Om jag hade 10 000 kronor i näven och skulle köpa en bärbar Windows-dator så skulle jag tio gånger av tio välja en Microsoft Surface Pro 3 i stället för en Zenbook UX305. Varför? För att Surface 3 Pro ger mycket mer muskler för pengarna än Zenbook UX305. Här är förklaringen:
Intel har släppt en ny sorts processor som heter Core M. En av grundtankarna bakom Core M är att den ska dra mindre ström och utveckla mindre värme än de Intel Core i-processorer som annars har suttit i de flesta bärbara datorer vi har testat det senaste året – inklusive alla de senaste Zenbook-modellerna från Asus, varav den allra senaste var UX301LA. Första gången vi stötte på Core M-processorn ute i det fria var när vi testade Lenovo Yoga 3 Pro, som vi absolut inte är några större fans av. Den har inte alls samma prestanda som föregångaren Yoga 2 Pro, men det värsta var nästan att den led av för högt fläktljud, vilket är lite ironiskt med tanke på att Core M-processorn just ska göra det möjligt att bygga bärbara datorer utan fläktar. Den sidan i instruktionsboken hade Lenovo uppenbarligen inte läst. Men det har trots allt Asus gjort.
Zenbook UX305 har alltså ingen fläkt och ett mindre batteri än fartdåren Zenbook UX301LA, vilket också gör den tunnare och lättare. Med sina 12,3 millimeter är den förmodligen den tunnaste laptop vi någonsin har testat och den kan köra upp till tio timmar på en laddning, trots att batteriet bara är hälften så stort som det som sitter i UX301LA.
Men det har varit en dyr bantningskur. Det kostar åtminstone mer prestanda att låta en Core M-processor driva hela härligheten än vi tycker är roligt. I vårt benchmark-test (Geekbench 3) får Zenbook UX305 bara 1976 poäng single-core och 3479 poäng multi-core, vilket till och med är mindre än Lenovo Yoga 3 Pro (som fick 2553 respektive 4454 poäng i samma test), och mindre än iPad Air 2 som fick 1812 respektive 4477.
Alla siffrorna bekräftar hur det är att använda datorn till vardags. Den är bra för vanliga arbetsuppgifter, som att surfa på nätet och använda Office-program, men tyngre uppgifter som bild- och videoredigering ska man inte försöka med. Och det innebär att Zenbook UX305 är raka motsatsen till sin föregångare Zenbook UX301LA. Asus har alltid varit duktiga på att få ut så mycket som möjligt ur varje konfiguration, och det deras maskiner inte har haft i form av stil och känsla har de kompenserat för till hundra procent med marknadens högsta prestanda. Zenbook UX305 är däremot lätt, tunn och tyst som en mus, men att kalla den för ultrabook vore nästan synd. Åtminstone om man förknippar termen ultrabook med höga prestanda i ett smalt skal. UX305 kommer närmare vad vi på den gamla goda tiden brukade kalla för netbook. Låga prestanda i ett smalt skal.
Visst, den UX301LA som vi jämför med kostar nästan dubbelt så mycket som UX305 och Asus ska ha beröm för att ha fått fram en så slimmad dator i aluminium och med QHD+-upplösning till ett så rimligt pris, men för exakt lika mycket pengar kan jag köpa en Surface Pro 3. Den har måhända inte riktigt samma höga skärmupplösning, men den är faktiskt lättare och tunnare än Zenbook UX305 och finns ändå med Intel Core i-processor ända upp till Core i7.
Jag tycker inte det är svårt att välja.
Det är fortfarande min älskling… trots att hon är 7 år gammal… 😉😘 !