TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

: MSi GT72S 6QE Dominator Pro G

Snabbast i stan

I kampen om vem som har den snabbaste hårdvaran har MSi gått upp i ledningen. Detta är faktiskt den snabbaste datorn vi har testat.

Av / 2016-01-30 - 06:00
MSi GT72S 6QE Dominator Pro G

Home tycker

  • En av de snabbaste och mest kraftfulla bärbara datorer som storspelare kan köpa. Innanmätet – även grafikkortet – går att uppgradera vilket gör detta till en långsiktig investering.
  • Datorn är bärbar, men den tar plats och är för tjock för att vara skön att arbeta med. Å andra sidan är den knappast gjord för kalkylblad!

Bärbara datorer är praktiska att ha med sig och man har allting på ett ställe. Däremot brukar de ha något lägre prestanda än stationära datorer som kostar lika mycket, och uppgraderingsmöjligheter begränsas till att byta hårddisk eller stoppa i mer RAM-minne.

Sådana begränsningar har inte MSI GT72S Dominator Pro G, som har betydligt högre prestanda än de allra flesta skrivbordsdatorer, särskilt när det handlar om 3D-grafik. Och att uppgradera går också, enligt MSi. Bakom en lucka på undersidan kommer man åt elektroniken och det går inte bara att byta RAM-minne (det finns plats för max 64 GB), hårddisk och SSD (det finns plats för fyra stycken), utan också det trådlösa nätverkskortet och grafikkortet! Det sista är det viktigaste eftersom grafikprocessorer byter generationer i snabb takt.

Möjligheten att kunna uppgradera ger hopp om längre livslängd i en värld där vägen från highend till elektronikskrot är kort och skoningslös. Om löftena infrias beror dock i slutändan på hur länge MSi kan och vill leverera uppgraderingsmoduler med nya grafikprocessorer som passar datorns arkitektur.

GT72S är ingen liten dator. Med 43 centimeter på bredden och knappt fem i tjocklek så ryms den inte i så många väskor. Och med en vikt på nästan 4 kilo behöver man aldrig vara osäker på om man kom ihåg att ta med sig datorn.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Var beredd på att få stryk

Det stora, kantiga chassiet är gjort av mattsvart aluminium. Det skulle ha sett dystert ut om det inte vore för den orgie av färgat ljus som de flesta gaming-laptopar är utrustade med. Från ett program kan man ställa in belysningen på tangentbord och kanter i pulserande RGB-färger. Allt för att imponera på omgivningen. I speldatorernas värld gäller det nämligen alltid att visa vem som är bäst. Med en modellbeteckning som Dominator Pro G är det alltså ingen tvekan om att det handlar om hårdvara av mästarklass – och att ägaren förmodligen kommer att slita tarmarna ur sina motståndare och mata sin undulat med dem. Virtuellt, förstås.

Annons

Precis som vi har sett i tidigare MSi-modeller kommer tangentbordet från Steelseries och högtalarna från Dynaudio. Båda garanterar kvalitet och hållbarhet.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Av antalet klisterlappar på tangentbordet att döma så har MSi inte snålat på något för att ge extra hastighet. Processorn är naturligtvis en i7 av senaste generation, och GeForce 980M-grafikkortet kommer från översta hyllan hos Nvidia. Det finns 16 GB DDR4 RAM-minne och 4 GB GDDR5 grafikminne. En enda hårddisk räcker inte för att garantera monsterprestanda, så det finns både en 256GB SSD direkt på PCIe-bussen samt en 1 TB fysisk hårddisk. Skulle inte det vara nog så finns det plats för upp till fyra SSD-enheter i RAID4-konfiguration! Även nätverkskortet och det trådlösa nätverkskortet är gjorda för att ge maximal spelhastighet. Räcker inte den inbyggda, 17-tums Full HD-skärmen så kan man koppla in två externa, så att man ser mer av slagfältet.

Prestandatest

Det viktigaste i en dator som GT27S är 3D-grafiken, och den finns där. I 3DMark 11 fick MSi-datorn 11 405 poäng. Det är det högsta vi någonsin har uppmätt och en aning mer än den monstruösa Asus G751 som har samma grafikkort. I 3DMark 15 och 3DMark Vantage blev resultaten 8 367 respektive 25 514.

Multiplattformstestet Geekbench testar processorns prestanda. Även här var resultatet tjusigt: 3 841 i singlecore och 14 816 i multicore. Nytt rekord igen.

Browsermark-testet gav 7 662 poäng, vilket är snabbare än 99 % av världens alla datorer.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

MSi skryter med en superhög diskhastighet, och de håller vad de lovar. Mätt med HD Tach har SSD-disken en överföringshastighet på 2,6 gigabyte per sekund, och i korta stötar tangerar den 4 gigabyte i sekunden. Den fysiska hårddisken får dock nöja sig med genomsnittliga 120 MB per sekund.

Batteritid är inte speldatorers starkaste sida, men i testverktyget Peacekeeper orkade faktiskt GT72S i två timmar och tre minuter – med alla sparfunktioner avstängda – innan batteriet gav upp. Det är fint, men drar man igång tunga 3D-spel förkortas batteritiden med mer än hälften.

Det kostar att vara med i datorernas superklass. För samma pengar kan du köpa en 27-tums iMac eller en Asus Zen AiO, som vi också testar i detta nummer. Båda har stora, läckra skärmar och bättre ergonomi (Asus Zen AiO har till och med pekskärm), men de har inte hälften så mycket muskler när det gäller 3D-grafik. Och de kan absolut inte stoppas ner i ryggsäcken och tas med till LAN-fester.

Prestanda
GeekBench 3: 13 130 (multi), 3 783 (single)
Browsermark: 7 662
3DMark 11: 11 405
CineBench R15: 74,50 fps
Futuremark Peacekeeper: 2 timmar och 3 minuter

Slutsats

Om du behöver en superstark dator som du kan ta med dig i väskan och du har råd att betala för privilegiet, är GT72S det bästa alternativet för pengarna, oavsett om målet är 3D-spel i toppklass eller tung videoredigering. Det finns folk som lever på att spela, och det finns de som lever för att spela. För båda grupperna är detta ett nödvändigt redskap. Datorns prislapp ska därför betraktas på samma sätt som prislappen på en dyr racercykel. Och eftersom det går att uppgradera datorn i takt med att det kommer ny teknik så är investeringen nästan rimlig.

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Många bäckar små

En liten dyrgrip

Vi har testat Netgears nya folkliga WiFi 7-mesh

Tredje gången gillt

Mesh med Wi-Fi 7 för bred och blixtsnabb täckning

Samsung Galaxy Book 4 Edge är bra för studenter och folk på språng

Yoga på det kloka sättet

Modern CPU – gammaldags skärm

Snudd på perfekt nybörjar-PC

Har datorn blivit smartare?

Fin dator, slö skärm

Fyra headsets till din nya kontorsvardag

Ljud & Bild