I samband med Windows 10 har det kommit en ny generation Windows-baserade datorer. Microsoft själva visar vägen med Surface Pro 4 och tendensen är tydlig: det satsas hårt på 2-i-ett-datorer – eller ”hybrid-datorer” som vi brukar kalla dem – som ska kunna fungera både som surfplattor och bärbara datorer.
Därför ser den nya inkarnationen av Dell XPS 12 helt annorlunda ut än föregångaren som vi höjde till skyarna och till och med utsåg till Årets bästa dator 2013.
Unikt designval
Medan den ursprungliga XPS 12 såg ut som en helt vanlig laptop, men hade skärmen i en robust aluminiumram och satt fast så att den kunde snurra runt sin egen axel, består nya XPS 12 av två helt separata delar: ett tangentbord och en skärm. Skärmen kan användas som surfplatta eller monteras i en docka på tangentbordet, så att allt går att använda som en helt vanlig bärbar dator.
I alla fall nästan, för designen är ganska så speciell. Tangentbordet har nämligen inga mekaniska delar som lås eller gångjärn som håller fast skärmen när den dockas. I stället ser dockan mest ut som en hängränna som löper längs tangentbordets baksida. Den är magnetisk och så fort skärmen ställs på högkant i den så är den dockad.
Just den konstruktionen har sina för- och nackdelar. Det är naturligtvis superenkelt och går fort att ta bort skärmen från ”dockan” för att använda den som surfplatta, men av samma anledning finns det inga rörliga delar vilket innebär att den dockade skärmen sitter i en viss vinkel i förhållande till tangentbordet, och den vinkeln går inte att ändra. Lutningen är 110 grader och det fungerar ganska så bra om man sitter med datorn i knät – vilket är trassligt att göra med Microsofts konkurrent Surface Pro 4 – men om man har datorn stående på ett bord framför sig så kan betraktningsvinkeln bli för brant så att man inte får ut optimalt ur den i övrigt så strålande skärmen.
Konstruktionen är också nästan helt omöjlig att flytta runt på som en enda samlad enhet. Antingen måste man fälla ihop tangentbord och skärm som en helt vanlig bärbar innan man kan flytta den från matbordet till soffbordet, eller så får man ta loss skärmen och använda den som surfplatta.
Skärmen tappar dessutom mycket snabbt kontakten med tangentbordsdockan om man knuffar till någon av delarna det minsta, och då fungerar plötsligt inte tangenterna och styrplattan längre, vilket är en stor källa till irritation.
Dell skickar med ett slags magnetiskt ytterskal till XPS 12 som heter Dell premier Folio, som kan hålla ihop skärm och tangentbord en smula, men i grund och botten är designen helt enkelt inte så praktisk och smart som den kan verka när man ser den första gången.
Fler ljusglimtar
Och det är lite synd, för på andra områden är nya XPS 12 en lika lysande dator som sin föregångare. Skärmen på 12,5 tum har 4K-upplösning (3840 x 2160) och är helt fantastisk (som jämförelse har Apples 12-tums MacBook en skärm med 2304 x 1440 pixlar). Färgerna är djupa och vackra och svärtan är väldigt, väldigt bra. Till en början undrar man lite över varför ramen runt skärmen är så bred på långsidorna – när förra årets Dell XPS 13 briljerade med en skärm som nästan inte hade någon ram alls – men det fyller en funktion när man använder skärmen som surfplatta. Man är ju tvungen att kunna hålla i något som inte är beröringskänsligt.
Nåväl, ljudet från de inbyggda högtalarna är också bra – fast det låter inte lika bra som från iPad Pro – och i synnerhet fullsize-tangentbordet förtjänar beröm.
Det är mycket, mycket bättre än tangentbordet till rivalen 12-tums MacBook. Tangenterna har lång slaglängd, vilket ger en bra taktil känsla, och de enskilda tangenterna sitter på bra avstånd från varandra och är till och med upplysta. Inte ens den läckraste business-Thinkpaden har ett finare tangentbord än den här Dell-maskinen.
Usel batteritid
Dessvärre är den läckra business-Thinkpaden inte mycket dyrare än Dell XPS 12 heller. Vi har testat den mellersta av tre modeller och ändå är priset mer än 14 000 kronor, vilket inte ens den ovan nämnda MacBook-datorn kan kosta på sig med motsvarande konfiguration.
Och det är inte prestanda man får för pengarna, för XPS 12 bygger precis som den lilla Apple-datorn – och andra konkurrenter, till exempel nya ASUS Zenbook UX305CA som vi testade i marsnumret) – på Intels Core M-processor, som ska göra avkall på lite av alla muskler men i gengäld ge ifrån sig noll fläktljud och ha en lång batteritid.
Våra prestandatester visar att Core M håller vad den lovar, åtminstone när det gäller hastighet. Den är som förväntat inte särskilt imponerande. Men när det gäller batteritiden blir vi rejält snuvade. Den är nämligen helt usel. Mellan 3,5 och 4,5 timmar orkar datorn på en laddning, sedan protesterar Windows och varnar för kritisk batterinivå. Det är helt enkelt inte tillräckligt bra.
Slutsats
Dell XPS 12 har både bra och dåliga sidor. Designen kan vara svår att vänja sig vid, men om man verkligen önskar sig en Windows-surfplatta med en fenomenalt bra tangentbordsdocka så kan den ändå vara rätt val. Skärmen imponerar med ultrahög upplösning och en snygg bild, och tangentbordet är läckert och ergonomiskt.
Man ska dock inte förvänta sig att kunna arbeta med tung videoredigering och bildbehandling med XPS 12, sådant räcker inte prestanda för. Och se till att ha ett vägguttag i närheten, för batteriet är kasst.
Läs hela artikeln med LB+
Nyårserbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
30% På LB+ Total i 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser