Sedan starten 2009 har danska Libratone etablerat sig som en stor global aktör inom convenience-ljud – alltså diskreta och eleganta högtalare som man kan ta med sig runt i hemmet och lyssna på musik och radio utan att ägna tid åt att fundera på högtalarplacering. Högtalarna spelar helt eller delvis i mono, men sprider å andra sidan ljudet 360 grader runt. Som ljudkälla används oftast mobilen. Stereo-puritaner kanske rynkar på näsan åt den avslappnade attityden till hifi, där det snarare handlar om att skapa en stämning än att jaga de sista detaljerna. Men den har kommit för att stanna. Libratone kallar det själva för ”elastisk” livsstil.
Nya Zipp heter samma sak som föregångaren men är en helt ny konstruktion från början till slut. Rent utseendemässigt är den fortfarande en lodrät cylinder med en bärrem av läder, men ulltyget är utbytt mot flätat konstmaterial som verkar mer akustiskt transparent. Ett blixtlås som löper hela vägen runt ger högtalaren dess namn och det går att byta ut tygfodralet mot ett i annan färg. I dagsläget finns fodral i fyra färger. Ovan- och undersida är av vit plast. Ett cirkelformat styrfält på toppen av högtalare fungerar som styrplatta och display. Den totala förstärkareffekten uppgår till 100 watt. Man kan aningen streama ljudet direkt från sin mobila enhet (inklusive aptX för hifi-ljud) eller via trådlöst nätverk (se avsnittet om Soundspaces).
Diskotek i termos
Libratone är inte stor rent fysiskt men bland bärbara högtalare är den en bjässe. Det ger plats åt högtalarelement som faktiskt kan förflytta luft. Ett 4-tums bas/mellanregister ger utmärkt bas, som uppenbarligen får en extra skjuts i botten av den inbyggda elektroniken.
Som helhet är Zipp trevlig att lyssna på, och röster är klara och behagliga, men det känns som om ingenjörerna har velat demonstrera att man mycket väl kan proppa ner ett helt disko i en cylinder. Det märker man när man rattar upp och ljudtrycket når 100 dB på en meters håll. Deadmau5:s ”Ghosts ’n’ Stuff” får skrivbordet att skälva och James Blakes ”Limit to Your Love” gör svallvågor i kaffekoppen!
Slutsats
Även om priset verkar högt så får man riktigt mycket för pengarna om man köper en Libratone Zipp. Som bärbar högtalare befinner sig Zipp på samma nivå som exempelvis UE Megaboom, som kostar precis lika mycket, och den något dyrare Beolit 15. Båda har ett något bättre mellanregister men är renodlade Bluetooth-högtalare. Som alternativ går det också att anskaffa ett par Sonos Play:1. Tack vare sin kombination av bärbarhet, Bluetooth, nätverk, multiroom och inbyggt Spotify Connect och internetradio har dock Zipp ett par tunga äss i rockärmen, vilket gör den mycket rekommenderbar.
Soundspaces
Med de nya Zipp-högtalarna har Libratone hoppat på multiroom-tåget. Båda går att styra från Soundspace-appen (iOS och Android) som kan upprätta ett multiroom-system med upp till sexton högtalare i åtta zoner. Det går också att fintrimma ljudet efter högtalarens och lyssnarens placering i rummet, samt personliga preferenser (vill du helst ha ett neutralt ljud eller föredrar du att drunkna i bas?).
Allt fungerar smidigt, men även om appens gränssnitt är elegant så är det tyvärr på gränsen till oanvändbart: Vit text på ljusgrå bakgrund är så gott som oläsligt, även på en full-HD-mobilskärm.
Förutom Soundspace kan både Zipp och Zipp Mini anslutas via Bluetooth och strömma direkt från mobila enheter. Spotify Connect för avspelning direkt i högtalaren är också inbyggt, men styrs från mobilen.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser