TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: Microsoft Surface 3

Nedbantad hybrid

Microsofts surfplatte-dator har blivit mer mobil och billigare, men också långsammare.

Av / 2015-05-01 - 07:00
Microsoft Surface 3

Home tycker

  • Bra byggkvalitet men ändå lätt och smidig. Tillräckligt stor skärm med bra bildkvalitet. Fungerar utmärkt som hybrid mellan surfplatta och bärbar PC.
  • För klena prestanda för att kunna tas riktigt på allvar som en bärbar dator. Alla tillbehör kostar extra vilket gör den dyrare än man först kan tro.

Microsoft har länge kämpat med sin Surface-serie. Man kan säga att det är hårdvaran som visar hur pekfunktionerna och gränssnittet i Windows 8 ska fungera. De första försöken var misslyckade men i och med Surface 3 Pro prickade man äntligen rätt och vi förstod till sist var Microsoft var kapabla till. Men den var lite väl dyr. Surface 3 är en billigare variant som bygger på samma principer men till ett pris som studenter ska ha råd med.

Utseende och konstruktion
Surface 3 har ett mycket tilltalande magnesiumskal som både ser trevligt ut och som känns förtroendeingivande. Trots det är den riktigt lätt och nätt vilket gör att man gärna har med den i väskan när man är ute och far. Det är extra uppskattat när man använder den som surfplatta, där Pro-versionen kunde kännas något klumpig. Stödet kan ställas i tre olika vinklar, vilket är bättre än Surface 2, men inte lika bra som Pro 3 som kan vinklas som man vill.

På baksidan gömmer sig en microSD-kortplats för att utöka den ganska blygsamma interna lagringen. På sidan sitter en mikro Displayport för att ansluta till externa skärmar samt en stor USB 3.0-port. Dessutom har den en microUSB-port för laddning, vilket är mycket bättre än den tidigare specialporten. Med en adapter kan den till och med användas som en extra USB-port. Kameran har också fått sig en uppgradering och är nu mer högupplöst.

Surface 3 - kickstand positions
Stödet kan nu ställas i tre positioner för olika användningstillfällen

Skärm
En av anledningarna att den är mindre än Pro-versionen är att skärmen har krympt från 12 tum till 10,8. Det är ingen enorm skillnad och det är tillräckligt stort när man sitter med skärmen nära. Upplösningen har också gått ned men man får tillräckligt tätt mellan bildpunkterna för att den ska kännas skarp, och liten text är lättläst. Skärmformatet 3:2 passar en surfplatta och skärmen har bra färgåtergivning och tillräcklig ljusstyrka.

Annons

Tillbehören
Ett av huvudargumenten för att köpa just en Surface är att den kan användas med både penna och tangentbord. Men märkligt nog är båda tillbehör vilket gör att man får kosta på 1 430 kronor för Type Cover och ytterligare 550 kronor för att få full funktionalitet. Dockningsstation kostar 2 180 kronor. Då är vi plötsligt uppe i 7 700 kronor för den billigaste modellen, vilket faktiskt gör den ganska kostsam.

Surface 3 Type Cover
Det smidiga tangentbordet med bakgrundsbelysning finns i flera färgval.

Användning
Tangentbordet har fått samma förbättrade design som på Pro 3 vilket gör det skönt att använda. Det extra vecket gör allting mer stadigt och ger en bra skrivvinkel. Knapparna är tillräckligt stora och har tillräcklig slaglängd för att man ska kunna skriva relativt snabbt. Och pennan är förvånansvärt användbar. Ett tryck på knappen så startar omedelbart OneNote för att göra en snabb anteckning, och ett till tryck så lagras den i molnet på Onedrive.

Apropå lagringstjänsten så bjuder Microsoft på ett års prenumeration på Office 365 Personal med lagring i Onedrive. Det är tydligt att Microsoft riktar in sig på privatpersoner med Surface 3. Den är mobil, trevlig att använda och allting man behöver för att mejla, surfa, skapa och dela dokument. Däremot kan man glömma att spela på den eller att redigera video. För sådant är hårdvaran alldeles för nedbantad och minnet för snålt tilltaget.

Surface 3 - back view with Type Cover

Prestanda
Med sin strömsnåla Intel Atom-processor hade vi inga höga förväntningar. I vårt standardtest Geekbench presterade den 1019 poäng med en processorkärna och 3416 med alla fyra. Det innebär att den är mellan hälften och en tredjedel så snabb som mellanmodellen av Surface Pro 3 (2904 single/5635 multicore). Intressant nog är till och med iPad Air 2 mellan 31 och 77 procent snabbare (1812 single/4477 multicore). Surface 3 är mycket riktigt avsedd för lättare användning.

Slutsats
Microsoft Surface 3 är ett jättekliv framåt jämfört med 2:an och lånar de flesta fördelarna från storebror Pro 3 som vi hyllade. Den är smidig att ha med sig och fungerar bra både som surfplatta och som bärbar dator för enklare uppgifter. Prestanda är tillräckliga för en surfplatta men känns väl klena för en dator. Tänk också på att både det utmärkta tangentbordet och den smidiga pennan kostar extra. På det hela taget är den ändå en trevlig maskin om man inser begränsningarna.

Skillnaden mellan Surface 3 och Surface 3 Pro
 

  Surface 3 Surface 3 Pro
Skärm 10,8 tum, 1920x 1280 12 tum, 2160 x 1440
Processor Intel Atom quad 1,6–2,4 GHz Inte dualcore i3-i7 1,5–3,3 GHz
Minne 2–4 GB 4–8 GB
Lagring 64 eller 128 GB 64 – 512 GB
Kameror 8 Mp + 3,5 Mp 5 Mp + 5 Mp
Storlek 267 x 187 x 8,7 mm 292 x 201 x 9,1 mm
Vikt 622–887 gram 798–1093 gram
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Årets bästa erbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckor
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Vi har testat Netgears nya folkliga WiFi 7-mesh

Tredje gången gillt

Mesh med Wi-Fi 7 för bred och blixtsnabb täckning

Samsung Galaxy Book 4 Edge är bra för studenter och folk på språng

Yoga på det kloka sättet

Modern CPU – gammaldags skärm

Snudd på perfekt nybörjar-PC

Har datorn blivit smartare?

Fin dator, slö skärm

Fyra headsets till din nya kontorsvardag

Personlig assistent med ChatGPT

Pekskärm överallt

Ljud & Bild