: LG G4

Läderklädd med superkamera

Nya toppmodellen har läckrare materialval och en kamera som slår det mesta.
05 2015LG G4
Ljud & Bild tycker
Ljusstark skärm med utmärkt kontrast. Kamera med manuell kontroll som klarar svagt ljus. Plats för minneskort och utbytbart batteri.
Bara medelbra batteritid. Grafikprestanda inte i topp. Känns inte så lyxig som den ser ut och lite tråkig formgivning.
Specifikationer
  • Operativsystem: Android 5.1 Lollipop
  • Skärm: 5,5 tum IPS 1440 x 2560 (538 ppi)
  • Processor: 1,8 GHz hexacore Snapdragon 808
  • Minne: 3 GB / 32 GB + <128 GB micro SD
  • Kameror: 16 Mp F1,8 + 8 Mp F2,0
  • Trådlöst: 4G LTE, Wifi ac, BT 4.1, NFC
  • Fysiskt: 149 x 76 x 9,8 mm, 155 gram
  • Batteri: 3 000 mAh, 19 h samtal, 440 h passningstid
Annons
Annons
forfatter

LG G4I majnumret slåss HTC One M9, Huawei P8, Nexus 6 och Samsung Galaxy 6 Edge om titeln som sommarens hetaste mobil. Nu har även LG släppt sin nya toppmodell och det är dags att se hur den klarar sig.

G-serien från LG har alltid varit först med den senaste tekniken men länge kändes de inte riktigt som premiummobiler. Allt detta ändrades med G3 som hade få brister och var en av våra favoriter förra året. Med nya G4 har LG förbättrat skärmen, uppdaterat kamerorna och gett fotografer mer kontroll över resultatet. Dessutom kan den förutom tidigare metalliska baksidor även fås med olikfärgade baksidor i läder.

LGG4_H815_Ceramic

Utseende och konstruktion
Det som verkligen sticker ut med G4 är baksidorna. Den kan fås i metalliskt grå, guld och vit eller för en extra femhundring i brunt, svart eller rött läder med ett guldskal på köpet. Däremot ser framsidan mer eller mindre ut som förra modellen vilket känns lite synd då konkurrenterna nu alla satsat hårt på design. Liksom med LG G Flex är hela mobilen svagt kurvad, men inte lika påtagligt, och den är inte flexibel utan har en stabil metallram.

LG G4 curved

Annons

Skärm
Skärmen är lika stor som förra gången och har samma galna QHD-upplösning vilket ger en fantastisk punkttäthet. Även om den numera överträffats av Samsung Galaxy S6. Men det är mer än nog för att ge en otrolig detaljskärpa så att även liten text blir tydlig. LG har dock försett den nya IPS-skärmen med Quantum-teknik vilket gör att den får bättre ljusstyrka, betydligt bättre kontrast och större färgomfång. Kort sagt en ypperlig bildkvalitet.

LG G4 camera

Kamera
Liksom kameran på G3 använder G4 laserfokus vilket ger en mycket snabb och exakt fokusering. Nytt är att den även använder infrarött ljus i en Color Spectrum Sensor som ska ge bättre vitbalans. Men framför allt har LG nu gjort en helomvändning när det gäller inställningarna. G3 hade bara ett par scenlägen. G4 har fullständig manuell kontroll av vitbalans, slutare, ISO och fokus. Samt kan spara bilderna i RAW-format för bildbehandling.

camera settings

Både den framåt- och bakåtriktade kameran har fått högre upplösning, men framför allt en ljusstarkare optik. Dessutom har den optiska bildstabiliseringen förbättrats. Och resultatet är spektakulärt. I dålig belysning blir bilden tillräckligt ljus utan något märkbart brus. Detaljerna är ändå bevarade och färgerna ser naturliga ut. I bra förhållanden fokuserar den snabbt, vitbalansen är bra och även i automatiskt läge så tar den nästan alltid utmärkta bilder.

Annons
LG G4 sushi light
Mattallrik i bra belysning
LG G4 sushi dark
Mattallrik i svagt ljus

Ljud
Den inbyggda monohögtalaren är av någon anledning riktad bakåt. Det ställer till problem om man lägger mobilen ned och det är lätt att råka täcka den med handen. Den kan spela högt men då skorrar den också påtagligt. Tyvärr följde inte Quadbeat 3-hörlurarna med vårt testexemplar så vi kan inte bedöma hur pass mycket bättre de är än standardlurar. Med ett par hyggliga hörlurar så låter mobilen ungefär lika bra som genomsnittet.

LG-QuadBeat-3-Earphones-LG-G4-Accessories

Användning
Liksom tidigare har LG satt knapparna på baksidan vilket kan kräva lite tillvänjning. Man kan dock slå på den genom att knacka på skärmen och man kan välja ett mönster av tryckningar för att låsa upp den. Gränssnittet UX 4.0 är trevligt och känns inte överlastat. Smart Notice ger dig notifieringar om sådant du behöver veta, som väder eller kommande möten. Vi gillar också att telefonen inte levereras överlastad med appar utan man kan själv välja vilka man vill ha.

LG G4 hand

 

Annons

https://www.youtube.com/watch?v=Quo5E0xysXU

Prestanda
Till skillnad från många andra nya toppmodeller använder G4 inte Snapdragon 810, utan 808. Det är nog smart med tanke på de värmeproblem 810 haft. Det är dock ”bara” en 6-kärnig processor, men prestanda i Geekbench ligger ändå i linje med konkurrenterna. 1135 singlecore och 3570 multicore. Browsermark som mäter webbläsarens prestanda var dock bra med 2107. Däremot släpar den efter med grafikprestanda som inte var mycket bättre än Xperia Z3.

Geekbench
single
Geekbench
Multi
Browser-
mark
3D Mark Geekbench
battery
LG G4 1135 3570 2107 18465 3266
HTC One M9 1095 3853 1567 21391 2586
Samsung S6 1410 4652 2651 21747 4442
Nexus 6 1035 3304 1454 23139 2881

 

LG G4 Antutu

Slutsats
LG G4 är en värdig uppföljare till G3 som har förbättrats på de flesta områdena. Skärmen har bättre ljusstyrka och kontrast. Prestanda har skruvats upp även om den inte slår några rekord. Kameran har blivit ännu bättre i dåligt ljus och ger mer korrekta färger. Vi gillar också de nya läderklädda baksidorna man kan få. Det enda som känns lite tråkigt är att LG inte vågat vara lika djärva med formgivningen som konkurrenterna. Ännu en toppmodell som väcker habegär!

Annons

 

Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.

0 / 5. Antal röster: 0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.
Annons
Annons

Läs också

I dag in svärs USA:s 46:e president in och amerikanerna, världen och den fria pressen kan börja lägga en fyra år lång mardröm bakom sig.
Efter upploppen i Washington har sociala medier tagit i med hårdhandskarna. Är det censur eller helt nödvändigt?
Man måste registrera sig som operatör och genomgå prov för drönarkortet
Google varnar användare av Gmail, Drive och Foton – ditt innehåll kan raderas
Mola Mola Kula är en helt unik förstärkare. Vi har nog aldrig hört ett sådant överflöd av detaljer!
Årets Samsung Galaxy S21-serie finns i tre olika versioner: S21, S21+ och S21 Ultra. Här kan du läsa om vilken modell som passar dig bäst.
Bang & Olufsen har hämtat inspiration från 1970-talet och skapat en förtroendeingivande musikmaskin som man kan ta med sig.
Med Samsungs nya projektorer kan du få en enorm bild direkt på väggen hemma i vardagsrummet.
Här är den moderna surroundförstärkaren för dig som vill ha riktigt bra ljud i hemmabion men som vill vara förnuftig med plånboken.
Med absolut alla funktioner man behöver ger Marantz NR1711 stora hemmabioupplevelser i ett slimmat och snyggt format.
Philips ultrabreda skärm placerar dig mitt i handlingen, oavsett om du ägnar dig åt spel, film eller kalkylblad.
Elbilen Volvo XC40 är en sagolik bil, framför allt i den här versionen.
JBL Bar 5.0 är en enkel och pigg soundbar som inte behöver någon subwoofer för att spela tillräckligt med bas.
DJI Mavic Air 2 är en flygande kamera som ger dig ett helt nytt perspektiv.
Jobba hemifrån eller bara vara hemma? Den här skärmen funkar till allt!
De första aktiva trådlösa högtalarna från engelska Q Acoustics är enkla att bereda plats för i ett snyggt hem. Men ljudet når inte riktigt hela vägen.