Apple MacBook är kanske den minsta bärbara datorn vi någonsin har testat. Det är först när man håller den i handen som man upptäcker hur liten och lätt den faktiskt är. Framför allt att den bara är 28 cm på den längsta ledden, och alltså är smalare än en 11-tums MacBook Air, innebär att den inte verkar vara större än en rejäl surfplatta som Microsoft Surface 3 eller Samsung Galaxy NotePRO 12.2.
Skärmen är 12 tum stor och har en upplösning på 2304 x 1440 pixlar. Trots det begränsade utrymmet har Apple fått plats med ett tangentbord i full storlek, fast slaglängden är kortare och knapparna är större än vi är vana vid. Det ska vi återkomma till lite senare.
Framför tangentbordet sitter en styrplatta som till och med är större än den som sitter på en MacBook Pro och som dessutom har Apples nya Force Touch-teknik, som vi också återkommer till.
Att datorn har Intels Core M-processor innebär att den inte har någon fläkt. Och portar och kontakter finns nästan inga heller!
På höger sida sitter en 3,5-millimeters minijack-kontakt för hörlurar och på vänster sida sitter den ensamma USB-C-porten som både används för uppladdning och är datorns enda fysiska anslutningsmöjlighet.
Om det slutar med att Core M-processorn är en besvikelse och för svag för annat än ordbehandling och Facebook är en brännande fråga, och detsamma är om man över huvud taget kan leva med en enda port.
Sist men inte minst finns MacBook både i silver (precis som alla tidigare MacBook Pro och Air-modeller) och i nyheterna guld och en mörk metallisk färg som Apple kallar Space Grey. Precis som de senaste iPhone- och iPad-modellerna.
Utseende och konstruktion
Bortsett från de nya färgerna har Apple hållit sig till sin välkända och väl fungerande designmallen. Det handlar som sagt om den minsta och lättaste bärbara datorn från Apple hittills, men annars påminner det extruderade aluminiumskalet och de mjuka linjerna om en klassisk Apple-laptop, och ända ner i minsta detalj är detta design och byggkvalitet som tillhör toppklassen.
Vad som inte syns med blotta ögat är att insidan är urfräst för att bereda så mycket plats som möjligt åt batterier, som ligger utplacerade i terrasser längs nästan hela datorns omkrets.
Ett enda steg bakåt är att den nya USB-C-kontakten innebär ett farväl till Apples välkända MagSafe-kontakt, som förhindrar att man river ner sin MacBook på golvet om man snubblar på strömkabeln.
Skärm
Bildkvaliteten är helt strålande, precis som den brukar vara på Apples Retina-skärmar. Skärmen är ljusstark och skarp med en bra, naturlig färgmättnad. Och även om det inte är tal om den absolut bästa skärmen vi har sett på en bärbar dator så är resultatet ända en smula imponerande med tanke på att Apple, för att göra skärmen och därmed datorn så tunn som möjligt, har använt sig av en LED-panel som drar 30 % mindre ström än någon annan MacBook-skärm.
Den enda andra datorn med 12-tums skärm som vi har testat förut är för övrigt Microsofts Surface Pro 3, som har en upplösning på 2160 x 1440 och följaktligen ett skärmförhållande på 3:2.
Till MacBooks 12-tumsskärm har Apple valt en upplösning på 2304 x 1440, vilket ger ett 16:10-förhållande och är helt i linje med alla andra Apple-bärbara bortsett från 11-tums MacBook Air, den enda som har 16:9-skärm.
Force Touch
För att spara plats är datorns styrplatta inte längre mekanisk. I ställer använder den som nämnts ovan Apples Force Touch-teknik som dels registrerar hur hårt användaren trycker med fingret och dels ger haptisk feedback, så att det känns precis som om man klickade på en rörlig mekanism. Känslan är faktiskt så realistisk att man bara inser att styrplattan inte rör sig förrän man försöker trycka på den när datorn är avstängd, och då inte får någon feedback.
ForceTouch gör det möjligt att ha två ”klick-djup”, beroende på om man trycker normalt eller hårt (det så kallade ”Force-klicket”). Till exempel kan man genom att ”Force-klicka” på en adress få upp den direkt i Apples kart-app, och i Quicktime spolas en film snabbare eller långsammare beroende på hur hårt man trycker på styrplattan. Force Touch kräver viss tillvänjning men är verkligen en genial funktion som man snabbt saknar på sin gamla bärbara dator efteråt.
Tangentbord
Även tangentbordet kräver viss tillvänjning eftersom knapparna sitter mycket nära varandra och i princip inte har någon slaglängd alls. Det är naturligtvis något som beror på att datorn ska vara så smal som möjligt, och för att kompensera för avsaknaden av taktil känsla av tangenterna så har de blivit 17 % större än på alla tidigare MacBook-modeller. Vi tycker faktiskt att det gör tangenterna lättare att pricka och vi tror att Apple sakta men säkert kommer att pensionera den gamla tangentbordstypen.
USB-C
Om vi får rätt i den spådomen så kan de gamla Apple-tangentborden njuta av sin frihet tillsammans med SD-kortläsaren samt USB-, Thunderbolt- och HDMI-kontakterna som uppenbarligen allihop har nått pensionsåldern. MacBooken kan enbart kopplas ihop med yttervärlden via USB-C-kontakten, som används både till laddning och för att koppla datorn till alla slags externa enheter, från hårddiskar till skärmar med UHD-upplösning.
Bristen på portar kommer säkert att vara en dealbreaker för många, men Apple försvarar sig med att framtiden är trådlös och att USB-C dessutom är en industristandard och inget egenutvecklat format som bara stöds av andra Apple-produkter. På samma gång som MacBooken har Apple naturligtvis släppt en handfull egna adaptrar – till exempel en som innehåller HDMI-, USB 3- och USB-C-port – men de är dyra (850 kronor för den nyss nämnda) och vi räknar starkt med att det snart dräller av billiga adaptrar från andra tillverkare eftersom övriga datortillverkare också förväntas gå över till USB-C-standaren inom en snar framtid.
Intel Core M
Macbookens absolut största svaghet är Intels Core M-processor, som har levererat icke-imponerande resultat de få gånger vi stött på den tidigare. Det gör den även den här gången, men användarupplevelsen har ändå inte varit så hemsk som vi befarade.
I prestandaprogrammet Geekbench 3 får vi resultaten 2407 single-core och 4612 multi-core, vilket är en hel del bättre än när vi testade ASUS Zenbook UX305 (1976 respektive 3479 poäng) och i Browsermark 2.1 får Apple-datorn 5074 poäng, vilket är långtifrån katastrofalt.
Geekbench | Multicore | |
MacBook | 2407 | 4612 |
Macbook Air | 2455 | 4803 |
Macbook Pro | 3118 | 6609 |
Asus Zenbook | 1976 | 3479 |
Till vardags är MacBooken snabb nog för att vara acceptabel. Vi har stresstestat den genom att öppna och arbeta med stora filer i iMovie, InDesign och Photoshop, och slutsatsen är att datorn nog är en smula långsammare på alla områden än en vanlig MacBook Pro, men så länge man inte arbetar med mycket högt antal våldsamt stora dokument så hänger faktiskt MacBooken med.
Batteritiden har vi också testat, och till vardags lever datorn i ungefär fem till sju timmar, men i vårt stresstest som utfördes med Futuremark Peacekeeper tappade den orken efter 3 timmar och 45 minuter. Återigen ett godkänt resultat.
Slutsats
Sammanfattningsvis är Apples nya MacBook en ovanligt läcker och extremt tunn och lätt bärbar dator. Det är nog inte många som kan använda den som huvudsaklig arbetsstation, men den är precis lika liten och smidig att ha med sig som en surfplatta, och om det är så man använder den så betyder bristen på inkopplingsmöjligheter inte så mycket. Det nya tangentbordet fungerar strålande och Force Touch-tekniken är helt enkelt genial.
Antagligen är faktiskt priset det största hindret för de flesta användare, nya MacBook är DYR! Till och med den billigaste MacBook-modellen kostar lika mycket som en 13-tums MacBook Pro med Retina-skärm, som numera också har Force Touch, så man får vara ett hängivet Apple-fan med en obotlig lust att prova det allra senaste för att det ska vara en poäng att slänga ut så mycket pengar på den nya MacBooken.
Läs hela artikeln med LB+
Årets bästa erbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser