TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

Årets bästa prylar

Vi upplevde inga stora teknologiska revolutioner 2013. Konkurrensen hårdnade däremot och det betydde flera spännande nyheter för oss kunder.

Av / 2013-11-06 - 06:00
Årets bästa prylar

Under hela 2012 var Samsung och Apple de två stora rivalerna som med vart sitt flaggskepp, Galaxy SIII och iPhone 5, totalt dominerade den globala smartmobilmarknaden.

Luften gick ur Samsungs ballong
När 2012 tog slut fanns det ingenting som tydde på att detta skulle ändras 2013, men sedan hände det saker och ting. Året hade knappt börjat förrän den taiwanesiska mobiltillverkaren HTC släppte sin nya toppmodell HTC One. Den damp ner som en bomb och utsågs snabbt till den nya Android-kungen, både av Ljud & Bild och massor av andra recensenter. Samsung hade visserligen inte hunnit släppa sin Galaxy S4 ännu, men när de gjorde det ett par månader senare fick den inte alls lika mycket uppmärksamhet som sin super-populära föregångare, Galaxy SIII, fick 2012.

Tvärtom dök det upp andra rivaler och sög ut ännu mer luft ur Samsungs ballong. Sony överraskade allt och alla, först med Xperia Z och bara ett halvår senare med den ännu grymmare och uppdaterade modellen Xperia Z1. Till och med LG levererade en flaggskeppsmodell av så hög kvalitet med sin sprillans nya G2 att vi nu kan tala om minst fyra märken som har var sin attraktiv Android-mobil. Och Samsungs dominans är inte längre någon självklarhet.

Apple lever i sin egen bubbla med iPhone. Den är inte alls lika dominerande på smartmobilmarknaden som för bara ett par år sedan, men alltjämt världens bäst säljande smartmobil.

Vi får inte heller glömma Nokia, som i år har lanserat både Lumia 925 och Lumia 1020. Den en gång så ledande tillverkaren har ända sedan 2012, med hjälp av Microsofts Windows Phone 8-operativsystem, kämpat hårt för att få tillbaka förlorade marknadsandelar.

Annons

Microsoft förlorade första striden om surfplattemarknaden
Även i segmentet surfplattor har Microsoft försökt komma ikapp. Förra året lanserade en rad tillverkare – inklusive Asus och Samsung – surfplattor med operativsystemet Windows RT, Microsofts särskilda surfplatteversion av Windows 8, samtidigt som Microsoft själva släppte sin egen Surface RT. Men resten är, som man brukar säga, historia. En efter en har de andra tillverkarna givit upp Windows RT och nu är det bara Microsofts egen Surface RT kvar. Och den är ett ännu större fiasko för Microsoft, som byggt många fler enheter än det fanns efterfrågan för. Det ska med andra ord bli spännande att se vad som händer med Windows RT nästa år. Microsoft har just lanserat Surface 2 som kör det uppdaterade operativsystemet RT 8.1, och nu är det förmodligen vinna eller försvinna för Microsofts satsning på ARM-produkter. Ett äss i rockärmen kan vara uppköpet av Nokia, som ryktas vara på gång med en RT-surfplatta.

Android vinner mark 
Betydligt bättre gick det för Googles mobila operativsystem, som redan 2012 hade slagit fast sin dominans som världens ledande smartmobilplattform. I år kom fler och fler Android-surfplattor, och även om Apples iPad fortfarande är den surfplatta som säljer bäst så knappar Android in starkt på iOS.

I år såg vi flera superläckra Android-plattor, inte minst Sony Xperia Tablet ZX – som i år vinner utmärkelsen Årets surfplatta – visade med eftertryck att bra design och massor av funktioner, material och appar inte är något som Apple har patent på.

Hybrid eller oäkting?
Även om Microsoft tappade mark i surfplattesammanhang har mjukvarujätten från Seattle haft större lycka med sitt Windows 8. Vi såg en uppsjö av hybriddatorer med det nya operativsystemet, och då menar vi datorer som både kan användas som vanliga laptopar och som surfplattor. Vissa modeller var bättre än andra, men från stora märken som Dell, Asus och Sony kom intressanta varianter på hybrider som hade annorlunda och användarvänliga finesser – och Microsoft hade faktiskt också en liten succé med sin Surface Pro, en kraftfull surfplatta som påminde mycket om Surface RT men som körde PC-operativsystemet Windows 8 Pro.

Framtiden?
Är notoriskt svår att sia om, men även om 2013 har varit ett spännande pryl-år så vet vi ju allihop att det har varit ont om teknologiska kvantsprång. Så behöver det inte bli 2014. De stora elektronikföretagen kan inte fortsätta lurpassa på varandra och försöka erövra marknadsandelar från varandra i all evighet. De måste skapa nya marknader för att garantera en fortsatt tillväxt. 2014 kan med andra ord se helt annorlunda ut, med massor av heta nyheter och produktkategorier.

JawboneBigJambox_990

Årets bästa bärbara högtalare – Jawbone Big Jambox

En snygg och högljudd batteridriven högtalare som pratar med dig.

Jawbone Big Jambox
Den ursprungliga Jambox var en liten resehögtalare. Denna stora Jambox har kraftigare högtalare och funkar därför utmärkt till vardags hemma. Men den är ändå tillräckligt kompakt för att man ska kunna slänga ner den i väskan och ta med till parken eller på resan. Batteritiden är utmärkt så den klarar lätt en hel dags spelande. Tyvärr följer det inte med något fodral för sådana tillfällen. Men eftersom den är byggd med metallgaller så borde den klara sig om man är lite försiktig.

Jambox har en betydligt mer avancerad mjukvara än de flesta högtalare. Istället för lampor och teckenfönster pratar den helt enkelt med dig och talar om när batteriet börjar ta slut eller att den kopplat ihop sig med en mobil. Med hjälp av Android-appen kan man se batteritid och få mötespåminnelser och annat uppläst. Knapparna på ovansidan kan programmeras om man kopplar den till datorn. Tack vare inbyggd mikrofon kan den även användas som högtalartelefon. Det mest överraskande med Jambox ljud är att man kan dra på väldigt högt innan det börjar låta illa. Ingen kan gissa att festmusiken kommer från denna lilla burk. Så länge man spelar listmusik låter det dessutom riktigt bra. Det är först när man försöker sig på musik med riktigt djup bas som man märker att det saknas något i ljudbilden.

Vill man ha något mer än bara en sladdlös högtalare så är Jambox ett lockande val. Den är smartmobilens bästa vän med appar som utökar funktionaliteten och har nedladdningsbara program och anpassningar samt högtalartelefon. Tack vare det generösa batteriet kan den dessutom göra allt detta utanför hemmet, även om ljudresurserna gör att den funkar utmärkt hemma i vardagsrummet.

Läs hela recensionen här

AudioProT10_990

Årets bästa trådlösa högtalare – Audio Pro Addon T10

Trådlösa högtalare är högsta mode, men få av dem låter lika bra som den här.

Audio Pro Addon T10
De kan en del om högtalare hos Audio Pro. De har kammat hem otaliga höga betyg för sina välljudande och billiga högtalare. Mycket för pengarna, ingen tvekan om saken, men på senare tid har konkurrensen hårdnat och man måste leta efter nya marknader. Till exempel trådlösa högtalare. Många spår att det kommer bli nästa stora grej på hifi-marknaden, och det finns gott om högtalarmärken som insett det. Men alla lyckas inte. Åtminstone inte lika bra som Audio Pro.

Addon T10 är en 32 cm bred och kompakt högtalare. Och bara det. Ingen radio, ingen CD-spelare, ingen docka. Bara trådlöst. Via bluetooth, så att man kan strömma musiken från alla enheter, oavsett vilken smartmobil, surfplatta eller laptop man har.

Högtalaren finns i svart och i en tuff orange mattlack med skinnöverdragna handtag, vilket måhända är lite för mycket för en så välgjort diskret design. Utförandet är felfritt, med två analoga ljudingångar på baksidan, en subbasutgång och en USB-laddningskontakt.

Addon T10 ger väldigt mycket kvalitetsljud för pengarna. Och är kanske den bästa av alla mellanstora trådlösa högtalare vi har testat. En version med batteridrift skulle kunna vara den ultimata bärbara högtalaren, och för alla som hellre vill ha AirPlay finns det en version som heter Allroom Air som fixar den saken.

Läs hela recensionen här

Dell-XPS-12-Ultrabook-990x505

Årets bästa ultrabook-dator – Dell XPS 12

Dell XPS 12 var årets stora överraskning. Utan pråligheter kör den förbi alla konkurrenter och visar hur en riktig hybrid ska se ut.

Dell XPS 12
Kort och gott påminner XPS 12 närmast om en helt vanlig bärbar dator, med den skillnaden att skärmen sitter i en robust aluminiumram och roterar runt sin egen axel. På så sätt kan man vända skärmen 180 grader och fälla ihop datorn igen, så får man en kraftfull surfplatta med 12,5-tums skärm och Windows 8.

Dell XPS 12 är utrustad med en fantastisk skärm av typen WLED. Den är naturligtvis tryckkänslig, men också knivskarp, har starka färger och är precis så stor att den fungerar perfekt som en bärbar skärm – och precis så liten att den inte är för stor för att vara en surfplatta.

Utöver den robusta aluminiumramen som håller skärmen är kolfiberskalet, övriga aluminiumlister och hela utförandet av mycket hög standard. Sammantaget är XPS 12 en produkt som känns så robust och användarvänlig att man bara vill röra vid den och använda den.

Läs hela recensionen här

MacBookPro13

Årets bästa dator – Apple MacBook Pro 13 tum

13-tums MacBook Pro med Retina-skärm är förmodligen marknadens bästa laptop i sin klass.

MacBook Pro Retina 13
Det har gått ett år sedan Apple släppte den första bärbara datorn med Retina-skärm. Det var en MacBook Pro med 15-tumsskärm och när vi testade den blev vi väldigt entusiastiska. Vi kallade den en ”vrålsnabb laptop med en skärm som saknar motstycke” och sammanfattade med att ”Apple har lyckats göra en redan vrålsnabb och välbyggd proffslaptop ännu mer åtråvärd”, vilket var ”en imponerande uppvisning”.

Nu har Apple alltså släppt en 13-tumsversion av samma dator och det finns egentligen ingenting dåligt att säga om den heller. Specifikationerna är en smula annorlunda, men i grund och botten är det tal om samma gedigna bedrift som ännu inte överträffats av någon annan datortillverkare.

Den är ett givet val om man vill ha ett bärbart muskelknippe i ultrabook-storlek. Skärmen är utan jämförelse marknadens bästa och alla höga prestanda och den fina skärmen är inpackad i Apples stilrena, läckra och användarvänliga design  (02/13) PGO

Läs hela recensionen här

NokiaLumia620_BT

Årets bästa budgetmobil – Nokia Lumia 620

Med på köpet får man massor av funktioner från mycket dyrare modeller.

Nokia Lumia 620
Nokia-telefonens avrundade och närmast gulliga design är nog mer lockande för en tonåring än en account manager, men den är ändå robust och dryper av kvalitet trots att den inte är gjord av dyra material.

Med sina 3,8 tum är skärmen så liten att särskilt tangentbordet när man skriver SMS och chattar förmodligen passar små barnfingrar bättre än grova manshänder, men utöver detta går det inte att klaga på den lilla skärmen som har levande, klara färger och en skarp bild.

Lumia 620 kör Windows Phone 8 men området den verkligen briljerar på är de många Nokia-specifika apparna man får på köpet – till exempel HERE Maps, Drive, City Lens och Transit – och detsamma gäller de speciella kamera-apparna som gör den redan strålande 5 Mp-kameran till ett ännu större nöje att fotografera med.

Kronan på verket är att Nokia inte snålat med lagringsplats lika mycket som vissa andra, därför har Lumia 620 8 GB lagringsplats, som till på köpet kan utökas med hela 64 GB via microSD. Stort plus i kanten.

Läs hela recensionen här

sony_xperia_z1_1000x500

Årets bästa highend-mobil – Sony Xperia Z1

Häpnadsväckande prestanda och klassledande kamera. Det här är årets mest imponerande mobil.

Sony Xperia Z1
Till det yttre är Z1 väldigt lik vanliga Z, men när man tar den i handen så känner man definitivt en skillnad. Kanterna har nu rundats av så att den ligger bättre i handen. Kvalitetskänslan är utmärkt med fram- och baksida i härdat glas samt en mycket stabil metallram.

