från en Hegel H80 till dyra förstärkarkombinationer. Men den har aldrig uppfört sig som den gör med Devialet Expert 1000 Pro. Det gjorde ingen av de andra högtalarna jag provade med heller.
Det närmaste jag kommit var med Gryphon Diablo 300 och McIntosh MC601, som båda har massor av muskler och låter som äkta highend ska: sublimt.
De betydligt mer eleganta Devialet-förstärkarna kan placeras utom synhåll. Det är inte så enkelt att göra med vare sig Gryphon eller McIntosh, men det är ingen tvekan om saken: Du märker att du spelar på något dyrt och exotiskt.
Keith Jarretts Köln-konsert var som en omfamning. Blir du inte berörd av den så har du ett hjärta av sten, där förmedlas hittills ohörda nyanser tillsammans med en dynamisk kontroll som man bara förknippar med äkta highend-förstärkare. Och vi snackar inte grovkalibrigt ljud, för harmonierna i E Lucevan Le Stelle ur Puccinis opera ”Tosca” – med Placido Domingo – har jag sällan hört så färgrikt återgivna. På samma gång breder ljudet ut sig anmärkningsvärt mycket i rummet, nästan som om man lyssnar på surround. Och ljudbilden är bergfast.
En vända med Walter Trouts senaste bluesplatta, ”Live in Amsterdam”, fick mig att luta mig framåt. Lätt vaggande som en galning och med fötterna trampande som kolvarna i en Moto Guzzi – och du milde tid så högt jag kunde spela! Till och med de små Piegorna lät som en golvstående Premium-modell, med djupbas och en kontroll du bara kan glömma att få fram från ett så litet baselement utan Devialets SAM-teknik. Och när vi ändå snackar djup och dynamik, Majors album ”I Am MAJOR” är en sugande mix av soul och R&B när det är som bäst och tacklas felfritt av Devialet-förstärkaren.
Det spelar ingen roll vad du spelar, den klarar Keith Jarrett lika bra som Kygo och Siri Te Kanawa. Den är en allätare, extremt flexibel, ändlöst potent och målar upp en ljudbild som få kommer i närheten av. Den är så djup, viktlös, full av klangnyanser och befriad från förvrängning och brus att jag knappt har hört på maken.
Kontrollen känns fullständig, i klass med de stora effektförstärkarna från McIntosh, Mark Levinson, Hegel och Ayre, för att bara nämna några. Fast inpackat i ett elegant och smalt skal som nästan inte kan vara något annat än franskt.
Skivspelaringången är bland det tystaste jag har hört. Även med låg spänning från pickupen hörs det inget egenbrus från RIAA-steget i Expert 1000 Pro. Med ljudkällor som SACD/CD- spelaren McIntosh MCT450, kopplad via balanserad AES/EBU och optisk ingång på förstärkaren är bakgrunden becksvart och oändlig som ett svart hål. Strömning, antingen direkt eller via AirPlay, lyfte också upplevelsen av Tidal-tjänsten, som är känd för att ha bra ljud.
Det är helt enkelt vidunderligt, det som Devialet Expert 1000 Pro gör med musiken. Det saknar motstycke.
Smakar det så kostar det
Nästan 300 000 kronor är mycket pengar, till och med för en highend-förstärkare från allra översta hyllan. Det innebär att Expert 1000 Pro är en produkt för ett fåtal – de allra mest kräsna och kanske de som tröttnat på metallklumparna som tar upp plats i vardagsrummet. Designen är kanske inte lika cool för alla heller, det finns de som gillar att det syns att de har en dyr highend-stereo. Men för dem som inte tillhör den här kategorin tror jag att jag måste erkänna att detta är det allra bästa man kan välja till sin anläggning. För highend blir inte samma sak efter man har lyssnat på en sådan här förstärkare. Behöver man inte all effekt – 1 kW är säkert i överkant för många där ute – så finns ju alltid den billigare varianten 440. För nästan halva priset. Fast den får finna sig i att sitta på prinsens plats i tronsalen, för kungen är Expert 1000 Pro.
Skräddarsy din Devialet
Man behöver inte gå igenom hela processen med att konfigurera med Le Configurateur. Devialet-förstärkaren fungerar direkt ur kartongen, men den kan så mycket och har så stora möjligheter att det skulle vara synd att inte utnyttja dem.
Bland annat får man ett bättre ljud genom att skräddarsy det, och för att få förstärkaren uppkopplad till nätet så är det helt nödvändigt. Processen kan vara komplex, för det finns en lång rad inställningar man kan göra och ladda in på SD-kortet som sedan stoppas in i förstärkaren på baksidan.
När man har loggat in och valt Le Configurateur är det smart att konfigurera ingångarna så att de passar signalkällorna i anläggningen, ställa in SAM efter rätt högtalare samt – om man har en skivspelare – välja pickup från listan.
Att välja vad som ska in i vilken ingång är bara nödvändigt om man behöver flera digitala, eller analoga, ingångar än de som är inställda i grundkonfigurationen. SAM är desto viktigare eftersom det anpassar hur förstärkaren beter sig beroende på högtalarens elektriska egenskaper, motstånd, fas och så vidare. SAM kan sättas på och stängas av från fjärrkontrollen så att man själv kan höra skillnaden.
Med Record Active Matching – RAM – kan LP-samplare anpassa ljuder från skivorna, inte bara efter RIAA-kurvorna från 1953 och 1976, utan också efter 11 andra kurvor från skivbolagens vinylpressningar. Till exempel Telefunken, Capitol och RCA. En guldgruva för samlare med äldre LP-skivor, som kan få ett mycket bättre ljud med korrekt RAM-kurva.
Sist men inte minst: AIR. Som egentligen är en förkortning för Asynchronous Intelligent Route men som lika gärna kan beskrivas som trådlös strömning via wifi. I förstärkaren sitter ett trådlöst kort som enkelt kan ställas in så att man kan strömma musik direkt från mobilen man håller i handen. Eller från nätverket hemma via ethernet-kontakten på baksidan.
Devialet har också en app som kan användas i stället för den klumpiga fjärrkontrollen. Den ger dessutom flera extrafunktioner, inklusive strömning.
Bra att veta
Få webbsidor är så fulla av förkortningar som Devialets. ADH, SAM, AIR, EVO, MAT, RAM, ICM, DPM och så vidare. Allt beskriver olika tekniker som befinner sig ombord inuti Devialet-förstärkaren.
Och då har vi inte ens nämnt PCM, DSD och DAC.
Men det måste vi, för det är kärnan i en Devialet. Alla förstärkare kör nämligen en DSP-baserad (där kom en till) processor som kan uppgraderas av användaren. Inte rent fysiskt, men genom programvaran, eller firmware som Devialet kallar den. Framtida uppdateringar går att ladda ner från webbsidan till ett SD-kort som pluggas in i baksidan av förstärkaren.
Den här processen gör det möjligt att uppgradera förstärkarna med nya funktioner, förbättrat ljud och anpassning till högtalare: SAM, eller Speaker Active Matching.
Förstärkarens processor är hjärnan, medan ADH-kretsen är hjärtat. Förbindelsen är en digitalomvandlare som arbetar med 32-bitars ordlängd och 192 kHz sampling av signalen, och de digitala ingångarna stöder filer på upp till 24 bit/192 kHz (USB 32 bit/192 kHz) och DSD-filer. Den inbyggda trådlösa AIR-modulen stöder strömning av musik med upp till 24 bit/96 kHz.
Två av ingångarna på baksidan kan användas som skivspelaringång. Där sitter det en analog-till-digital-omvandlare från Texas Instruments. Som arbetar med upp till 24/192-upplösning. Den kan användaren konfigurera själv, så att den passar perfekt till pickupens elektriska egenskaper.
1 reaktion på ”Devialet Expert 1000 Pro”
Skriv en kommentar
Läs hela artikeln med LB+
Årets bästa erbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser
En helt sublim förstärkare!