TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Ta bättre bilder

Kameramarknaden må vara på nedgång, men antalet bilder vi tar ökar. Och dessutom har vi aldrig fått högre bildkvalitet än med dagens kameror.

Av / 2014-11-29 - 06:00
Ta bättre bilder

Så frågan är varför vi köper färre kameror. Det beror knappast på att marknaden inte är intresserad av bildkvalitet, för det är de billigaste och ofta sämsta kamerorna som minskar mest. Men att försäljningen av spegelreflexer också minskar säger ett par saker om marknadens val.

Med smartmobilen i fickan har alla en kompaktkamera lätt tillgänglig. Då är en extra kamera överflödig, och den marknadstrenden har vi sett de senaste åren. Att försäljningen av kompaktkameror rasar. Men de dyrare, avancerade kamerorna och de vattentäta allväderskamerorna håller stånd. Det innebär att bildkvalitet och speciella egenskaper fortfarande är efterfrågade.

Se bara på försäljningen av actionkameror som har varit dramatisk.

Systemvikten
De bästa bilderna tar man med systemkameror, som tack vare stora bildsensorer och utbytbar optik kan ge fina bilder i alla situationer. Systemkamerorna finns i två kategorier: den traditionella spegelreflexkameran och den kompakta systemkameran. Spegelreflexer är nästan synonyma med Nikon och Canon som har sett sin försäljning halveras det senaste halvåret. Det säger oss att marknaden kanske har tröttna på stora kameror som ser precis likadana ut och som inte har tillräckligt många fördelar för att de ska vara värda det.

Då ser det desto ljusare ut för de kompakta systemkamerorna. De har bara haft en marginell nedgång i försäljningen, men har samma bildkvalitet som spegelreflexerna. Fördelarna är mindre och lättare kameror och objektiv, högre bildhastighet och ett behändigare format. De har dock ärvt vissa potentiella nackdelar från spegelreflexerna: mängder med avancerade funktioner och knappar som påminner mer om datorer än kameror.

Annons

För komplex
Det kan hända att det ständigt växande antalet menyrader och funktioner har flyttat fokus från det viktigaste. Nämligen att det inte får vara krångligt att ta bra bilder. Det är inte bara i reklamens värld som det enklaste är bäst, fråga bara Leica som har lyckats göra avancerade kameror enklare att sköta genom att skala bort allt överflödigt.

Vi tror att kameraindustrin behöver stoppa tillbaka glädjen med att ta bra bilder i sina kameror, i stället för att ladda på med fler funktioner som de flesta av oss ändå inte behöver. Gör det enkelt, lockande och roligt att fotografera med hjälp av enklare kameror, bättre designlösningar och smartare koppling till mobilen!

Våra rekommendationer
Kamerorna du hittar på de följande sidorna är de allra bästa vi har testat hittills 2014. Alla som är med tillhör de allra bästa sin klass och rekommenderas varmt för dig som vill ha lite högre bildkvalitet än du får med smartmobilen.

Olika kameratyper

Kompaktkameror – från 1 000 kronor
Marknaden har talat – och undviker de billigaste kompaktkamerorna. Folk tar bilder med mobilen i stället. Då återstår tre sorters kompaktkameror som vinnare: allväderskamerorna, superzoomkamerorna och proffskompakterna. Den förstnämnda kategorin börjar på 2 000 kronor och är vattentäta och robusta kameror som tål det mesta. Superzoomkamerorna är större, påminner om systemkameror och har mycket bättre räckvidd – men tar inte bättre bilder.

Proffskompakter – från 3 000 kronor
Den mer avancerade varianten av kompaktkameror kallar vi för proffskompakter eftersom de tar bättre bilder och har mer ljusstark optik och betydligt fler funktioner. Tack vare större bildsensorer och en möjlighet att lagra råfiler för efterbehandling är de eftertraktade av fotografer som vill ha nästan samma kvalitet som i en spegelreflex fast i fickformat. Även i den här klassen finns det superzoomkameror med mer än 10x zoom. De kostar en hel del men så blir bilderna bättre rent tekniskt också.

