TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: HTC Desire 610

Positiv överraskning

På papperet sticker inte HTC Desire 610 ut från mängden, men i praktiken har den högre prestanda än förväntat.

Av / 2014-08-12 - 05:00
HTC Desire 610

Home tycker

  • På papperet hade både skärmupplösning och prestanda kunnat vara bättre, men HTC får ut mer ur tekniken än konkurrenterna och resultatet är absolut tillfredsställande. Detsamma gäller ljudkvaliteten, och vi uppskattar stödet för microSD upp till 128 GB.
  • Baksidan av plast suger nästan åt sig fingeravtryck.

HTC har blivit lite av en kritikerfavorit och både förra årets toppmodell HTC One och den nuvarande uppföljaren HTC One M8 har höjts till skyarna. Det är därför knappast någon slump att den senaste modellen i HTC:s Desire-serie med billigare telefoner, Desire 610, ser ut precis som en HTC One. Bland annat har även Desire 610 de så kallade BoomSound-stereohögtalarna på fronten och resten av designen har också fått sig en genomgång. HTC Desire 610 är dock helt och hållet gjord av plast – baksidan har till och med blank plast, som drar åt sig fingeravtryck i massor.

Precis som LG G2 Mini och Sony Xperia M2 har Desire 610 så kallad qHD-upplösning, vilket är samma sak som 960 x 540 pixlar, men vi tycker ändå att bildkvaliteten är bättre än hos konkurrenterna. Skärmbilden är skarpare och framför allt när vi tittar på video ser vi skillnad med blotta ögat.

Även när det gäller prestanda får vi konstatera att specifikationer och benchmark-resultat inte säger hela sanningen. Desire 610 har precis samma processor och mängd minne som ovan nämnda LG G2 Mini och Sony Xperia M2, och resultaten från Geekbench 3-testet (336 poäng single-core och 1105 poäng multi-core) liknar konkurrenternas (inklusive Motorola Moto G) precis. Ändå tycker vi att Desire 610 kör mer sömlöst och snabbare till vardags. Vi upplever inga korta avbrott eller lagg, och webbläsaren (Browsermark 2.1-resultatet är 909) går som smort. Till och med grafiktunga uppgifter som vårt sedvanliga testspel Shadowgun flyter på. Det verkar helt enkelt som om HTC får ut mer ur tekniken, trots att Desire nästan är helt identisk med konkurrenterna på papperet. Bra jobbat.

Ljudet är precis lika bra som i Nokia Lumia 1320 och vi utgår från att det beror på att HTC har lånat lite från HTC One M8 och utrustat Desire 610 med ljudoptimerande programvara. Kameran kan vi inte heller klaga på, och så klarar telefonen till och med microSD-kort på upp till 128 gigabyte, medan LG G2 Mini och Sony Xperia M2 bara orkar 32 gigabyte. Precis som de andra testdeltagarna har Desire 4G/LTE.

Slutsats
HTC Desire 610 är inte den vackraste telefonen vi har skådat. Även om den lånat design från storsäljaren HTC One så är och förblir den en plasttelefon, som dessutom har den dåliga egenskapen att den samlar på fingeravtryck.

Annons

Men Desire 610 klarar sig bra där det räknas. Även om skärmupplösningen kunde ha varit bättre så är bildkvaliteten godkänd och detsamma gäller prestanda. Ljudet är helt lysande, och så är vi väldigt förtjusta att mobilen stöder microSD-kort upp till 128 gigabyte.

Också i detta test:

LG G2 Mini

Liten modell missar lite

LG G2 har visserligen namnet gemensamt med en hyllad toppmodell, men förvänta dig inte för mycket.

Kameran är respektabel, ljudet är godkänt och LG:s unika design och funktioner är också värda beröm. Detsamma är 4G/LTE med tanke på det låga priset.
LG G2 arbetar slött och skärmupplösningen är inte tillfredsställande. Inte ens med tanke på priset. Och så hade mer lagringsplats varit en fördel.
Läs hela testet

Nokia Lumia 1320

Världens enda budget-phablet

Nokia Lumia är lite av en ensamvarg men ger ändå konkurrenterna en hård match.

Tunga kamera-appar, höga prestanda och utmärkt ljud gör Lumia 1320 till en underhållande smartmobil som absolut är värd pengarna. Och vi uppskattar stödet för microSD-kort upp till 64 gigabyte.
Windows Phone-plattformen har inte lika många appar som konkurrenterna Android och iOS. Och 8 gigabyte inbyggt minne är inte mycket.
Läs hela testet

Motorola Moto G

Den rena upplevelsen

Mycket närmare en äkta Google-mobil än Motorola Moto G kan man inte komma. Och det menar vi som en komplimang.

Utmärkt skärm med HD-upplösning, bra kamera med kul funktioner, briljant ljudkvalitet och fina prestanda som ger en lättflytande och smidig användarkänsla utan avbrott.
8 gigabyte inbyggt minne är i underkant och det går inte att utöka minnet med microSD-kort. Och så har Moto G inte 4G/LTE.
Läs hela testet

Sony Xperia M2

M som i medelmåtta

Sony Xperia M2 saknar det där lilla sista.

Ljudkvaliteten är i topp och vi gillar Sonys egna appar, till exempel kamera-appen och Walkman-musikspelaren.
Prestanda är för låga, vilket resulterar i en användarupplevelse med hackningar och små pauser. Skärmupplösningen hade också kunnat vara bättre, och hur kommer det sig att frontkameran bara har VGA-upplösning?
Läs hela testet
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

70%

Black Week erbjudande

70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)

LB+ Total månad / 185 kr

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

55.50 kr / mån
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Tillbaka i täten

Den perfekta kompromissen?

Vikbar magi?

För sent och för dyrt

Ännu smidigare att hålla koll på hälsan

Denna iPhone kan du gott hoppa över

Kronan på verket

En lagom mobil att behålla länge

Fungerar Pixel-magin även i det vikbara formatet?

Snygg och tuff träningsklocka

Flera förbättringar i ett och samma paket

För bra för att vara sann?

Ljud & Bild