Guide till hörlurstester

Sugen på nya hörlurar? Då bör du ta en närmare titt på våra testsidor. Där hittar du de bästa köpen i alla olika kategorier.

h in

Urvalet av hörlurar och öronsnäckor har fullkomligt exploderat. Man måste hänga med ordentligt i svängarna om man ska behålla översikten över den enorma marknaden, och vi har gjort vårt allra bästa för att lyckas. Här hittar du länkar till de flesta av våra hörlurstester. Där finns bland annat renodlade träningslurar, lurar med brusreducering och kostsamma highend-modeller för åtskilliga tusenlappar.

Priserna som anges kommer från testtillfället och stämmer inte nödvändigtvis med hur det ser ut i dagsläget. De ändras ju som bekant hela tiden, ofta till det bättre, så det går att göra riktigt klipp om du jämför olika butiker.

Men det första du ska göra är läsa tester, det är bara då du kan hitta hörlurar som passar just dig.

Behöver du ännu mer tyngd och ännu bättre ljud kan en hörlursförstärkare vara ett smart komplement till bra lurar. Här hittar du våra test av hörlursförstärkare, både stationära och bärbara.

De vita Apple-lurarna EarPods gav äntligen iPod- och iPhone-användarna ett mycket bättre ljud. Dessvärre är det lite si och så med komforten. Stenhård plast må vara slitstarkt, men inte särskilt bekvämt att ha i örat några längre stunder.

Då är till exempel Shures SE-serie mycket bättre. Priserna börjar på ett par hundralappar och slutar på betydligt mer för SE535, som är några av de bästa snäckorna vi har testat.

Du kan också få öronsnäckor som är specialgjorda för att passa just dina öron. Då gjuts topparna efter dina hörselgångar, sedan kan du välja hur bra ljud du vill ha genom att välja antalet element och kvaliteten på dem.

Ett exempel är Ultimate Ears In-Ear Reference, som är avsedda för studiobruk, men det finns andra varianter också.

Här är länkar till våra senaste test av öronsnäckor i alla prisklasser. Lägg märke till att många av lurarna har mikrofon och fjärrkontroll på kabeln, så att du kan svara i telefon och byta låt även om mobilen ligger i fickan.

Test av öronsnäckor.

Vårt senaste grupptest handlar om åtta öronsnäckor som passar bra till smartmobiler och kostar under tusenlappen.

Det testet läser du här.

Om du föredrar att ha hörlurarna på huvudet i stället för i öronen så kan du ta en titt på grupptestet av sex hörlurar med kändissignatur, med Beats by Dr Dre i spetsen.

Test av 6 kändislurar.

De mest kräsna av oss är villiga att betala mer för att få bättre ljud. Då får man ofta bättre bekvämlighet med på köpet. Sennheiser Momentum är en av de bästa lurarna vi har testat för bärbart bruk: ”Sennheiser förtjänar ära och beröm för att ha lyckats med snudd på de perfekta hörlurarna för allround-bruk. Momentum krossar alla fördomar man kan ha mot slutna kåpor och är vår nya favorit i prisklassen, oavsett hörlurstyp.”

Hela Momentum-testet hittar du här.

Men Sennheiser saknar inte stenhårda rivaler. NAD Viso HP50 är en annan av våra favoriter, och vi ska inte heller glömma B&W P7, en av de bästa slutna lurarna som går att köpa för under 5 000 kronor.

Andra tester av hörlurar med slutna, öppna eller halvöppna kåpor hittar du här.

Där finns också betydligt dyrare hörlurar, till exempel Grados fantastiska PS500Shure SRH1840 och en av världens bästa hörlurar: Stax SRS-4170.

Det finns en tredje kategori också, nämligen sådana med brusreducering. Till exempel Sonys superbekväma MDR-1NCPSB:s M4U2 och AKG:s finfina K495NC.

Här hittar du vårt senaste breddtest av hörlurar med brusreducering.

Låt oss inte glömma trådlösa hörlurar med bluetooth-överföring, dem hittar du här.

Snabbguide till de mest kända varianterna av hörlurar:

Öronsnäckor
Problemet med öronsnäckor som hängs i ytterörat är att de inte stänger ute allt bakgrundsljud, och så låter de tunt och sitter inte särskilt stadigt. Snäckor med proppar som stoppas in i hörselgången är mycket bättre, de dämpar oväsen utifrån så att man hör mer musik och mindre oväsen. De finns till och med snäckor med små byglar som hakas fast i ytterörat, vilket är en god idé för den som ska ha på sig lurarna när de tränar.

Hörlurar
Hörlurar med kåpor kan också delas in i två kategorier: små som sätts utanpå örat och stora som omsluter det helt. Det är alltid bra att prova dem på huvudet och se om de är bekväma. Klämmer de? Känns de tunga? Isolerar de bra? Fråga i butiken om du är osäker på om lurarna passar till mobilen eller anläggningen hemma. Kåpor som omsluter örat helt brukar vara bekvämare och isolera bättre än sådana som vilar utanpå örat.

Brusreducering
Elektronisk brusreducering – eller noice-cancelling – kan vara mycket effektivt om man till exempel reser mycket, men man betalar extra för den elektroniska kretsen som mäter oljudet utanför lurarna och kompenserar för det genom att fasvända signalen inuti kåporna. Många modeller spelar inte musik alls när batteriet tar slut.

Trådlösa
Trådlösa hörlurar är framför allt praktiska, men precis som med aktiv brusreducering betalar man extra för den trådlösa anslutningen. Bra hörlurar låter alltid bäst när de är inkopplade med sladd, och ger mest ljudkvalitet för pengarna.

Highend
I den mest påkostade klassen finns både öronsnäckor och hörlurar som ger en högre ljudkvalitet än du bara kunnat drömma om. Exklusiva element och material av hög kvalitet ger både highend-ljud och lyxkänsla.

Läs vidare
Exit mobile version