Systemkameror – från 3 000 kronor
Systemkamerorna är det bästa alternativet om bildkvaliteten är viktigast. Eftersom du får större bildsensorer och bättre processorer. De passar bättre till teleobjektivet eftersom kamerorna ligger bättre i handen och fördelarna med utbytbar optik ger fotografen betydligt större möjligheter.

Försäljningen av spegelreflexerna har sjunkit ordentligt och många anser att marknaden tas över av spegellösa systemkameror som har lika hög bildkvalitet och samma möjligheter, fast i en mindre och lättare inpackning.

VINN ”Årets Bästa”-produkter! Värde 39 000 kr

 

Olympus DI_TG-3_red__Product_350_MASTER_990

Årets bästa allväderskamera

Olympus TG-3

Bästa vattentäta kameran

Olympus tuffaste och tåligaste kameramodell har blivit mer praktisk och mångsidig.

SE gullikon 2014.indd

Tough TG-2 utsåg vi till bästa kompaktkamera förra året. Nu är efterföljaren Tough TG-3 här och förväntningarna var så klart högt uppskruvade. Optiken är densamma men man har ökat upplösningen från 12 till 16 megapixel. Den nya bildprocessorn ska ändå ge samma bildkvalitet samt ger möjlighet till snabbare bildsekvenser. Men framför allt har kameran fått wifi, så att man kan koppla ihop den med sin smartmobil och tanka över foton eller fjärrstyra kameran.

Att man fått möjlighet att ansluta kameran till sin smartmobil är mer praktiskt än det kanske först låter. Exempelvis gör möjligheterna att tanka över bilder till smartmobilen att man slipper att ta ut minneskortet ur en blöt kamera och riskera att få in fukt. Och det gör att man kan ta bilder när man doppar ner kameran i vatten och ändå se vad man siktar på. Kamerans skärm kan nämligen inte vinklas, vilket annars hade varit en lösning på problemet.

Bilderna har samma karaktär som föregångaren då optiken är den samma. Det är ingen större distorsion eller ljusförluster i hörnen genom zoomomfånget. Däremot tappar man lite skärpa utåt kanterna. Färgåtergivningen är till största delen korrekt, även under vatten om man använder rätt motivläge. I svag belysning klarar den sig bra tack vare den ljusstarka optiken.

Bland de tåliga kamerorna har Olympus tidigare toppmodeller stått ut från mängden och TG-3 är inget undantag. Den fortsätter att imponera med än bättre prestanda och bättre bildkvalitet än konkurrenterna. Med möjligheten att fjärrstyra den från mobilen har den dessutom blivit mer praktisk att använda.

(10/14) JE
Betyg: 5
Pris: 3 700 kr

Läs hela recensionen här

 

RX100III_990

Årets bästa proffskompakt

Sony Cybershot DSC-RX100 III

Bästa fickkameran – någonsin!

Priset är det enda som ger minuspoäng, detta är utan tvekan den bästa fickkameran vi någonsin har testat.

SE gullikon 2014.indd

Pyttelilla RX100 III är den tredje versionen av Sonys proffskompakt och är inte bara bäst av de tre, utan den bästa fickkameran vi har testat hittills. Bildkvaliteten håller så hög nivå att den faktiskt kan mäta sig med – och på långa vägar ersätta – många av spegelreflexerna vi har testat.

Egenskaperna i dåligt ljus är utmärkta, med bara måttliga mängder brus. Den ljusstarka zoomen har så hög optisk kvalitet att man kan räkna med knivskarpa och detaljerade bilder. Vilket man sällan ser från små kameror. Trots storleken har Sony lyckats bygga in både en vridbar skärm och en elektronisk sökare i RX100 III. En sökare som faktiskt är bra, och inte påminner om de hemska sökarna som sitter i många av videokamerorna vi har testat.

