LG har länge varit först med den senaste tekniken, men har misslyckats med att få sina flaggskepp att kännas exklusiva samt att de ofta känts lite krystat tillkrånglade. Med LG G2 introducerade man knappar på baksidan vilket var genuint nytänkande. Och med denna uppföljare har man fortsatt på rätt spår och lagt till finesser som är användbara, medan man skalat bort sådant som inte fungerade.
Utseende och konstruktion
Trots den rejält stora skärmen känns inte mobilen speciellt klumpig i handen. Detta tack vare den rundade baksidan samt att den minimala ramen runt skärmen gör att storleken inte ökat speciellt mycket. Vikten ligger mellan Galaxy S5 och Xperia Z2. De bakre knapparna är mer infällda än tidigare så att de inte är i vägen. Trots det är de fortfarande lätta att hitta med fingret tack vare att de fått en räfflad struktur. Vi gillar dem ännu bättre än tidigare.
Baksidan är visserligen gjord av plast, men med en metallfilm som gör att den faktiskt känns lyxigare än de tidigare nämnda, om än inte lika fin som HTC One. Materialet gör det även möjligt att använda trådlösa laddare. Den är dessutom avtagbar vilket till skillnad från G2 gör att man kan byta batteri och stoppa i microSD-kort för utökad lagringsplats.
Skärm
Förutom den rejäla skärmstorleken, som gör att mobilen hamnar i phablet-klassen, är det upplösningen som sticker ut från mängden. Med fyra gånger fler pixlar än en 720p HD-skärm är den bisarrt detaljerad. Med sina 583 punkter per tum känns plötsligt Apples Retina-skärmar med sina 326 inte lika imponerande längre. I praktiken är det dock mest ett skrytvärde. Visst kan man se skillnad om man jämför sida-vid-sida, men det är ingen slående skillnad i dagligt bruk.
Färgåtergivningen är naturlig, snarare än imponerande som med AMOLED-skärmar. Vilket är bra för foton och film men den känns lite blek för spelande. Kontrasten är dock inte den bästa och svartnivån bara godkänd. Den är inte heller den bästa i solljus eftersom ljusstyrkan inte är bland de bästa. Klart sämre än exempelvis Galaxy S5.
Kamera
Det mest uppseendeväckande med kameran är den nya laser-autofokusen. Tack vare snabbare avståndsmätning kan man inte bara knäppa korten snabbare, utan man kan även få skarpare bilder i dåligt ljus. Speciellt som den har optisk bildstabilisering. Det gjorde att våra testfoton i svag belysning var bland de bästa vi sett. Lagom uppljusade med korrekta färger och väldigt lite brus. I dagsljus imponerade den med skarpa foton och bra vitbalans. Toppklass!
Vad vi inte gillar är att man har tagit bort alla scenlägen. Enligt LG för att ingen använde dem. Allt som återstår är auto, magic focus, panorama och dual (som använder båda kamerorna). Men vi hade åtminstone velat ha möjligheten att växla mellan enkelt läge och ett avancerat. I de fall automatiken misslyckas eller man vill göra något kreativt så har man nu inga alternativ.
Trots svagt ljus är färgerna bra och bruset minimalt
Ljud
LG bjuder inte på några musiktjänster som några av konkurrenterna och den medföljande musikspelaren har inget speciellt att erbjuda. Högtalaren är placerad på baksidan vilket gör det omöjligt att lägga telefonen ner om man exempelvis tittar på en film. Den är dessutom skrällig så att det är svårt att njuta av musik. Med ett par rimliga hörlurar blir det betydligt bättre men den kan ändå inte mäta sig med de bästa musikmobilerna på marknaden.
Användning
Liksom G2 har denna KnockOn vilket gör att man kan tända och släcka skärmen med en dubbelknackning. I tillägg har den fått Knock Code vilket innebär att man kan registrera ett mönster av knackningar för att låsa upp mobilen. Mycket smidigt. I motsats till tidigare överlastade gränssnitt och dussintals ointressanta appar är G3 ett under av enkelhet och minimalism. Ikonerna är tydliga och bara appar med tydlig nytta finns med.
Smart Notice tänker åt dig och påminner dig bland annat om att ringa upp missade samtal eller att ta med paraply om regn väntas. LG Health använder mobilens sensorer för att räkna steg och mäter hur du står dig mot uppsatta mål. Quick Remote låter dig använda mobilen som fjärrkontroll till hemmabion. Tangentbordet kan göras så stort eller litet du vill och det går att svepa mellan tangenterna för att skriva snabbare.
Prestanda
En nackdel med den stora skärmen är att det blir fler pixlar att flytta på och det påverkar faktiskt prestanda negativt. Med tanke på specifikationerna borde G3 ha toppat mätningarna, men den är faktiskt ”bara” lika snabb som konkurrenterna. Geekbench gav 932 (single) och 2311 (multi), nya Browsermark 1237. Även om LG har stoppat i ett stort batteri och implementerat tekniker för att dra ner på skärmens strömförbrukning så är den törstigare än normalt. Räkna inte med mer än en dags användning innan mobilen måste laddas.
Slutsats
G3 är inte bara en förbättring av G2, det är en helt ny mobil med unika fördelar och finesser. Skärmen är den skarpaste vi någonsin sett, kameran är bland de allra bästa och fokuserar blixtsnabbt. Dessutom känns den för en gångs skull så lyxig som den premiummobil den är. Till råga på allt är den snabb som sjutton och lätt att använda. Normalt sett skulle vi avslutat med ett ”men”, men G3 har knappt några nackdelar. En klar favorit till årets mobil.
Läs hela artikeln med LB+
Nyårserbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
30% På LB+ Total i 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser