TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: Asus ROG G752

En stor knädator

Asus nya toppmodell bland bärbara gaming-datorer är en stationär med lock på.

Av / 2016-03-11 - 06:00
Asus ROG G752

Home tycker

  • Blixtsnabb maskinvara som överträffar det mesta. Strålande ljud och skönt tangentbord. För att vara en överdimensionerad bärbar är den faktiskt riktigt elegant.
  • Den är stor och tung och kostar väldigt mycket pengar. För de flesta är det här overkill. Och så är den inte snabbare än sin föregångare.

Att leverera den bästa och snabbaste datorn till spelare är en kamp om ära och prestige. Och det råder aldrig vapenvila. I januarinumret kunde vi utse MSi GT72S Dominator Pro G till den snabbaste datorn vi någonsin testat. Men konkurrenterna står i kö för att ta upp kampen med MSi.

ROG G751 är det senaste tillskottet från Asus ROG-serie (Republic Of Gamers). Det är en direkt efterträdare till ROG G751 som vi testade för ett år sedan.

Liksom föregångaren känns G751 mindre än den är i verkligheten, rent visuellt. Skärmen på 17,3 tum sitter inte fast i gångjärn längs bakkanten av kabinettet, utan ett par centimeter in. Det ger plats för de knallröda mynningarna till fläktarna, samtidigt som det får kabinettet att verka smalare. Formen är dessutom slankare än G751 och ergonomin lite bättre eftersom man inte behöver lyfta händerna riktigt så högt över skrivbordet när man skriver på tangentbordet.

För en gångs skull är inte kabinettet kolsvart, utan har en titangrå finish på yttersidan. Insidan täcks av ett svart, silkesmatt material som ger ett behändigt underlag när man arbetar med tangenterna.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Skärmen är som sagt 17,3 tum stor och har Full-HD-upplösning (1920 x 1080 pixlar). Det är inte högre än vanliga bärbara som har samma skärmstorlek, men fullt tillräckligt. Högre upplösning kan faktiskt vara en direkt nackdel i spelsammanhang. Dels kräver fler pixlar mer beräkningskraft av grafikkortet och dels är inte alla spel gjorda för att hantera 4K-upplösning. Det märkte vi till exempel när vi testade Acer Aspire V 15 Nitro.

Annons

Under pansarhuven liknar G752 typiska speldatorer anno 2016 (och för övrigt även sin föregångare): där sitter en Intel i7-processor på 2,6 GHz, som nu är uppgraderad till Skylake-arkitektur. Det finns 16 GB RAM ombord och två diskar: en SSD för snabb start och en konventionell hårddisk med 1 TB för stora program.

Grafikkortet, som är den avgörande komponenten i en speldator, är (naturligtvis) Nvidia GeForce GTX 980M. Det är det starkaste kortet som finns just nu, och därför standardutrustning i tunga gaming-datorer.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Datorspelare sitter kanske orörliga länge framför skärmen. Men när de går ut får de i gengäld en del extra motion genom att bära runt på fyra kilo laptop. Plus en stabil tegelsten till nätdel. En gaming-laptop med processor och framför allt grafikmuskler till 3D-spel, samt ett kylsystem för att bli av med hundratals watt överbliven värme, blir oundvikligen både stor och tung. Ett sätt att göra själva datorn lättare är att stoppa grafikprocessorn i en separat låda, som man kan lämna kvar hemma när datorn används till mer vardagliga uppgifter. Det är en lösning som Razer har valt till sin superlätta RazerBlade Stealth.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Prestanda

Det är ingen tvekan om att G752 är en snabb dator, utrustad med en av de bästa maskinvarorna som går att köpa för (mycket) pengar. Men den är inte överlägset bättre än konkurrenterna. I Geekbench 3-processortestet får den 12591 i multicore och 3237 singlecore. Det är tjusigt, men inte oöverträffat. Detsamma kan sägas om en 3DMark 15-poäng på 8124. Bättre än de flesta datorer på marknaden och innebär att man kan spela 3D-spel med höga inställningar på grafiken.

Cinebench-testet, som mäter datorns förmåga att behandla video, ger G752 en hastighet på 73,17 fps. Det är i den högre änden på marknaden. Däremot är det överraskande att datorn bara får resultatet 3652 i Browsermark. I praktiken lär den dock inte ha några problem med att visa ens komplicerade webbsidor.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Man ska vara försiktigt med att betrakta prestandatester som absolut sanning och om man kör samma benchmark två gånger på samma dator så skiljer sig ofta siffrorna. Av just den anledningen upprepar vi alltid våra mätningar flera gånger och väljer det bästa värdet. Och vi sätter naturligtvis på alla game- och turbolägen – och stänger av alla sparfunktioner. Detta har vi gjort även med G752 och resultatet är entydigt: den är snabb, men det finns flera andra där ute som är ännu snabbare.

MSi GT72S, som vi testade för ett par nummer sedan, ligger 10–20 procent högre i de flesta discipliner. Det gör inte Asusen till en dålig dator, men däremot brukar nyare vara bättre. G752 överträffas till och med knappt av sin egen föregångare, G751, som vi testade för ett år sedan.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Slutsats

Asus ROG G752 är en blixtsnabb och läcker speldator som de flesta gamers skulle vara stolta över att lyfta upp ur ryggsäcken på ett LAN-party. Prestandamässigt befinner den sig i toppklassen bland bärbara. Och så ser den till och med vrålsnygg ut!

Om målet är att ha datorn som går allra snabbast är förhållandet mer problematiskt eftersom det finns ett par stycken i samma prisklass som är en smula kvickare. Inklusive dess egen föregångare, ROG G751, som för övrigt går att få tag i fortfarande – för ett par tusenlappar mindre än den testade modellen. Den är däremot ännu tyngre och jobbigare att ha med sig.

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har testat Netgears nya folkliga WiFi 7-mesh

Tredje gången gillt

Mesh med Wi-Fi 7 för bred och blixtsnabb täckning

Samsung Galaxy Book 4 Edge är bra för studenter och folk på språng

Yoga på det kloka sättet

Modern CPU – gammaldags skärm

Snudd på perfekt nybörjar-PC

Har datorn blivit smartare?

Fin dator, slö skärm

Fyra headsets till din nya kontorsvardag

Personlig assistent med ChatGPT

Pekskärm överallt

Ljud & Bild