TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: PSB M4U2

Högtalare på huvudet

Kanadensiska PSB tycks inte kunna göra en dålig högtalare. Här är ett tydligt bevis på att de även behärskar hörlurar.

Av / 2012-06-21 - 14:08
PSB M4U2

Ljud & Bild tycker

  • Väldigt potent dynamik. Balanserat och öppet ljud. Gedigen kvalitet.
  • Brusreduceringen sänker ljudkvaliteten. Stora och tunga.

Man måste tänka på att hörlurar som har elektronisk brusreducering aldrig kan ge samma fina ljud som ett par vanliga hörlurar i ungefär samma prisklass. Det beror på att en del av priset går åt till avancerade analoga eller digitala kretsar och små mikrofoner som behövs för att konstruera en effektiv brusreducering. Teknisk komplexitet kostar, så man betalar alltid extra för bekvämligheten som brusreduceringen medför.

Allt detta vet naturligtvis Paul Barton och hans team på PSB. Ändå har de jobbat hårt med att få M4U2 (”Music For You Too”) att bete sig som en högtalare som står i ett vanligt rum. Vilket säkert många andra tillverkare också skulle ha sagt. Av våra tester att döma är det dock inte många som lyckas med kompromissen ljudkvalitet och noll störningar.

Bose har lyckats bäst med brusreduceringen i sin QuietComfort 15. Sony ligger inte långt efter med MDR-NC500D och inte Sennheiser med PCX450 heller. Men ingen av dem kan skryta med en ljudkvalitet som får håren att resa sig i nacken.

PSB:s alternativ är relativt stort och tungt, fast solitt byggt (bortsett från batteriluckan av plast), och ett av få med aktiv brusreducering som ändå kan användas om batteriet tar slut. Boses lurar blir till exempel helt tysta när strömmen sinar.

M4U2 har en omkopplare med tre funktioner på sidan. I standardläget fungerar den som en vanlig hörlur, medan den aktiva inställningen (en röd lysdiod tänds) aktiverar förstärkningen. Vilket är särskilt praktiskt när man lyssnar på en smartmobil eller iPod som behöver den extra förstärkningen stora lurar behöver för att spela på anständig volym. Den tredje inställningen aktiverar dessutom den analoga brusreduceringskretsen (grön lysdiod tänds) och de fyra mikrofonerna som fångar upp ljud utifrån och eliminerar det genom att fasvända det i kåporna.

Annons

Rumskänsla
Brusreduceringen fungerar otroligt bra. PSB kombinerar tekniken med något de kallar för Room Feel, som i korta ordalag går ut på att återskapa samma rumskänsla som man får med ett par bra högtalare. Men först ett par ord om brusreduceringen, som jag uppfattar som väldigt effektiv. Även om Bose fortfarande är kungen på området. PSB:s lurar släpper in mer oväsen utifrån och därför blir inte heller den aktiva reduceringen lika effektiv som i QuietComfort 15, varken under långflygningar eller på andra ställen.

M4U2 dämpar det mesta bruset väl, men är inte lika bra på att plocka bort oljud i mellanregistret. Det betyder att röster slipper igenom så man har inga problem med att höra vad de säger på sätet bakom i flygplanet.

Men allt låter bra, även utan aktiverad brusreducering. Ljudbildens balans är enastående och har riktigt fyllig bas, utan att den blir påträngande. Med aktiv förstärkning höjs inte bara ljudvolymen, hela ljudbilden blir öppnare, mer dynamisk och detaljerad. Och jösses en sådan potent bas! Det knakar i skallen när bastrumman i Prefab Sprouts ”Cornfield Ablaze” strömmar ut från de 40 mm stora membranen.

Med aktiv brusreducering sänks ljudkvaliteten om man jämför med aktiv drift. Mellanregistret ändrar karaktär och får en ihåligare klang, och diskanten dämpas. Inte till det bättre, måste jag säga, men ljudkvaliteten är överlägsen Bose QuietComfort 15. PSB:s hörlurar kan dessutom spela mycket högre och renare och låter mycket fylligare. Bose-lurarnas fördel är bättre brusreducering och att de är mindre och lättare.

Slutsats
M4U2 låter alla bäst i aktivt läge, där den inbyggda förstärkaren i mångt och mycket gör samma jobb som en separat hörlursförstärkare. Med den aktiva brusreduceringen aktiverad låter det inte lika bra, även om oväsen dämpas fint. Fast inte lika bra som i vår referens från Bose. PSB-lurarna är dessutom ganska så stora och tunga, även om de är avsedda att tas med på resor och det ingår ett etui. De passar därför bäst för alla som vill kombinera brusreducering med ett så bra ljud som möjligt. Ur den synvinkeln är M4U2 en mindre kompromiss än många av de närmaste konkurrenternas hörlurar.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Årets bästa erbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckor
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

AirPods har aldrig varit bättre

Visst kan Google göra hifi

De smartaste hörlurarna från JBL

Vi har testat de häftigaste hörlurarna från B&O

Här får du mycket för pengarna

Öppet är ännu bättre – men också dyrare

Sluten design möter öppet ljud

Öppen ljudbild i ett slutet rum

Heta proppar premiumklassen

Sex premiumhörlurar: Vem tar över tronen?

ANC-hörlurar med ett extra trick

Ungdomliga hörlurar gör rent bord

Ljud & Bild