Tack vare full HD-upplösning får man en riktigt bra pixeltäthet trots att skärmen är hela 5 tum stor. Det är lätt att läsa även liten text och allt ser riktigt skarpt ut. Och vi är definitivt nöjda med bildkvaliteten på Z1, det är ett nöje att titta på foton och film.

Den mest spännande nyheten med Z1 är dock kameran. Sony har jobbat tillsammans med kameradivisionen och använder nu samma komponenter som i kompaktkamerorna. Det kanske låter galet att öka upplösningen till över 20 megapixel i en mobil, men Sony har faktiskt stoppat in en Exmor RS-sensor som är lika stor som i en kompaktkamera. Tillsammans med det ljusstarka G-objektivet med bländare F2,0 får man överraskande bra bilder.

Sony har tagit en redan bra mobil och filat bort skavankerna, trimmat den till racerfart och drämt till med en klassledande kamera. Detta är den snabbaste mobilen vi någonsin testat och vi har aldrig sett så bra bilder från en mobilkamera, speciellt i svag belysning. Z1 är en lyxig mobil som både känns bra och ser bra ut. Och så är den ju vattentät. Det är bara att kapitulera och lämna över kungakronan till Sony som visat var skåpet ska stå.

Läs hela recensionen här

sonyxperiatabletz_990x500

Årets bästa surfplatta – ony Xperia Tablet Z

Åtminstone när det gäller Android-baserade surfplattor. Xperia Tablet Z är inget annat än ett rent genidrag!

Sony Xperia Tablet Z
Sonys surfplatta är den första Android-baserade plattan vi har sett som ger lika mycket kvalitet och läcker design för pengarna som Apples iPad. Man får vara beredd att slanta upp en hel del pengar för Xperia Tablet Z, även om priserna ligger på samma nivåer som den ständigt närvarande rivalen.

Sony har satsat på en läcker och lättanvänd design och har för länge sedan insett att de sitter på en guldgruva av media och innehåll, och om man investerar i en Xperia Tablet Z får man tillgång till mycket av det – i ett format som är skräddarsytt för surfplattor. Skärmen och den bakomliggande tekniken ger en behaglig och naturlig bildupplevelse och ljudet är så bra att det borde få många av konkurrenterna att skämmas!

Att surfplattan dessutom är vatten- och smutsskyddad skadar inte heller, så vi tvekar inte att ge Sony Xperia Tablet Z guldmedaljen för Årets bästa surfplatta!  (08/13) PGO

Läs hela recensionen här

htcone_990

Årets bästa pryl – HTC One

En snabb blick på HTC One räcker för att bli förälskad.

HTC One_i
HTC One träffar oss rakt i hjärtat och är så läckert och exakt byggd (i ett stycke aluminium) att den hör hemma på en utställning om industridesign! Den är faktiskt så snygg att vi knappt kan låta bli att pilla på den utan att få ett drömskt uttryck i ansiktet …

Skärmen på 4,7 tum har full-HD-upplösning och den högsta pixeltätheten (468 ppi) vi har skådat på någon mobiltelefon. ”Ultrapixel”-kameran tar läckra, skarpa och kontrastrika bilder och när det gäller ljudet så låter HTC markant mer potent än konkurrenterna. Inte minst genom de inbyggda stereohögtalarna!

Det nya Sense 5.0-gränssnittet bjuder på många fina finesser men det som lyfter användarupplevelsen allra mest är framför allt HTC:s grymma prestanda. HTC One är faktiskt den snabbaste telefonen vi har testat någonsin, vilket inte precis blir sämre av den långa batteritiden och stödet för LTE/4G.

Vi tvekar alltså inte en sekund att med både hjärtat och hjärnan kröna HTC One till den nya Android-kungen!

Läs hela recensionen här

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sonys Airpeak-drönare är snart klar

Spelmusen vi suktar efter

Stor stämning mot Ring efter hackerattack

Samsungs och Googles smarta hem kan nu prata med varandra

Sony satsar på drönare

Svart skärm med nya Xbox!

Amazon.se har öppnat

OnePlus bekräftar: Smartklocka kommer snart

Billiga kikare med zoom

Specialmikrofon för World of Warcraft-fans

Här är LG:s nya 8K OLED-TV

Nya Google-produkter

Ljud & Bild