Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

BeoLab 90: Banbrytande högtalare från B&O

Bang & Olufsen firar 90 år med monsterhögtalare!

Av / 2015-10-07 - 15:50
BeoLab 90: Banbrytande högtalare från B&O

BeoLab-90-hero-Shot-lifetsyle-Low-Res-460x481

18 högtalarelement, 18 D/A-omvandlare, 8 200 watt förstärkarkraft, 65 kilo ren aluminium och sammanlagt 135 kilo per högtalare är de vitala måtten på BeoLab 90, Bang & Olufsens häftigaste högtalarkonstruktion någonsin. Det låter kanske som ”overkill” men när målet är att bryta ljudvallen och tänja på akustikens lagar så krävs det ett tungt artilleri! Bang & Olufsen har nämligen mycket höga ambitioner för sitt nya flaggskepp, som lanseras i samband med deras 90-årsjubileum.

Kompromisslös hightech-högtalare
De flesta högtalare från B&O börjar som en skiss på designerns skrivbord. Formen kommer i första hand, sedan är det är upp till ingenjörerna att lösa de tekniska utmaningarna och få allting att fungera som en bra högtalare. B&O:s högtalaravdelning har under årens lopp skaffat sig en betydande erfarenhet när det gäller att få bra ljud ur även de mest ”omöjliga” smala och läckra konstruktioner (toppmodellen BeoLab 5 var ett undantag: där var det i hög grad kraven på ljudkvalitet som påverkade David Lewis design).

BeoLab-90-2-psc-w-Avant-Lifestyle-Low-Res

Med det nya flaggskeppet BeoLab 90 har allting vänds på ända. Bang & Olufsens chef Tue Mantoni sägs ha gett ingenjörerna ”carte blanche” och skapa en högtalare precis som de har velat! Sedan har det varit upp till designavdelningen att hitta en form som passar de ljudmässiga kraven. Geoff Martin, Bang & Olufsen ”golden ear” och specialist på ljuddesign, har ansvarat för utvecklingen av ljudet, medan formgivningen är gjord av designstudion Frackenpohl Poulheim (som bland annat även ligger bakom BeoSound Moment).

Ljud åt alla håll och kanter

BeoLab-90-side-view-2-psc-Lifestyle-Low-Res
Syftet med BeoLab 90 har uppenbarligen varit att sätta B&O på kartan för kräsna highend-kännare och vänder sig till den typ av kunder som inte låter sig skrämmas av en extra nolla eller två. Resultatet ser mycket iögonfallande och originellt ut: högtalaren påminner om en studie av geometriska former. Kabinettet är sexkantig och gjutet av aluminium. På utsidan är det insvept i flera ”segel” av tygfronter som täcker det på alla sidor.

BeoLab spelar ljud åt alla håll. Varje högtalare har sammanlagt sju diskanter, sju mellanregister och fyra baselement, alla hämtade från översta hyllan hos Scanspeak. Och alla med var sin förstärkare, DSP-processor och D/A-omvandlare. Tillsammans ser de till att ljudet sprids 360 grader. Vad ska man då ha en så bred spridning till? kan man undra. De flesta av oss föredrar ju att ställa högtalarna någorlunda nära en vägg och att sitta och mysa mitt framför dem?

BeoLab-90-Front-pic-no-Fabric-Lifestyle-Low-Res

Svaret är att BeoLab 90 är konstruerad för att låta optimalt både i detta och många andra lyssningsscenarion. Ljudet vi hör från högtalarna är som bekant en kombination av det direkta ljudet från högtalaren och det reflekterade ljudet från omgivande väggar, som tyvärr har en förmåga att färga och maskera de ljud vi egentligen vill höra. Detta är just detta som B&O vill kontrollera med något som vad de kallar för Beam Width Control – kontrollerad spridning av ljudet i rummet. Tekniken är ganska så extrem, eftersom högtalarelementen inte bara har till uppgift att framkalla ljud, utan också att ”ta bort” oönskat ljud. Sitter du mitt framför högtalarna så används högtalarelementen på sidorna och baksidan för att motverka reflektioner från sidoväggarna, så att du i praktiken bara hör det direkta, opåverkade ljudet från elementen på fronten. Detta åstadkoms med hjälp av aktiv rumskorrektion, där högtalarna mäter akustiken i rummet och sedan anpassar sig efter omgivningen.

Den andra tekniken är något som B&O kallar för Beam Direction Control. Den funktionen använder samma avancerade teknik för att förbättra ljudet åt andra håll, till exempel mot matsalen eller köket – eller bara optimalt ”omgivningsljud till festen”. Man växlar enkelt mellan de olika lyssningsscenarierna med fjärrkontrollen.
I teorin låter det som något Bose eller någon annan skulle kunna ha hittat på för en billig peng, men det är ”lite” mer sofistikerat än så: en enda BeoLab 90 innehåller så mycket processorkraft och digitalomvandlare, förstärkare och högtalarelement att den hade kunnat driva en tämligen exklusiv hemmabio på egen hand! Och här handlar det alltså om två högtalare som enbart är gjorda för att spela så bra stereomusik som möjligt.

Imponerande teknik
Ljud & Bild har fått tekniken demonstrerad tidigare i år under ett besök bakom lyckta dörrar på fabriken i Struer och vi kan nu avslöja att det var en prototyp på BeoLab 90 vi lyssnade på. Vi kan intyga att effekten är förförande. Högtalarna spelar ihop med lyssningsrummet på ett sätt som vi inte har varit med om förut. Personligen har jag nog aldrig hört en mer holografiskt realistisk ljudbild, vare sig utanför eller innanför sweetspot. Det gick att ställa sig upp och gå runt i rummet utan att ljudbilden tappade fokus. BeoLab 90 är dessutom en tvättäkta fullregisterhögtalare som inte överlåter mycket åt slumpen.

Geoff Martin och hans team har säkerligen fintrimmat och polerat mycket på konstruktion sedan dess – och vi hoppas få en möjlighet att göra ett komplett test av kolosserna inom en snar framtid!

Som sig bör när det handlar om ett flaggskepp så handlar det naturligtvis om en ganska så stor summa pengar. Men efter vad vi har hört hittills så är BeoLab 90 en teknisk maktdemonstration som förhoppningsvis även kan förverkligas i lägre prisklasser så småningom.

Eller som Bang & Olufsens CD, Tue Mantoni, säger:

”BeoLab 90 är den mest kompletta högtalare vi någonsin skapat. Det är en studie i enastående hantverk, idealiska material och överlägsen teknik. Framtida Bang & Olufsen-produkter kommer att utnyttja de kunskaper vi har fått under utvecklingen av BeoLab 90 – och våra kunder kommer att älska ljudet av denna exceptionella högtalare i deras hem.”

Tekniskt intresserade rekommenderas ett besök på ”Tonmeister” Geoff Martins blogg där det finns mer om utvecklingen av högtalarna.

BeoLab 90 kan köpas i utvalda Bang & Olufsen-butiker från och med 17:e november, vilket är den dag Bang & Olufsen fyller 90 år. Riktpriset är 330 000 kronor per styck!

https://www.youtube.com/watch?v=B3cUmRv2J8c

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Dessa högtalare är mer speciella än de ser ut

Högtalare upp och ner - i ljudkvalitetens tjänst

Bowers & Wilkins finjusterar ljudet

Så får du bättre ljud från rummet

En ovanlig högtalare för vanliga vardagsrum

Rymdforskaren Carlsson

Sonos-lavin i sommar?

Denon-soundbar med bas utan sub

Kanske den tuffaste högtalare vi någonsin har sett

Kolla in den här in-wall-högtalaren

Golvhögtalaren är kronan på verket

Ny subwoofer för de superrika

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen