Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Sex 5.0-högtalarsystem

Bättre ljud utan subbas

Om budgeten är låst kan du hoppa över subbasen – och köpa ännu häftigare högtalare.

Av / 2014-04-16 - 06:00
Sex 5.0-högtalarsystem
Audun Hage

Produkter i detta test

Om du vill ha de absolut bästa ljudupplevelserna finns det mycket att hämta på att strunta i en subbas och i stället lägga pengarna på större och bättre högtalare. Då får du mer av allt – bra ljud till både musik och film.

Tiotusen är smärtgränsen för många när de ska shoppa högtalare till hemmabion. Man behöver ju trots allt blu-ray-spelare och hemmabioförstärkare också. Det finns många högtalare att välja på där ute, men det slutar ofta med att man letar bland mindre system, av typen subbas/satellithögtalare.

Sådana små system duger väl i och för sig till film. Men även om subbasen ger tuffa effekter har ofta de små satelliterna begränsat med ljudtryck. Musik funkar sämre, eftersom subbasen och högtalarna inte lyckas överlappa varandra ordentligt i övergången. Då kan musiken snabbt bli mer irritation än inspiration.

Därför kan det löna sig att tänka i andra banor. Genom att hoppa över subbasen helt och hållet får man råd med större och bättre högtalare. Golvhögtalare längst fram ger ett mer massivt ljud när man lyssnar på musik i stereo. En större centerhögtalare gör dialogen fylligare när man tittar på film, och man ska inte heller underskatta vikten av bakhögtalare av viss storlek. Ett större högtalarsystem av hög kvalitet ger helt enkelt bättre och mer intensiva upplevelser.

Köp subbas efteråt
Därmed inte sagt att du inte vill ha en subbas längre fram, som återger de häftigaste baseffekterna i film och musik med ännu större tyngd. Men det kan du ta en annan gång, när du har råd. Tänk då på att subbasen inte behöver komma från samma märke som resten av högtalarna. Det finns flera tillverkare som är specialiserade på subbasar, bland annat SVS, REL och Velodyne.

6 rivaler
I det här testet har vi plockat fram sex system som alla består av golvstående fronthögtalare och har center- och bakhögtalare ur samma serie.

Fyra av systemen kostar kring 10 000 kronor och slåss om titeln Bäst i test. Två av dem har horndiskanter för att återge ljudbilden med mer energi och intensitet, vilket framför allt kan vara en fördel när man tittar på film. De två är Cerwin-Vega och Klipsch, medan Q Acoustics och Tannoy har vanliga domediskanter.

Dessutom har vi tagit med två billiga högtalarsystem, i hopp om att kunna hitta en joker som kan lägga beslag på titeln Bästa köp. Argon och Dynavoice är båda kända för hög kvalitet för små prislappar, och det är inte otänkbart att de kan komma nära de allra bästa, trots att de inte kostar alls lika mycket.

Så testade vi
Högtalarsystemen är testade med ett varierat urval av musik i stereo, plus högupplöst musik i surround, och med filmen ”The Bourne Legacy” på blu-ray. Signalkällan var Electrocompaniets highend-spelare EMP-2, inkopplad till den påkostade men inte på något sätt överdrivet dyra hemmabioreceivern Onkyo TX-NR929. Fördelen med denna är att den kan göra en snabb autojustering av fördröjning, ljudnivå och delningsfrekvens utan någon form av EQ, så att det uteslutande är högtalarna vi lyssnar på.

Onkyo-receivern är inställd på att skicka ett fullt frekvensregister till alla högtalare. Men vi har faktiskt också testat med en subbas i surround, för att ta reda på hur högtalarna klarar sig i en optimal anläggning. För att ge alla testdeltagare samma utgångsläge har vi använt samma subbas till dem. Vi valde vår egen referens, Procella P15, en highend-subbas med två hårtslående 15-tummare som är blixtsnabb och saknar klangkaraktär, så att högtalarna kan blomma ut på egen hand utan att behöva ta hand om LFE-kanalen.

