TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

: Marantz HD-DAC1

Lurarnas vän

Vill du ha bra ljud i lurarna? Marantz HD-DAC1 är lösningen!

Av / 2015-01-20 - 06:00
Marantz HD-DAC1

Ljud & Bild tycker

  • DAC, hörlursförstärkare och förförstärkare i ett, alla tre funktionerna fungerar utmärkt och hörlursförstärkaren är helt enkelt kanon, för priset. Apparaten är enkel att använda, den klarar i stort sett alla hörlurar och ljudkvaliteten är övertygande.
  • Man kunde gjort mer med analogingången än bara ett 3,5 mm jack. Ett kompletterande hörlursuttag för minijack hade tagit bort behovet av en adapter för många lurar.

Marantz är en firma som idag är känd för att tillverka förnuftiga och förnuftigt prissatta apparater som väldigt ofta har ett utmärkt pris/prestandaförhållande. Man har sedan många år ljudgurun Ken Ishiwata som gyllene öra, och det finns också så kallade KI-serier där Ken lyft ljudet ytterligare i några befintliga apparater ”med potential till förbättringar”, som Ken Ishiwata själv säger.

Det finns några gemensamma drag i Marantz apparater, man använder en current-feedback-teknologi och deras egna HDAM-moduler i förstärkningen. Så även här i denna hörlursförstärkare, som använder samma teknologi i förstärkningen som i deras Premium 11 Series-förstärkare.

Mångsysslare
”High quality Headphone amplifier with DAC Mode” kallar Marantz den. Ja, vad man ska säga att den är beror lite på vilka behov man har. Det här är nämligen en maskin som kan både det ena och det andra. Hörlursförstärkare, DAC och dessutom kan den fungera som förförstärkare. Egentligen är det nästan en ny apparatkategori man borde sätta upp för en sådan här mångsysslare med specialkompetens.

Själva apparaten är i halvbredd och rasande snygg med Marantz kännetecknande runda teckenfönster och retro-träsidor. Den andas kvalitet och det finns absolut inget plastigt över den.

Fronten är enkel att förstå med sina två rattar, en för volym och en för ingångsval. Den sista ratten används också för val vid uppsättning. Här kan du också ställa de tre gain-nivåerna för att förstärkaren ska kunna passa alla olika hörlursimpedanser.

Annons

Digitalt finns det finns två optiska, en koax, en USB A på fronten (som även klarar i-prylar) och en USB B-ingång. USB B-ingången klarar förutom 192 kHz/24 bit även DSD 2,8 MHz och 5,6 MHz. Man har också ökat avskärmningen runt den här ingången för att minska risken för högfrekvent instrålning från datorn. Man har även byggt in en ”jitter remover” och en dubbel clock-generator.

Dessutom finns en analog AUX med 3,5 mm jackingång. Det ska väl närmast ses som en nödlösning om du absolut vill ha in en analog källa, men det fungerar.

Av utgångar finns en fast och en variabel utgång (RCA) om du vill koppla DAC1 till ett par aktiva högtalare eller en stereoanläggning. Den kan agera både som förförstärkare och som ren DAC.

Det medföljer en fjärr som täcker de behov man har i vardagen.

mz_hddac1_n_b_re_bg001_hi

DAC och förförstärkare
”En DAC är våra dagars pick-up”, brukade min gamle kollega Michael Madsen säga. Kvaliteten på återgivningen från din digitala källa är i hög grad beroende av vilken DAC du har. Det sitter DAC:ar inbyggda i det mesta som tar emot en digital signal, exempelvis i din dator. Många kopplar bara därför en sladd mellan hörlursuttaget på datorn och en ingång på en förstärkare.

Att det är skillnad på vilket ljud du får med en dator som källa kan du enkelt kolla med Marantz HD-DAC1. Du kan koppla datorn både analogt och via USB, prova själv att höra skillnad. Ja, olika datorer låter olika på den analoga utgången, men USB-utgången är alltid klasser bättre. Därför är en DAC med USB-ingång oumbärlig om du vill ha bättre ljud när du strömmar via datorn eller spelar den musik du lagrat i den. Något ovanligt kom inte HD-DAC1 upp direkt i utgångsvalet på min Mac vid USB-koppling, den fick först väljas i Ljud- och Midi-inställningarna innan den kom på listan som valbar enhet.

Som DAC arbetar HD-DAC1 väldigt bra. Du får en ljudkvalitet som i min mening gott och väl motiverar priset om det bara hade varit en DAC och den inte kunnat något annat. Den är enkel att arbeta med och ger en stor och detaljerad ljudbild med en fin renhet. Den klarar av att göra den svarta bakgrunden riktigt svart när man tänker på vad den kostar. Jo, det finns naturligtvis bättre DAC:ar om man går upp i pris, men Marantz har lyckats fint med HD-DAC1. Det gäller också när man använder den som förförstärkare. Man ska väl egentligen se förförstärkardelen närmast som en bonus. Det betyder att du kan ha apparaten tillsammans med en dator och ett par aktiva högtalare och få en liten anläggning ”för skrivbordet” men med ett högklassigt ljud. Och har du en integrerad förstärkare med ingång direkt till slutsteget, blir du nog lite förvånad om du kopplar in HD-DAC1 som förförstärkare.

En förförstärkare ska helt enkelt förstöra så lite som möjligt av signalen när den ska styra volym och val av källa. Här släpps mycket igenom. Som förförstärkare är det här en billig lösning, en riktigt bra förförstärkare betyder alltid också en hög prislapp. Men med förnuftiga komponentval och, som i det här fallet, beprövad och välfungerande teknologi, kan man komma långt. Absolut så långt man kan kräva för det här priset.

Alltså är det en apparat som är värd pengarna som ren DAC, och även värd pengarna som ren förförstärkare. Men, det var ju en hörlursförstärkare?

Brus eller inte brus
Det man först hör från en hörlursförstärkare är hur mycket den brusar. I med lurarna och dra upp på volymen. Med ett par bra hörlurar får man snabbt en uppfattning om hur bra det är. Här visade det sig också att nätkabeln också gjorde utslag. Felfasat kom det lite brus, rättfasat väsentligt mindre, faktiskt brusar den som helhet väldigt lite. Och med en verkligt bra nätkabel – i och för sig så dyr att den närmast var löjlig att använda tillsammans med den här apparaten – var Marantz HD-DAC1 så brusfri som jag nästan tror det går att få en hörlursförstärkare. Det visar att det är en verkligt bra apparat som har en kanonkapacitet att ge en fin återgivning.

Som med så mycket kvalitetselektronik, visar den att den svarar fint på de små tricks man kan ta till. Exempelvis kan man få utbyte av bättre nätkablar, apparatfötter och inte minst av bättre hörlurar. Eftersom det går att ställa förstärkaren i tre lägen beroende på hörlursimpedans finns alla möjligheter att det hela ska passa med vilken hörlur du väljer.

140607-Marantz-HD_DAC_B

Här har jag främst provat med två hörlurar för runt 1000 kr, två för runt 4 000 kr och en för 16 000 kr. Med den låga nivån (Voxmio, Creative) och mellannivån på hörlurar (B&O, B&W) tror jag inte att man får ut så mycket mer, Marantz HD-DAC1 är helt enkelt en kanon samarbetspartner. Det enda man ska tänka på är att moderna lurar i de prisklasserna har 3,5 mm-jack medan HD-DAC1 har ett stort hörlursuttag. Dock kan man säga att de billigaste lurarna egentligen inte har någon extra nytta av att ha en sådan här bra hörlursförstärkare, de slår huvudet i taket långt innan.

Går vi å andra sidan över till den svindyra hörluren (Audeze), så avtäcker den väl i stort sett allt det som HD-DAC1 kan.

Lite musik
Jag använde några olika musikstycken för att kolla med de olika lurarna. Till exempel var det Misa Criolla med Mercedes Sousa. Ett välkänt musikstycke i en väldigt fin inspelning. Jag har själv varit med att sjunga körpartiet, och trots att det var länge sedan kunde jag oväntat lätt följa tenorstämman. Enskilda stämmor var inte svåra att följa, och inspelningen gömmer på massor med detaljer man normalt inte hör om det inte är en högklassig avspelningsutrustning. Med Audeze-lurarna var här massor av de detaljerna, massor!

Helt enkelt en upplevelse som vittnar om en verkligt bra hörlursförstärkare och även att DAC-delen är utmärkt. Här använde jag USB-ingången från datorn.

Via cd och koax-ingången lyssnade jag på Heart med Bo Stief Dream Machine, ett spår som vi hade med på en High Fidelity Reference CD (no. 43). Det är ett närmast klassiskt demonummer med en djuuuup rullande bas och där det är mycket av studiorummet med i bakgrunden. HD-DAC1 är helt enkelt förvånande bra här, det är en återgivning av en klass jag inte hade väntat och med en helhet från den djupaste basen till den fina utklingningen i den allra översta toppen. Här är det viktigt att instrumenten får lov att klinga ut helt och hållet, musiken bygger helt enkelt på det, och resultatet är kanon.

Rosanne Cash 10 Song Demo, spåret If I Were A Man, använder jag ofta som demospår, men bara när det är något verkligt bra jag spelar på. Här kom den rätt snabbt fram i skivhögen. Ett spår som är hemstudioinspelat och inte förstörts i masteringen. Hemstudiokänslan bevaras, det upprättstående pianot låter som ett sådant (med framsidan avtagen) och när gitarr och bas trycker på mot slutet kommer värmen och lystern som ligger i instrumentens ljud helt till sin rätt.

Slutsats
Marantz HD-DAC1 ligger på en prisnivå där det kan upplevas dyrt för den normale konsumenten och för billigt för hifi-snobben. Men det här är oavsett rasande bra för pengarna och man behöver inte nödvändigtvis betala det dubbla för att polera sitt ego. Det blir inte mycket bättre för det. Maranz HD-DAC1 kan tre funktioner och klarar alla riktigt bra. Som hörlursförstärkare är den lysande till priset. Rekommenderas!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Kan man lära gamla noder nya trick?

Synnerligen välljudande

Weiss DAC501: Ingenjörskonst och musikglädje

Här får du mycket för pengarna

Bluesound tar upp kampen med WiiM

Technics lockar audiofiler

Ser ut som labbutrustning

Helt enkelt ett kanonköp

En helt ovanlig skivspelare

Glöder av spelglädje

Stajlad minimalism

Hi-Fi-streaming med liten budget

Ljud & Bild