För att minimera storleken har Sony flyttat blixten och satt dit en uppfällbar sökare som man fäller upp med en knapp på sidan. När sökaren hoppar upp sätts kameran på och man kan börja fotografera.

Av naturliga skäl är knapparna små men kamerans praktiska inställningshjul runt objektivet – som kan programmeras – gör det möjligt att anpassa kameran efter personliga behov. Vi får inte glömma av att videokvaliteten är mycket bra för att vara en så liten kamera. Sony RX100 III har nästan inga seriösa konkurrenter i det här segmentet och i den här storleksklassen. Tills någon annan lyckas komma med något trovärdigt alternativ är detta den bästa fickkameran som går att köpa för pengar.

(webb) LS
Betyg: 6
Pris: 8 000 kr
Läs hela recensionen här

 

OMD EM10_990

Årets bästa kompakta systemkamera

Olympus OM-D E-M10

Systemkameran som passar alla

Med ett frestande pris försöker Olympus locka nybörjare att köpa en kamera som är så avancerad att till och med proffsen skulle gilla den. Olympus lilla systemkamera har allt som behövs för att uppskattas av väldigt många fotografer.

SE gullikon 2014.indd

Här får man nästan allt på en gång. För hälften av vad toppmodellen kostar har den här kameran nästan samma egenskaper och bildkvalitet. Det är med andra ord svårt att hitta en bättre kamera för pengarna än Olympus OM-D E-M10 just nu. Orsakerna är många.

Kamerahuset är till och med mindre och lättare än de minsta spegelreflexerna från Canon och Nikon, men E-M10 är betydligt mer avancerad utan att kompromissa med bildkvaliteten. Den är dessutom mindre än de flesta små systemkameror med inbyggd elektronisk sökare. Bortsett från Sony a6000, som befinner sig i samma prisklass och är Olympus-kamerans närmaste rival.

Med samma bildsensor som i E-M5 och samma bildprocessor som i toppmodellen E-M1 är det inte så konstigt att bildkvaliteten håller hög klass. Detsamma går att säga om autofokusen, som är blixtsnabb och tystgående. Kamerans snabba hybridfokus och 8 bilder/s gör E-M10 till en mycket bättre actionkamera än Nikons och Canons spegelreflexer i samma prisklass.

Tack vare wifi, inbyggd blixt, bildstabilisator, pekskärm och enastående bildkvalitet är Olympus-kameran ett av de bästa köpen i mellanprisklassen. Den är nästan lika avancerad som dyrare kameror, men lika smidig att använda som de enklaste systemkamerorna. För somliga är den i minsta laget, för andra är storleken mitt i prick. E-M10 är så nära helt fullkomlig det går att komma i den här prisklassen, och passar lika bra för nybörjare som för erfarna fotografer.

(04/14) LS
Betyg: 6
Pris: 7 400 kr
Läs hela recensionen här

 

XT1_Front_VerticalGrip_990

Årets bästa avancerade kompakta systemkamera

Fujifilm X-T1

Stenhård perfektionist

Fotografer som ställer höga krav på bildkvalitet och användarvänlighet kommer att älska den här kameran. Som passar lika bra i studion som ute i vildmarken. 

SE gullikon 2014.indd

Få kameror ger dig lika mycket för pengarna som Fujifilm X-T1. Den liknar de klassiska spegelreflexkamerorna från tiden före digitalfoto och är en klockren fullträff för kräsna fotografer. Det är nämligen inte bara den klassiska skötseln som lockar, X-T1 har marknadens bästa – och största – elektroniska sökare och en fullständigt prickfri bildkvalitet.

