TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: NuPrimeDAC-9

En DAC med allt

Digitalomvandlare med inbyggd förförstärkare. Eller förförstärkare med inbyggd DAC. Välj själv.

Av / 2016-10-06 - 06:00
NuPrimeDAC-9

Ljud & Bild tycker

  • Varmt och nära ljud. Hanterar alla aktuella HD-ljudformat och -samplingsfrekvenser. Samma analogdel som i sin dyrare storebror.
  • Rumskänslan går att få bättre – men sådant kostar. Ingen skivspelaringång (RIAA) eller hörlursutgång.

NuPrime är ett spinoff-märke från NuForce och har de senaste åren gjort ett flertal intressanta produkter i den bättre men inte omöjligt kostsamma änden av hifi-klassen. Första modellen var den integrerade förstärkaren IDA-16, som fick mycket beröm för sin sakliga men mäktiga spelstil.

Sedan dess har NuPrime utökat repertoaren på allvar, bland annat med förstärkarkombinationen DAC-9/STA-9 som vi testar här.

DAC-9 kan beskrivas som en digitalomvandlare eller en förförstärkare med digitala ingångar. Namnet antyder dock att NuPrime själva betraktar den som en DAC som kan driva en effektförstärkare direkt.

Från utsidan ser DAC-9 precis ut som IDA-8, som vi testade i december 2015, fast saknar effektförstärkardel. Två rattar tar hand om ingång och ljudstyrka. Det är allt. Inga tonkontroller eller annat krafs. En LED-display visar vilken ingång som är vald. Det finns en enda analog ingång och fyra digitala (USB, optisk, koaxial och balanserad). Analoga utgångar till effektförstärkare finns både i balanserad och i obalanserad tappning.

Precis som i NuPrimes övriga förstärkare är volymkontrollen uppbyggd som ett nätverk av tunnfilmsmotstånd i steg om 0,5 dB och det finns aldrig fler än ett motstånd i signalvägen.

Annons

Chassiet är likadant som i IDA-8, alltså ett kompakt och platt kabinett som har ungefär halva bredden mot ”fullvuxna” hifi-apparater.

Inuti bygger DAC-9 på ett 32-bitars AK4490 EQ DAC-chip som stöder upp till 384 kHz med PCM-signaler, samt DSD-filer upp till DSD256. Ett likadant DAC-chip sitter för övrigt i den betydligt dyrare Hegel HD30.

Bortsett från digitalomvandlaren har NuPrime valt samma analoga elektronik som sin dyrare storebror DAC-10, som vi testar i ett senare nummer.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Ljudet

NuPrime beskriver själva ljudet i DAC-9 som röraktigt och varmt. Och även om hjärtat är digitalt och det inte ens finns skuggan av ett radiorör i den, så finns det ett uns av sanning i påståendet. Ljudbilden drar mot det varma och nära. Det är adjektiv som ofta används för klassiska rörförstärkare.

Det finns också en viss närhetseffekt i ljudet, där instrument och röster framträder i ljudbilden och där rumskänslan är lite mindre markerad. Bildligt talat flyttar DAC-9 snarare hem orkestern till vardagsrummet än tar med vardagsrummet till konsertsalen.

Impulsvilligheten är bra. Det är bra tryck när det ska vara det. Ginger Baker och Jonas Hellborgs ”Time Be Time” svänger på ett sätt som man bara hör på album som producerats av en trummis och en basist tillsammans. Även de fina detaljerna i cymbaler och hi-hat släpps igenom fint.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Rock för fulla muggar går också bra.”Pestilance and Plague” låter både stort och tungt, fast fortfarande snällt och inte det minsta tröttande. Kanske till och med lite för snällt. En gnutta mer brutalitet hade varit på sin plats.

Det finns massor av digitalomvandlare och digitala förförstärkare, men de flesta är aningen dyrare. En konkurrent i samma prisklass skulle kunna vara Marantz HD-DAC1, som också har hörlursuttag.
Slutsats

NuPrime DAC 9 är en digital förförstärkare med en förhållandevis överkomlig prislapp. Den har en ljudbild som är behaglig och lätt att lyssna på och som har tillräckligt med detaljer. Man kan hitta mer analytiska omvandlare för pengarna (den lilla billiga HiFime, som vi också testar i detta nummer, krossar sin prisklass fullständigt) men när man samtidigt får en komplett och utmärkt förförstärkare med en lysande analogdel på köpet, känns priset synnerligen rimligt.

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Nyårserbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

30% På LB+ Total i 6 månader!

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader

Bara 77:- / mån
79:- / for 1 månad
107.80:- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Annons

Kan man lära gamla noder nya trick?

Synnerligen välljudande

Weiss DAC501: Ingenjörskonst och musikglädje

Här får du mycket för pengarna

Bluesound tar upp kampen med WiiM

Technics lockar audiofiler

Ser ut som labbutrustning

Helt enkelt ett kanonköp

En helt ovanlig skivspelare

Glöder av spelglädje

Stajlad minimalism

Hi-Fi-streaming med liten budget

Ljud & Bild