TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

: Sony MDR-1 NC

Hermetiskt tillslutna

Tänk så avslappnande det är att kunna stänge ute världen. Man hör dessutom musiken bättre.

Av / 2013-06-06 - 06:00
Sony MDR-1 NC

Ljud & Bild tycker

  • Glasklart fokus Gedigen byggkvalitet Väldigt bekväma
  • Obalanserad ljudbild med brusreducering Instängt ljud utan brusreducering

Det brukar räcka med slutna hörlurar. Då dämpas oljud utifrån ganska så bra, särskilt om kuddarna går hela vägen runt öronen så att de omsluts helt av kåporna. Fast det är ändå inte lika effektivt som aktiv brusreducering, en finess som är extra uppskattad av folk som reser mycket och tillbringar mycket tid i miljöer med mycket oväsen. Till exempel ombord på flygplan, tåg och bussar eller i stora kontorslandskap.

Då kan kanske Sonys nya toppmodell med aktiv brusreducering vara lockande. Den är en av tre modeller i MDR-1-serien som består av en vanlig sluten hörlur (som vi testade i förra numret), en trådlös version med bluetooth samt den här med ”NC” i slutet av beteckningen. Bokstäverna är en förkortning av Noise Cancelling.

Sony hävdar att den elektroniska kretsen som behandlar ljudet som plockas upp av små mikrofoner, inbyggda i kåporna, dämpar så mycket som 99,7 procent av ljudet. Det som återstår är en klar ljudbild där musiken framträder tydligare.

Och det fungerar faktiskt bra. Man sätter på brusreduceringen med en pytteliten omkopplare på den vänstra kåpan. Ett litet pip i örat anger att dämpningen är aktiv. Och medan musiken lät instängd och dämpad utan brusreducering så får man en supertydlig och öppen ljudbild med aktiv dämpning.

En svag susning från mullret i flygplanskabinen är allt som hörs. Och musik. Ljudbilden är fantastiskt öppen, rik på detaljer och glasklart fokuserad. Man hör detaljer som annars skulle ha drunknat i brus, klart som dagen. Röster och i synnerhet akustiska instrument låter vidunderligt. Majestätiska orkesterverk, som Hélène Grimauds tolkning av Beethovens pianokonserter tillsammans med Staatskapelle Dresden, är en njutning. Man hör minsta lilla ton kristallklart. Flygelns högsta oktav svävar viktlöst i öronen, som buren av vingar.

Annons

Men det finns en nackdel med att balansera ljudbilden på det här sättet. Stora instrument som cello, kontrabas, trummor och barytoner tappar fyllighet. Bristen på värme i ljudbilden skapar en tunn ljudbild. Emmylou Harris röst låter gudomligt men Rodney Crowells saknar resonans och tyngd. Gillar du soul, hip-hop eller bara att det både hörs och känns att musiken har bas och rytm så är det inte säkert att MDR-1NC är helt rätt.

Efter att ha testat de enastående MDR-1R är det en besvikelse att lyssna på MDR-1NC. Om man inte behöver brusreducering är MDR-1R mycket bättre. Skulle man däremot verkligen behöva hörlurar med aktiv brusreducering är AKG K495 NC att föredra. De har både en välfungerande brusreducering och en mycket mer välbalanserad ljudbild.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kan man lära gamla noder nya trick?

Synnerligen välljudande

Weiss DAC501: Ingenjörskonst och musikglädje

Här får du mycket för pengarna

Bluesound tar upp kampen med WiiM

Technics lockar audiofiler

Ser ut som labbutrustning

Helt enkelt ett kanonköp

En helt ovanlig skivspelare

Glöder av spelglädje

Stajlad minimalism

Hi-Fi-streaming med liten budget

Ljud & Bild