Kameran bygger på Fujis unika 16,3-megapixlars X-Trans II-sensor i APS-C-format. Den har ett oregelbundet sensormönster och saknar lågpassfilter. I kombination med Fujifilms EXR II-processor ger detta en oöverträffad detaljupplösning och skärpa. Retrodesignen innebär inte bara att kameran är lättskött och har knivskarpa detaljer i bilderna, den har dessutom plats för en av marknadens bästa elektroniska sökare, som är så bra att till och med de som hatar elektroniska sökare kommer att tappa hakan.

Pekskärm är det enda som saknas. Resten av X-T1 är ren och skär fotoglädje. Den prydliga sökaren, den funktionella designen, den omfattande funktionsnivån och möjligheten att skräddarsy hur kameran ska bete sig har lett till att X-T1 är en ovanligt lyckad systemkamera. Den har satt standarden i klassen på alla väsentliga områden – även på bildkvaliteten, som är fullt i klass med dyrare fullformatkameror.

Föga överraskande levererar kameran en bildkvalitet som tillhör toppklassen för kameror med APS-C-sensorer. Den är en kopia av bildkvaliteten i Fujifilms enastående X-E2, med mycket god kontroll över brus. Antydan till kornbrus syns först vid ISO 3200 och 6400.

(04/14 LS
Betyg: 6
Pris: 11 000 kr
Läs hela recensionen här

 

Pentax K_3_990

Årets bästa systemkamera

Pentax K-3

Gedigen kamera med unika egenskaper

Konkurrenterna ska inte känna sig trygga. Pentax har gjort en kamera för erfarna som vi inte har sett maken till. 

SE gullikon 2014.indd

Man ska inte döma hunden efter håret, sägs det, och det är lätt att glömma bort Pentax eftersom deras kameror ser ut precis som alla andras. Fast bara på utsidan. Tillsammans med Sony är Pentax de enda som har den praktiska bildstabilisatorn inbyggd. Andra spegelreflexer har stabiliseringen inuti objektiven.

Men Pentax skiljer sig från alla andra genom att ha riktigt väderskyddade och gedigna kamerakonstruktioner för runt 10 000 kronor. Alltså den sortens kameror du kan ta med sig ut när det stormar som värst. Hos Canon och Nikon kostar kamerorna med samma robusta konstruktion mycket mer.

Bilddynamiken är mästerlig och fullt i klass med Nikon D7100, och brusegenskaperna på hög ISO är bättre än i Canon EOS 70D. Det finns mycket att gå på för dem som vill syssla med efterbehandling av råfiler, och JPEG-filerna har väldigt bra rendering av kontrast, färgmättnad och hudtoner. Dessutom har K-3 flera alternativ för justering av parametrar som kontrast, färgmättnad, färgtemperatur, låg-/högdager och skärpa.

Pentax riktar sig uppenbarligen mot erfarna fotografer och har allt som behövs för att utmana Canon och Nikon på deras egen hemmabana. K-3 är bättre byggd än de flesta och har en funktionsnivå och bildkvalitet som inte är sämre än någon. Det enda som sänker intrycket är en autofokus som är trögare än de allra starkaste rivalerna. Bortsett från det är Pentax K-3 en klockren fullträff.

(02/14) LS
Betyg: 6
Pris: 10 700 kr
Läs hela recensionen här

 

nikonD810-beauty_990

Årets bästa proffskamera

Nikon D810

Amatörens dröm – proffsens val

Förväntar man sig extrema prestanda måste man vara beredd att betala för det. Men Nikons tuffaste kamera är inte något för alla. 

SE gullikon 2014.indd

Det är inte många där ute som budgeterar med 30 000 för ett kamerahus, men så är inte Nikons nya värsting gjord för vem som helst heller. De flesta fotografer skulle vara strålande nöjda med en Nikon D5300 – eller en D3300 om budgeten är mindre – och för många av dem skulle skillnaden i bildkvalitet mot kameran vi testar här inte vara värd de extra pengarna.

Men för dem som bara nöjer sig med det allra bästa är Nikon D810 mitt i prick.

Den är kostsam. Många gånger dyrare än spegelreflexer vi brukar testa, men så är marknaden för kameror i den här prisklassen begränsad också.

Den tekniska kvaliteten på bildfilerna från D810 är den högsta vi har sett. Bilddynamiken och färgdjupet är enastående och fullt i klass med, om inte bättre än, Sony A7R och Nikon-kameran kör över konkurrenterna när det gäller detaljskärpa. De bör tilläggas att skillnaden mot två år gamla D800E inte alls är stor, men för den som är intresserad av detaljer kommer D810 att uppfattas som bättre.

Nikons bästa kamera saknar både wifi, pekskärm, GPS och vridbar skärm. Men det bryr sig knappast D810:s målgrupp om. De är betydligt mer intresserade av bildkvaliteten – oavsett om de plåtar utomhus eller i studio – och är villiga att betala för det. De är också villiga att ha överseende med att kameran är stor och tung. För dem är prestanda viktigast, och på den punkten gör Nikon D810 aldrig någon besviken.

(10/14) LS
Betyg: 6
Pris: 31 000 kr
Läs hela recensionen här

 

Panasonic-LUMIX-DMC-GH4-with-H-FS14140-lens-slant-and-BGGH3-battery-grip_990

Årets bästa fotoprodukt

Panasonic Lumix DMC-GH4

Framtidens kamera

Panasonic Lumix GH4 ser precis ut som vilken systemkamera som helst, men är den första sedan Canon EOS 1 Cinema för 95 000 kronor som har både full 1080p HD-video och 4K-video med fyra gånger så hög upplösning som HD-video och HDTV-sändningar.

SE gullikon 2014.indd

Moderna systemkameror är bra videokameror också. Några av dem är så bra att de används för film- och TV-produktioner. Till exempel Canons enastående spegelreflex EOS 5D II. En kamera som har revolutionerat hur video produceras eftersom den är liten, förhållandevis billig och kan använda ett stort urval ljusstark kvalitetsoptik.

Stillbildskvaliteten i GH4 är lika hög som i klassens bästa. Den är förbättrad jämfört med föregångaren GH3 och är nu lika bra som i Olympus E-M1 och Sony A77, för att nämna ett par rivaler som dessutom har bra 1080p-HD-video. Du får en mättad och neutral färgåtergivning med bra färgdjup och utmärkt bilddynamik.

Med 4K-video från kameran direkt till en kalibrerad 4K-projektor från Sony (VPL-VW500ES) ser man snabbt hur stor skillnad fyra gånger högre upplösning än HD faktiskt gör. Små detaljer som snöflingor, strukturen i föremål, diagonala linjer och kontrasten mellan detaljer är enorm.

De som köper en 4KTV har något att se fram emot. De får inte bara 8 Mp i stället för 2 Mp att vältra sig med när de ska titta på stillbilder, utan kan njuta av överlägsen videokvalitet från banbrytande kameror som Panasonic Lumix GH4. Som är en kamera som utmanar tätskiktet bland systemkameror när det gäller bildkvalitet, men krossar dem fullständigt när det gäller video. För 15 000 kronor – eller 20 000 kronor med en 14–140 mm-zoom – måste GH4 betraktas som ett rent fynd efter dagens standard.

(10/14) LS
Betyg: 6
Pris: 15 000 kr
Läs hela recensionen här 

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Nyårserbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

30% På LB+ Total i 6 månader!

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader

Bara 77:- / mån
79:- / for 1 månad
107.80:- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser

Liten uppdatering från Panasonic

Prisvärd ljudboost för dina videoklipp

Fyra nya objektiv för Canon RF

Flaggskepp med AI

Detta har de aldrig gjort förut

Prisvärd kamera för nybörjare

VR-objektiv för Apple Vision

Navigerar som en fladdermus

Professionell video i fickformat

Trimmad videomaskin

Skriv ut foton från din mobiltelefon

Äntligen, Leica

Ljud & Bild