: Vifa Oslo

Dansk designhögtalare med tryck

Bakom den vackra designen döljer sig en explosiv trådlös högtalare.
April 2016Vifa Oslo
Ljud & Bild tycker
Med en ljudbild som överträffar det mesta raserar den här högtalaren fördomar på löpande band. Vår nya favorit bland bärbara Bluetooth-högtalare!
Ingen wifi- eller AirPlay-strömning och batteritiden är inte imponerande om man inte spelar på måttfull volym.
Specifikationer
  • 2 x 5 cm fullregister
  • 2 x 6,5 cm basar + 2 x slavbasar
  • Trådlöst: Bluetooth 4.0 aptX
  • Ingångar: Analog 3,5 mm
  • Batteritid: 5 timmar
  • Mått: 28 x 18 x 9 cm
  • Vikt: 2,4 kg
forfatter

Glöm allt du har hört om små, bärbara högtalare. Danska Vifas nya Oslo slår de flesta av dem – och så gör det ju ingenting att den är svinläcker också.

Man behöver inte krossa spargrisen för att köpa en liten högtalare som man kan ta med sig ut, fast då ska man inte ha för stora förväntningar på ljudet. En liten UE Roll är perfekt att ha med sig i väskan, kostar en dryg tusenlapp och låter förvånansvärt bra. En större Libratone Zipp är naturligtvis ännu bättre, och ska man verkligen ha toppljud så är en Vifa Copenhagen det bästa valet. Fast den kostar en hel del mer.

Lyft högtalaren i handtaget och ta dem med dig musiken. Foto: Lasse Svendsen
Lyft högtalaren i handtaget och ta dem med dig musiken. Foto: Lasse Svendsen

Nya Oslo-modellen är en lyckad kompromiss. Den spelar chockerande högt och rent och dundrar ut potent bas i så stora mängder att man nästan blir rädd. För det är inte naturligt att en högtalare som är större än en rymlig lunchlåda ska spela med så bestämd bas.

Foto: Vifa
Foto: Vifa

Men det gör den, eftersom Vifas ingenjörer har proppat in inte färre än sex högtalarelement och försett dem med en rasande potent förstärkarmodul som drämmer till från första takten och inte ger sig förrän batteriet är tömt. Vilket går fort om du spelar högt. Räkna med fyra, fem timmar med frisk volym och ett par timmar extra om du klarar dig med mer sansad volym. Men den orkar inte en hel kväll på en laddning om du spelar med full styrka.

Om man ställer Oslo bredvid sin storebror så ser den nästan ut som en halv Copenhagen och den är nästan exakt hälften så stor. Men ljudet är allt annat än halvdant.

Annons
Copenhagen i rött och Oslo i svart. Foto: Lasse Svendsen
Copenhagen i rött och Oslo i svart. Foto: Lasse Svendsen

Två fullregister på 50 mm sitter på fronten, som är snyggt överdragen med tyg från Kvadrat. Två 65 mm stora baselement är monterade rygg mot rygg, och för att få upp spelglädjen så sitter det dessutom två passiva baselement som tveklöst bidrar till den stora, kraftfulla ljudbilden.

Oslo har Bluetooth för strömning av musik direkt från mobiler och surfplattor, men inte AirPlay eller wifi-strömning som hade varit praktiskt för dem som strömmar från exempelvis Tidal HiFi, som satsar stort på just ljudkvalitet.

På baksidan av högtalaren går det att koppla in en analog ljudkälla. Foto: Lasse Svendsen
På baksidan av högtalaren går det att koppla in en analog ljudkälla. Foto: Lasse Svendsen

Dynamiskt och fylligt
Från ögonblicket man lyfter ut högtalaren ur kartongen och drar av tygpåsen som den är inpackad i, stiger förväntningarna. Byggkvaliteten håller nämligen samma klass som designen. En solid metallram slutar i ett handtag och bidrar till vikten på 2,4 kilo. Parkopplingen med mobilen tar mindre än en minut och första gången man hör musik strömma ur högtalaren så känner man att förväntningarna infrias.

Då är det frestande att vrida upp volymen. Mycket. Gör gärna det, men kom ihåg att batteritiden sjunker snabbt om inte strömsladden är inkopplad. För Oslo är nästan som en sportbil, man är ständigt sugen att trycka till lite extra bara för att det är så kul.

Den lilla högtalaren spelar nästan lika högt och tufft som stora Copenhagen och eftersom Vifa trots allt är en erfaren högtalartillverkare så är det inget konstigt att balansen i ljudet även här är utomordentligt lyckad. Du både känner och hör basen, men den är inte överdrivet närvarande och hänger ihop fint med det fylliga mellanregistret och den klara diskanten.

Annons
Man tänker inte på hur liten Vifa Oslo är. Vrid upp volymen och lyssna själv! Foto: Lasse Svendsen.
Man tänker inte på hur liten Vifa Oslo är. Vrid upp volymen och lyssna själv! Foto: Lasse Svendsen.

Oslo uppvisar definitivt rocktalang med Iggy Pops ”Gardenia” från albumet Post Pop Depression, där gitarriffen och basen driver låten. Både här och i Grant-Lee Philips ”Tenessee Rain” är rytmsektionen musikens fundament, och den är väl definierad med en mäktig dynamisk kontrast som garanterat får foten att stampa takten.

Det svänger också om Mack Avenue Superband och ”Live from the Detroit Jazz Festival”, tempofylld orkesterjazz med mässingsblås, där andra bärbara högtalare lätt låter hårda och gälla när man drar upp volymen. Men inte Oslo, den låter bara bättre när man drar på lite och det är ingenting som skär i öronen. Den ger dig gladeligen 100 dB ljudtryck utan nämnvärd förvrängning. Då återges pianot fortfarande helt klockrent och ståbasen (solot på ”Preach Hank”!) kan du både höra och känna.

Mack Avenue Superband, Live from the Detroit Jazz Festival 2013.
Mack Avenue Superband, Live from the Detroit Jazz Festival 2013.

Ge den gärna klassisk musik. Den trivs utmärkt med det också. Cecilia Bartoli hade kanske blivit paff över hur fyllig och klar hennes mezzosopran låter i en så här liten högtalare. Här finns nämligen ytterst lite färgningar eller betoningar i mellanregistret. Jag tippar på att Bryn Terfel skulle ha blivit förbluffad över hur mycket av hans djupa röst som går att få ut ur något så litet.

Sätt gärna på Adeles stora hit ”When We Were Young”. Rösten är lite mörkare än man kan uppleva med ett stort hifi-system, och ljudbilden är inte lika stor som i Copenhagen – eller Naim Mu-so Qb, för att nämna en stationär streaming-högtalare – men det finns ingen annan bärbar högtalare för under 5 000 kronor som kommer i närheten av Oslos ljudkvalitet.

Bästa bärbara
Lilla Vifa Oslo låter tuffare, renare och större än det allra mesta som går på batteri, och till på köpet är den läcker och välsvarvad. Det återspeglas naturligtvis på priset, men är man villig att lägga lite mer på en bärbar högtalare för att få ett bättre ljud så är Oslo ett enastående val. Den är tillräckligt liten för att ta med vart som helst och går ner i de flesta väskor och bagar. Vi hade gärna velat att den haft AirPlay och ett ännu större batteri – men ljudet är alltid viktigast och på det området gör den ingen besviken.

Annons
Oslo finns i flera olika färger: grått, svart, rött, gult, blått och ljusblått.
Oslo finns i flera olika färger: grått, svart, rött, gult, blått och ljusblått.

Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.
0 / 6

Your page rank:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Annons
Annons

Läs också