Produkter i detta test

Tannoy Mercury 5.0

Mer musikaliskt än macho

Tannoys Mercury-serie är en av våra absoluta budgetfavoriter i stereo, men är de tuffa nog att fängsla oss i hemmabion?

Tannoy-högtalarna levererar en stor och fyllig ljudbild, med fint fokus och mycket fin detaljupplösning. Klangbalansen är varm vilket gör att de här högtalarna passar bra till varierad musik
Mercury-kombinationen saknar lite råhet och lyckas inte riktigt att få nackhåren att resa sig när det verkligen gäller. Det finns utmanare med mer energi, dynamik och detaljer som sammantaget har ett mer fängslande filmljud.
Läs hela testet

Dynavoice Challenger 5.0

Dynamik till fyndpris

Vill du ha en tung hemmabio utan att tömma kontot? Dynavoice har ett potent högtalarpaket som kostar hälften så mycket som konkurrenterna…

Här får du stora och kraftiga högtalare med rejäl tyngd i basen och en förmåga att dundra till när filmeffekterna kräver det.
Storleken och slagkraften sker lite på bekostnad av precisionen. Basen är inte alltid lika taktfast och det minsta detaljerna uteblir. Å andra sidan är detta ett system som ger väldigt mycket ljud för pengarna.
Läs hela testet

Klipsch Reference 5.0

Gott som guld

Action, drama, jazz eller rock, du kan inte hamna fel med Klipsch!

Högtalarna gör förvånansvärt mycket väsen av sig. Både film och musik återges med stor fysik. Responsen är mycket snabb, så att trummor och kulsvärmar smäller till hårt och snabbt. Tonerna hänger ihop fint och särskilt blåsinstrument är imponerande.
Centerhögtalaren går inte våldsamt djupt i basen. Storebror RC-52 II kan med fördel övervägas
Läs hela testet

Cerwin-Vega XLS 5.0

Basmullret

Ska du spela högt är det Cerwin-Vega som gäller. Men film och musik behöver andra kvaliteter också.

Med en tillräckligt kraftig förstärkare kan de här högtalarna spela högt, med en bas som känns rent fysiskt i kroppen.
Här finns varken övertoner eller undertoner. Inte så mycket mellanregister heller, om sanningen ska fram. Högtalarna har ett ganska så monotont basregister och öppnar sig aldrig på vare sig film eller musik.
Läs hela testet

Q Acoustics 2000i 5.0

Vitklädda riddare

Engelska Q Acoustics har som mål att vara ett av världens bästa högtalarmärken i förhållande till priserna. Det är höga ambitioner, men konceptet tycks fungera!

Q Acoustics högtalare har snygg design, rejäl byggkvalitet och framför allt ett väldigt imponerande ljud med massor av detaljer, öppna och klara röster och en fyllig bas.
De civiliserade britterna låter utmärkt med musik, men kan ibland vara väl försiktiga i de hårdaste filmscenerna.
Läs hela testet

Argon 6000 5.0

Billigt på alla sätt och vis

Hela ljudet för halva priset, utlovas det från testets billigaste deltagare. Det är inte riktigt sant.

Argon ger en försmak av hur mycket mer man får genom att hoppa över de minsta sub/sat-systemen och alla kompletta system av plast. Större och mer massivt ljud fyller rummet bättre.
Dessvärre framträder inte övertonerna tillräckligt bra, så ljudbilden blir lite instängd. Basen låter grötig och utseendet är ganska oinspirerande.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Precision ända ut i fingertopparna

Hemmabio: De här sopar banan med soundbars

Denon har överträffat sig själva

”Osynlig” storskärm med laser

Skrämmande realistisk biobild

Nya Apple TV är ett krutpaket

Laserskarp biobild

Nu får du Google TV på alla skärmar

Ta med dig bilden vart som helst!

Helt galet hemmabioljud

Gnistrande hemmabio med svindyr projektor

Sony HT-A9: Vilket surroundljud!

Rulla till toppen