TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: LG 55EA880V

Extrem bildkvalitet

Nu finns LG:s super-TV med OLED i platt version också. Här är testet!

Av / 2014-05-13 - 06:00
LG 55EA880V

Ljud & Bild tycker

  • LG 55LA880V är en mer renodlad OLED-version, utan snofsigt böjd skärm eller överflödiga högtalare. Här får du samma extrema bildkvalitet, med kolossal kontrast, svärta av referensklass och gnistrande färger. Fast i en lite billigare och lite enklare inpackning.
  • Trots minimalismen är priset fortfarande styvt och den trådsmala OLED-skärmen går bara att hänga på väggen. Ljudet får du fixa själv – men har du råd och lust att skaffa en OLED-TV så uppskattar du förmodligen ljudet från ett separat ljudsystem också!

”… beviset på att OLED-tekniken har en överlägsen bild. Kontrasten och dynamiken är bländande, färgerna är spektakulära och svärtan är lika kolsvart som den mörkaste natt. Helt enkelt den bästa TV-bilden vi har skådat!”

Så sammanfattade vi våra intryck när vi hade LG:s första OLED-TV, 55EA980W, på besök i testrummet.

En OLED-skärm är uppbyggd av tusentals små lysdioder som sitter på en tunn organisk film, där alla dioder kan vara tända eller släckta oberoende av varandra. Det ger helt andra förutsättningar för bildåtergivning än traditionella LCD-skärmar. Vi snackar helt enkelt om en ny TV-era!

Egentligen hade vi bara två, tre invändningar mot LG-skärmen: priset var (och är fortfarande) i styvaste laget, även efter senaste tidens sänkningar. Den andra var att den konkava formen och det fastmonterade bordsstativet gjorde det omöjligt att hänga TV:n på väggen. Dessutom tyckte vi att de inbyggda högtalarna var en liten besvikelse i förhållande till den banbrytande bilden.

Nu ser det ut som om LG har gjort något åt saken, svaret kommer i form av 55EA880V, en renodlad OLED-monitor utan inbyggda högtalare och med en helt platt skärm som är perfekt för väggmontering. Priset har dessutom blivit lite snällare sedan sist.

Annons

55EA880V
När det gäller designen är 55EA880V en enkel historia. Den har en knappt synlig ram runt skärmen och baksidan är klädd i plast med kolfiber-look. Fast den ser man ändå inget av: TV:n säljs utan någon form av sockel eller stativ, så väggmontering är ett måste. Dessutom måste man använda ett speciellt väggfäste från LG. TV:n saknar nämligen ett standardiserat VESA-monteringsfäste på baksidan, och förklaringen till det är enkel: den är helt enkelt för tunn! Med sina 4 millimeter har LG-skärmen inte plats för vanliga skruvgängor. Den känns förhållandevis bräcklig, så se till att ha hjälp av en bekant när TV:n ska hängas på väggen.

Användning och finesser
Trots trådsmala mått har LG lyckats klämma in rikligt med finesser och anslutningar. Detta är en fullvärdig smart-TV med obligatoriska appar som Netflix och YouTube ombord. Inbyggt Skype finns inte, men går att koppla in via en separat USB-port på baksidan.

Menysystemet är enkelt, överskådligt och går snabbt att sköta. Fjärrkontrollen är den välbekanta och omtyckta Magic Remote med pekfunktion som flera tillverkare har börjat kopiera på senare tid.

55EA880V har däremot inte WebOS, som är LG:s senaste landvinning på smart-TV-fronten. Detta nya gränssnitt finns bara i de helt nya 2014-modellerna, men OLED-skärmarna, som tillhör 2013 års sortiment, får nöja sig med det gamla gränssnittet från LG. Och det är onekligen lite synd, för även om det nuvarande systemet går fort att bli förtroligt med så bleknar det en del i jämförelse med den mer överskådliga layouten som introducerades i WebOS.

55EA880W (4) JPG

Bildkvalitet
Den främsta anledningen till att överväga en OLED-skärm är bildkvalitet, och det får man i överflöd med 55EA880V. Den är kort och gott fenomenal. Vi ägnade åtskilligt med utrymme åt att beskriva bildkvaliteten i systermodellen 55EA980W, och mycket av det kan sägas även om 55EA880V eftersom det handlar om samma bildpanel, fast i en platt version.

Det är framför allt den enorma kontrasten som skiljer OLED-skärmen från en vanlig LCD-LED- eller plasma-TV. Tack vare förmågan att vara bländande vit och fullständigt beckmörk på samma gång ger 55EA880V en dynamik i bilden som måste se med egna ögon. De förbluffande scenerna från rymdthrillern ”Gravity” är en perfekt demonstration: kontrasten mellan den kolsvarta världsrymden, rymdstationen och jordens yta är så stor att filmkänslan tar ett steg närmare verkligheten. Bilden återges med förbluffande djup och realism – och det är innan vi ens har tagit ut 3D-versionen av samma film ur fodralet.

Med 3D-glasögonen på blir djupkänslan naturligtvis ännu mer markant. LG-skärmen har en skarp 3D-bild utan ett dyft crosstalk eller andra fulheter. Upplösningen är visserligen begränsad till 1920 x 540 i 3D-läge på grund av den polariserande 3D-tekniken, men så länge man sitter 3–4 meter från skärmen fungerar det utmärkt. Fördelen med OLED i 3D-sammanhang är inte bara den bländande ljusstyrkan, som gör att det går utmärkt att titta på 3D i upplysta rum. Den höga uppdateringsfrekvensen på panelen gör dessutom att flimmer och crosstalk är en saga blott.

Färgåtergivningen är också suverän. I likhet med den böjda versionen har 55EA880V ganska så övermättade färger i standardbildläget, så vi föredrar de naturligare Cinema- och THX-expertlägena i de flesta fall. Av erfarenhet från systermodellen vet vi att OLED-skärmen svarar väldigt bra på en grundlig kalibrering. Då får den en oerhört neutral färgpalett, med snudd på perfekt gråtonskala.

Skärpan får inte heller glömmas bort. OLED-skärmen har visserligen bara vanlig Full HD-upplösning med 1920 x 1080 bildpunkter, men tack vare den höga kontrasten och inte minst frånvaron av brus, upplevs skärpan i praktiken som mycket bra, även med vanliga TV-sändningar. Så 4K-upplösning saknas inte nödvändigtvis – däremot måste vi medge att vi gärna skulle vilja ha en större, 65-tums version av 55EA880V. Mycket vill ha mer, som bekant!

LG_OledCurved_088_leopard

Ljudkvalitet
Det här blir ett kort stycke. LG-skärmen är nämligen en ren monitor, utan inbyggda högtalare. Det är däremot en smal sak att kombinera TV:n med en separat ljudanläggning: man kan använda HDMI ARC (Audio Return Channel) eller den optiska digitalutgången för att koppla in en ljudlimpa. Eller, om man redan har en separat hemmabioanläggning med Blu-ray-spelare, så räcker det att överföra videosignalen vidare via en HDMI-kabel.

Slutsats
Detta är TV:n för dig som vet vad du vill ha. LG har skalat bort högtalare, konkav design och onödigt krimskrams från 55EA880V, men däremot får du en helt extrem bildkvalitet som inga andra TV-apparater på marknaden kan mäta sig med i dagsläget. Vi tycker däremot att en enkel sockel hade gjort TV:n mer användarvänlig, samt att priset kanske kunde ha sänkts ytterligare i den här ”no nonsense”-modellen. Bortsett från ett par kinesiska försök har LG ”OLED-monopol” just nu, eftersom ärkerivalen Samsung inte har lyckats få ut någon produktionsklar OLED på marknaden ännu. Fast man kanske ändå kan hoppas på lite trevligare priser ute i butikerna så småningom?

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

20 år med Ambilight: Här är Philips bästa TV hittills

Highend-TV till bra pris

Potent premium-skärm

Weiss DAC501: Ingenjörskonst och musikglädje

Stor, javisst – men är den bra?

Storslam från Sony

Vilken Frame-TV är bäst?

Prisvärd TV-underhållning

Philips häftigaste TV hittills?

Now that’s entertainment!

Gör den gamla TV:n smartare

Gigantisk Samsung-TV

Ljud & Bild