: Sony RX10 II

Kompromisslös superzoom

En kamera som kan allt låter för bra för att vara sant. Men Sony gör ett försök.
Ljud & Bild tycker
Superb optik med bra ljusstyrka, 4K-video och hög bildkvalitet i en rejält byggd och väderskyddad kamera som täcker de flesta behov.
Autofokusen är inte tillräckligt snabb för actionbilder. Kameran är stor, tung och dyr.
Specifikationer
  • Typ: Kompaktkamera med 1-tums bildsensor och 20 Mp
  • Optik: 24–200 mm/f2,8
  • Skärm: 3-tums LCD med 1,3 Mp
  • Sökare: Elektronisk med 2,36 Mp
  • Höjdpunkter: 4K-video, wifi och NFC, 14 bilder/s, vridbar skärm
Annons
Annons
forfatter

De tycks ha gått i ”Mark II-fällan” hos Sony. I stället för att lansera helt nya modeller så finputsar de gamla kameror och kallar dem Mk II eller Mk III och så vidare.

Det är inte alltid lika lyckat.

De nya versionsnumren betyder inte nödvändigtvis att de nya utgåvorna är mycket bättre. Småsaker kan vara förändrade. Som i den populära RX100-serien, som numera är uppe Mark IV – eller RX100 IV, som den heter. Den versionen har fått 4K-video, en uppdaterad bildsensor som inte ger nämnvärt mycket högre bildkvalitet – och ett mycket högre pris.

Sonys kompakta systemkameror lyckas bättre i sina nya versioner. Alpha 7-serien är nu komplett med Mark II-versioner av alla modeller. Med bitvis betydande förbättringar av bildkvalitet, autofokus och ergonomi. Vilket har gjort dem alla till bättre kameror.

Nu är turen kommen till Sonys grymmaste superzoom. En typ av kompaktkamera som fortfarande är populär eftersom man får mycket zoom utan att kameran är för stor.

Annons

Närmaste rivalerna är Canon PowerShot G3X och Panasonic Lumix FZ1000.

Föredömlig skötsel med stor elektronisk sökare och zoom- och bländarring.
Föredömlig skötsel med stor elektronisk sökare och zoom- och bländarring.

 

4K-video

Eller ja, stor och stor. RX10 II är precis som sin föregångare ganska så stor. Ungefär som en spegelreflex, faktiskt. Men här får man en robust och väderskyddad kamera, 24–200 mm zoom med mycket bra ljusstyrka f2,8 över hela zoomområdet samt optisk bildstabilisator. Precis som föregångaren hade.

Den nya versionen skiljer sig från föregångaren genom att ha högre kapacitet för seriefoto, upp till 14 bilder/s och längre serier, elektronisk slutare ner till 1/32 000 sekund, och höghastighetsvideo med upp till 960 bildrutor per sekund för slowmotion – och kanske viktigast av allt: äkta 4K-video!

Jodå, RX10 II har blivit ett attraktivt redskap för krävande videofilmare. Här får man alltså mer än fyra gånger så hög videoupplösning, 3840 x 2160 pixlar, med stöd för professionella videoformat med bildprofiler som XAVC S, i både 4K- och HD-video. Det går också att lagra video i AVCHD- och MP4-format.

Annons

En annan väsentlig förbättring är en mycket bättre sökare med 2,36-megapixlars upplösning som är skarpare och ljusare än förut. I kombination med mycket bra ergonomi, bland annat med både zoom- och bländarring på objektivet och programmerbara knappar, innebär detta att kameran är en barnlek att sköta.

Sony RX10 II klarar bland annat motljus lekande lätt, utan för många artefakter eller markant underexponering.
Sony RX10 II klarar bland annat motljus lekande lätt, utan för många artefakter eller markant underexponering.

 

Bildkvalitet

Det går inte att klaga på videokvaliteten heller. I 4K är kvaliteten knivskarp tack vare den höga upplösningen och skarp optik. Färgåtergivningen är enastående och detsamma är brusegenskaperna som mosar det mesta annat vi har sett från någon superzoomkamera.

Ett av skälen till det är att kameran har Sonys 1-tums bakbelysta 20 Mp-sensor som ger mycket högre detaljskärpa än motsvarande kameror med mindre sensorer. Kamerans optiska skärpa och prestanda är kanske bäst av alla superzoomkameror. Det finns måttligt till lite förvrängning, relativt lite vinjettering och inte mycket kromatisk felbrytning.

Läs vårt test av RX10 här.

Annons

Brus är väl kontrollerat upp till ISO 3200, men sedan ökar kornbruset och blir framträdande vid ISO 12800.

En kamera med så mycket zoom och ljusstyrka låter som en bra actionkamera, och RX10:s höga bildhastighet och korta slutartider inbjuder till det. Tyvärr hänger inte autofokusen med tillräckligt bra i actionscener. Vare sig i stillbilder eller video. Kameran har problem med att fokusera när motivet rör sig hastigt, framför allt när det rör sig mot kameran. Ska man ha snabbast möjliga fokus så sjunker bildhastigheten betydligt. Men det är då man kan lyckas med att få fler skarpa bilder av rörliga motiv.

 

Bra försök, men högt pris

RX10 II är en fulländad kamera för fotografer som behöver ljusstark zoom, förväntar sig hög bildkvalitet och måste ha 4K-video. Sony-kameran har egentligen bara en konkurrent: Panasonic Lumix FZ1000, samt naturligtvis föregångaren RX10 som fortfarande säljs i butikerna. FZ100 är inte lika välbyggd men tar lika bra bilder för mindre pengar. Och där har vi Sony RX10 II:s största problem: priset. Kameran levererar varorna när det gäller bildkvalitet, videokvalitet och byggkvalitet, men jämfört med sina konkurrenter motiverar den inte sitt höga pris.

Annons
Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.

0 / 5. Antal röster: 0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Annons
Annons

Läs också

Porsches elektriska crossover är äntligen officiell – här kan du se lanseringen!
0-100 km/h på mindre än 5 sek, fyrhjulsdrift och 420 km räckvidd.
Over-the-air gör det enklare att fixa småfel i XC40 Pure Electric P8.
De första exemplaren av Volkswagen ID.4 har dykt upp hos nordiska bilhandlare. Vi har tagit en snabbtitt – och lyssning – på infotainment-systemet.
Så här enkelt har det aldrig varit filma i 4K från luften.
Asus PA32UCX med Mini-LED är en datormonitor för proffs och helt enkelt den bästa jag har sett. Men helt perfekt är inte den här heller.
För somliga kommer Yamaha-förstärkaren att sakna något väsentligt, men då menar vi inte i ljudkvaliteten.
Mola Mola Kula är en helt unik förstärkare. Vi har nog aldrig hört ett sådant överflöd av detaljer!
Årets Samsung Galaxy S21-serie finns i tre olika versioner: S21, S21+ och S21 Ultra. Här kan du läsa om vilken modell som passar dig bäst.
Bang & Olufsen har hämtat inspiration från 1970-talet och skapat en förtroendeingivande musikmaskin som man kan ta med sig.
Med Samsungs nya projektorer kan du få en enorm bild direkt på väggen hemma i vardagsrummet.
Här är den moderna surroundförstärkaren för dig som vill ha riktigt bra ljud i hemmabion men som vill vara förnuftig med plånboken.
Med absolut alla funktioner man behöver ger Marantz NR1711 stora hemmabioupplevelser i ett slimmat och snyggt format.
Philips ultrabreda skärm placerar dig mitt i handlingen, oavsett om du ägnar dig åt spel, film eller kalkylblad.
Elbilen Volvo XC40 är en sagolik bil, framför allt i den här versionen.
JBL Bar 5.0 är en enkel och pigg soundbar som inte behöver någon subwoofer för att spela tillräckligt med bas.