Bang & Olufsens produkter har de flesta en – ofta stark – åsikt om. Vissa uppfattar dem som det yppersta som går att köpa för pengar, andra tycker att märket bara är ren design utan substans.
Vi som ägnar merparten av vår tid åt tester kan konstatera att B&O ligger bakom många riktigt intressanta produkter de senaste åren, inte minst när det gäller bra ljud. Värda att nämna är bland annat BeoLab 20, som har ett ljud i tvättäkta highend-klass. Och då har vi inte hunnit testa de våldsamt ambitiösa BeoLab 90 ännu.
En sak är dock säker: läckerheterna från danska Struer kostar skjortan! Utrustar man gillestugan med en 4K-TV och ett surroundsystem från B&O så ökar husets marknadsvärde!
Ur den synvinkeln är BeoSound 35 en frisk fläkt. Med en prislapp på lite drygt tjugotusen kronor är den kompakta, integrerade musikanläggningen nästan billig.
Vid första anblicken ser BeoSound 35 ut som en soundbar-högtalare, men i själva verket handlar det om en komplett liten streaming-anläggning. Det smala, femkantiga kabinettet är en meter på bredden och bara 13 cm på det tjockaste stället, där baselementen sitter. I ändarna, där diskanterna är monterade, smalnar tvärsnittet av till 9 cm. Mitt på sitter en stor OLED-display och under den en touch-panel. Kabinettet är gjort av blankpolerad aluminium. Anslutningarna sitter på baksidan, täckta av ett plastlock. Man kan antingen ha alltihop stående på ett bordsstativ (ingår) eller använda ett av flera olika väggfästen.
BeoSound 35 följer trenden och är rundstrålande. Den spelar visserligen bara rakt framåt men är utformad så att ljudet sprids 180 grader framför den. Sätts den på väggen så täcker den i princip hela rummet med ljud, från golv till tak. Diskanterna är dessutom vinklade utåt för att ge en bredare ljudbild.
Innanför den tjusiga utsidan hittar man ett tvåvägs stereosystem med två 4-tums bas/mellanregister och två 19-mm domediskanter. Varje element drivs av en egen, 80-watts klass D-förstärkare. Stöd finns för streamingtjänsterna Spotify och Deezer, video från QPlay och internetradio från TuneIn. Man kan dessutom spela lokala filer med AirPlay och DLNA, samt strömma från mobil, surfplatta och bärbar dator via Bluetooth.
De flesta vanligt förekommande ljudformaten stöds, inklusive förlustfria och i HD-upplösning upp till 24 bit/192 kHz. Men inte ”audiofila” DSD-filer.
Det går att sköta anläggningen från pekskärmen eller BeoRemote One-fjärrkontrollen, men ska man göra något mer än att välja favoritspellistan eller favoritkanalerna på TuneIn så är det smidigast att använda BeoMusic-appen i mobilen eller surfplattan.
Förutom att kunna användas på egen hand så kan BeoSound 35 ingå i multiroom-system med andra B&O-komponenter.
Ljudet
BeoSound är gjord för att höras men inte synas. Och om den syns så ska den se ut som en formgiven designmöbel. Därför har akustikingenjörerna utan tvekan haft en svår uppgift att pressa in så mycket ljud som möjligt i aluminiumkabinettet. Men de har lyckats alldeles strålande. Första intrycket är att BeoSound 35 låter mycket mer än man kan förvänta sig med tanke på dess storlek.
Ljudet är varmt, öppet och rent allmänt behagligt att lyssna på. Många BeoSound 35-högtalare kommer alldeles säkert att få till uppgift att leverera bakgrundsmusiken till matlagning och middagar i köket eller matsalen. Och det kommer den att göra på ett briljant och diskret sätt.
Men den kan mer än så. När man vrider upp volymen kan man njuta av en klar och välartikulerad röståtergivning. I ”Scarlet Ribbons” är Sinéad O’Connors röst känslosam och luftig på ett sätt som imponerar med tanke på att den kommer från en kompakt nätverkshögtalare. Tills man kommer ihåg att det faktiskt handlar om en komplett anläggning för mer än 20 000 kronor.
Frekvensregistrets ytterområden matchar mellanregistrets kvaliteter. Basen går förvånansvärt djupt och tungt (utan tvekan med god hjälp av bra DSP-programmering) och diskanten är klar och mjuk.
Två fyrtums baselement räcker inte för dovt basmuller i stora vardagsrum, men det går fortfarande att spela betydligt högre än normal samtalston. Ljudtrycksmätaren når faktiskt 100 dB innan volymknappen säger stopp. Och då är ljudet fortfarande rent, civiliserat och varmt.
Bang & Olufsen har skapat en välljudande liten anläggning som är mogen uppgiften när det behövs en stereo som kan spela musik i vardagsrummet utan att ta för mycket plats. När det gäller bekvämlighet och användarvänlighet får den dock konkurrens från konventionella multiroom-system. De flesta skulle kunna skaffa ljud till alla rum i hemmet för samma kostnad som en enda BeoSound 35. Och det går också att sätta ihop en väldig välljudande konventionell stereo för samma pengar. Till exempel med en NuPrime IDA-8 och ett par Buchardt S300 eller B&W 685 S2.
Slutsats
BeoSound 35 är något så sällsynt som en B&O-anläggning som de flesta faktiskt kan ha råd med. Den låter förvånansvärt bra och passar in i modern inredning. Mätt med samma mått som vi bedömer vanlig hifi, måste vi dock konstatera att man kan få en hel del mer för samma pengar på annat håll. Eller lika bra ljud för mindre pengar. Precis som så många andra B&O-produkter är BeoSound 35 en riktig vattendelare.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser