Alla har inte plats för ett enormt förstärkarmonster i vardagsrummet. Många TV-möbler har trångt om plats och speciellt djupet på en del hemmabioreceivrar kan vara tämligen avskräckande. För att inte tala om att somliga helt enkelt tycker att de är för fula.
Men oroa dig inte, du behöver inte nöja dig med en soundbar-högtalare eller en plastanläggning bara därför. Köp en slimmad hemmabioreceiver i stället. En så kallad slimline-receiver slinker enkelt in i TV-möbeln och kan se riktigt läcker ut. Då får du flexibiliteten att köpa precis de högtalare du själv gillar – till exempel något av paren stativhögtalare vi testade i förra numret. Om du vill kan du börja med ett par stereohögtalare och bygga ut till surround längre fram.
Läs också vårt test av sex 5.0-högtalarsystem.
Fnös åt tidigare versioner
För ett par år sedan rynkade vi på näsan åt de smala receivrarna, som lät tunt, hårt och vasst. Jämfört med sina större syskon hade de föråldrad teknik och billiga och dåliga förstärkardelar.
Nu för tiden är det annorlunda. Tillverkarna har varit tvungna att ta hänsyn till alla som är intresserade av bra ljud men vill ha något som passar in i inredningen. De spensliga receivrarna av modernare slag har fått innanmäten som är snarlika dem som sitter i de fullvuxna storebröderna. Anslutningarna och funktionerna finns också på plats, man måste bara göra avkall på en del kraft och den automatiska högtalarkalibreringen brukar också vara av enklare sort.
Trådlös avspelning av musik
Precis som sig bör kan de nya, nedbantade receivrarna kopplas till hemnätverket och strömma musik. Det går att spela musiken som ligger lagrad på PC:n och att strömma musik från Spotify-kontot direkt till receivern med hjälp av Spotify Direct. Andra tjänster som Wimp, Deezer och YouTube går att strömma via AirPlay – om du har en iPhone eller iPad, vill säga.
Tre kandidater
Tyvärr är det inte många receivertillverkare som bygger sådana här smala godsaker i dagsläget. Det kan bero på att kraven på hög kvalitet är svåra att leva upp till. Och eftersom de stora receivrarna säljer mest totalt sett så kan omkostnaderna för att utveckla de små modellerna bli för höga. Vad det än beror på så har vi bara lyckats hitta tre märken. Och alla kostar olika mycket.
Pioneer VSX-S510 är billigast. Ändå har den automatisk högtalarkalibrering, kan spela musik genom nätverket – även högupplösta musikfiler – och stöder både AirPlay och Spotify Connect. Den har internetradio och går att styra från mobilen med en app.
Yamaha RX-S600 har exakt samma egenskaper och dessutom DAB-radio.
Marantz NR1605 är testets enda sjukanalsförstärkare. Den har rumskorrektion, trådlöst nätverk och förförstärkarutgång till fronthögtalarna om du vill koppla in extra förstärkarmuskler till dem.
Så testade vi
Receivrarna har testats i surround med vårt Procella THX-referenssystem – dyra högtalare som kostar 125 000 kronor för ett 5.1-system men som är lättdrivna och som går utmärkt att använda även för att testa billiga hemmabioreceivrar. I stereo har vi dessutom testat med billiga högtalare i form av Tannoy Mercury V4i för 5 000 kronor paret och dessutom med B&W 685 S2 för 6 000 kronor – som för övrigt vann vårt stativhögtalartest i förra numret.
Vi har testat med ett blandat urval musik i stereo och 2L-skivorna ”Quiet Winter Night” (klassisk jazz) och ”Magnificat” (klassiskt körverk) på Blu-ray i surround. Filmtittningen har gjorts med ”Godzilla” som har ett häftigt ljudspår på Blu-ray.
Yamaha RX-S600D
Kraftigare än man tror
Vill du ha maximalt ljud från en minimal receiver så ska du välja Yamaha.
Pioneer VSX-S510
En liten överraskning
En av marknadens minska receivrar har strålande funktionalitet och ett förvånansvärt rent och klart ljud.
Marantz NR1605
Platt men fullvuxen
Marantz har marknadens välutrustade smala receiver. Och när den dessutom låter så här bra är det ingen tvekan om vilken vi hade valt.