När den första iMacen med knivskarp 5K-skärm kom i slutet av 2014 tvekade vi inte att utse den till Årets dator. Med en upplösning på 14,7 megapixlar fördelade på en 27-tums skärm var den världens skarpaste dator.
Som jämförelse har en helt vanlig 55-tums TV med 4K-skärm bara 8,3 Mp-upplösning. Det säger en del om hur enormt skarp bilden är på iMacens 5K-skärm.
Sedan debuten 2014 har iMacarna genomgått en mild uppdatering och prisändring, men det är först nu vi kan rapportera om en uppdatering som är av betydelse.
Numera finns för övrigt en iMac med 21,5-tums 4K-skärm också, men för användare som håller på med 4K-videoredigering, bildredigering och grafiska processer – tänk program som Final Cut, Adobe Photoshop, Illustrator eller Motion – så är det den här som gäller.
Ny 27-tumsversionen av iMac har bättre skärm, kraftigare prestanda och bättre grafik, och säljs med en ny trådlös mus och tangentbord.
Även om skärmen har samma upplösning som förut, alltså 5120 x 2880 bildpunkter, så är IPS-panelen som Apple använder en helt ny typ med nästan 25 procent större färgrymd. Det betyder att den visar fler färgnyanser än förut och alla exemplar lämnar fabriken med kalibrerade skärmar så att de är supertrimmade för krävande video- och bildredigering.
Läst testet av 2014 år modell av iMac Retina 5K.
Bättre färger
Nya iMac-generationen har alltså inte bara knivskarpa skärmar, datorerna kan visa fler färger också. Den utökade färgrymden bygger på DCI-P3-standarden, från och med nu kallad P3, som ursprungligen utvecklades för digitala biografer och kan visa uppemot 25 procent fler färger. Mycket mer än till och med 4K klarar på en 4K-TV.
Jämfört med sRGB-standarden, som är vanligast på datorskärmar, betyder det att en P3-skärm visar mycket fler nyanser av rött och grönt. Apple har även valt rödgröna fosfor-lysdioder för att belysa skärmpanelen, för att få en så korrekt färgbalans som möjligt. Det innebär att fotografer kan utnyttja mer av kamerans färgpalett – som med Adobe RGB kan registrera fler färger än sRGB när de ska redigera bilder.
Fotografer är vana vid Adobe RGB och många av dem har speciella skärmar som visar Adobe RGB-färgrymd. Det kan jämföras med P3 och visar också fler nyanser av grönt, fast inte lika många av rött.
iMacar med den nya skärmen kan alltså visa fler färger än de allra flesta andra datorer.
Det är inte så enkelt att se vid första anblicken. Retina-skärmens skärpa är gnistrande bra och den är fortfarande ljusstark. Jämfört med en iMac utan Retina-skärm är den nya skärmen extremt mycket bättre att både läsa text och titta på bilder på.
En annan anledning är att iMacen stöder 10-bitars grafik, mot 8-bitars i föregående modell. Det betyder att den stöder hela 1024 färggraderingar per färgkanal (RGB), att jämföra med 256 graderingar med 8 bitar.
Fotografier med hög upplösning och video i 4K får finare tongradering med P3-skärmen. Hudtoner återges lite jämnare i porträtt och svåra texturer som hår, textilier och färgsprakande smycken ser fantastiska ut på den nya P3-skärmen.
Jag skulle inte vilja säga att skillnaden är våldsamt stor mot den utgående Retina-iMacen, men för fotografer som ägnar mycket tid åt att redigera bilder för kunder är den större färgmättnaden i kombination med den höga upplösning ett stort plus.
iMacarna med Retina-skärmar är alltså inte bara de skarpaste allt-i-ett-datorerna, utan också de som har bäst färgåtergivning.
Högre prestanda
De nya iMac-datorerna finns i tre grundkonfigurationer. Den gamla basmodellen från 2014 var utrustad med en fyrkärnig Intel i5-processor med 3,5 GHz klockfrekvens och maxprestanda (”turbo boost”!) på 3,9 GHz, men årets modeller börjar på 3,2 GHz. Och maxar ut på 3,6 GHz.
Men de nya datorerna har en ny generation Intel-processorer – Skylake – med en ny 14-nanometers arkitektur (ursäkta nörderiet) som ska vara effektivare och ökar prestanda per GHz jämfört med den utgående 5K-iMacen. Nya grafikprocessorer från AMD och snabbare minne ska också bidra till att göra de nya iMacarna snabbare, enligt Apple.
I våra mätningar märks förbättringen. Siffrorna i Geekbench- och DiskSpeed-testet går inte att ta miste på. Geekbench testar hur snabbt datorn utför heltals- och flyttalsberäkningar och mäter minnets hastighet, och DiskSpeed testar hur snabbt det går att skriva och läsa på Apple Fusion-disken. I DiskSpeed åstadkom iMacen mycket respektabla 233,5 MB/s i skrivhastighet och 420 MB/s i läshastighet.
Vår testdator med fyrkärnig Intel i5-processor på 3,2 GHz fick 3892 poäng i Geekbench när den körde en enda processorkärna och 11897 när den körde flera processorkärnor, i ett så kallat multicore-test.
Det precis bättre än singelkärnepoängen 3877 och strax bakom multikärnepoängen 12384 som den utgående iMacen med förra generationens fyrkärniga Intel i5-processor på 3,5 GHz skrapade ihop.
En liten besvikelse är det att den nya processorn inte uppvisar något större framsteg, men i praktiken utför den nya datorn uppgifter i Final Cut och Photoshop bättre, när den tar hjälp av mer minne och grafikprestanda i den inbyggda AMD-processorn.
Det nya grafikkortet får nämligen ett mycket bra resultat i Cinebench, som testar grafikprestanda. iMacens Radeon R9 M390 med 2 GB minne fick resultatet 80,08 fps. Mycket bättre än förra versionens 47,12 fps. Det är mycket bra och visar att Apple har gjort sitt jobb med grafiken på alla fronter. De har inte bara förbättrat färgåtergivningen utan också stoppat i fler hästkrafter där det märks bäst när man kör grafiktunga program. Till exempel redigerar video i 4K.
Längre fram ska vi försöka testa en 5K-iMac med 4,0 GHz Intel i7-processor som klarar av att köra åtta trådar i stället för fyra och som därför kan vara datorn man ska välja till ännu mer krävande uppgifter.
Vilken ska man välja?
Alla som redan har en 5K-iMac behöver inte tänka på att uppgradera, förlåt, byta till den nya 5K-iMacen. Bara de som behöver bättre grafikprestanda till de tyngsta uppgifterna och kan tillgodogöra sig fördelarna med den nya skärmens förbättrade färgåtergivning behöver fundera på saken. För de som har en äldre iMac med den gamla 2,5K-skärmen är det en no-brainer. Då är en ny 27-tums 5K-iMac, oavsett version, ett stort steg framåt. Så länge man inte blir tårögd över frånvaron av en inbyggd optisk skivstation. För med den nya generationens 5K-iMac gör Apple fortfarande den bästa datorn. Och har definitivt den skarpaste och finaste bildkvaliteten.
Vårt val
Man kan konfigurera iMac Retina 5K med snabbare processor, mer minne och lagringsplats och bättre grafikkort.
Alla varianter av 27-tums iMac har samma förbättrade 5K-skärm och samma anslutningar.
Grundversionen med fyrkärnig 3,2 GHz i5-processor börjar på 20 000 kronor. Då får man 8 GB minne, 1 TB hårddisk (7200 varv/min) och AMD:s Radeon R9 M380-grafikkort med 2 GB minne.
Man kan välja grundmodellen och till exempel ändra lagringskapaciteten upp till 3 TB fusion drive. Eller lägga till uppemot 32 GB minne. Apple tar dock bra betalt för minne, så man kan spara pengar på att stoppa i det själv längre fram.
En toppspecad Retina-Mac kostar 39 200 kr, med 4 GHz i7-processor, 32 GB minne, 3 TB fusion drive och Radeon R9 M395X med 4 GB grafikminne. Väljer man 1 TB SSD-lagring i stället så sticker priset i väg till 44 800 kr.
Vårt tips till dem som inte behöver den värsta konfigurationen till tunga grafik- eller videojobb är att välja grundversionen och bygga ut lagringskapaciteten eller välja fusion drive och sedan köpa mer minne någon annanstans. Just minneskort är något man relativt enkelt kan sätta in i iMacen själv.
Översikt över anslutningar
- SDXC-kortplats
- Fyra USB 3-portar (kompatibla med USB 2)
- Två Thunderbolt 2-portar
- Mini DisplayPort-utgång med stöd för DVI, VGA och Dual-Link DVI (adapter säljs separat)
- 10/100/1000BASE-T Gigabit Ethernet (RJ-45)
- Fyra 1867 MHz DDR3-minnesplatser
- 3,5-mm minijack/optisk ljudutgång
Magic keyboard, Mouse 2 och Trackpad 2
Till den nya iMac-generationen ingår det ett trådlöst tangentbord som heter Magic Keyboard och en ny trådlös mus som heter Magic Mouse 2. De laddas med en vanlig Apple Lightning-kabel och bara två minuters laddning räcker för att batteriet ska hålla i en hel arbetsdag. Laddar man det över natten så håller det i en månad.
När det börjar bli dags att ladda så meddelar iMac-datorn hur lång batteritid tangentbordet och musen har kvar.
Det nya tangentbordet kräver lite tillvänjning eftersom tangenterna sitter tätare och har kortare slaglängd än tidigare. Den nya musen är jag mer osäker på. Apple har placerat laddkontakten på undersidan så att Magic Mouse 2 är omöjlig att använda under tiden den laddas. Apple påstår att det beror på att en laddkontakt på sidan riskerar att bli full av smuts så att den blir svår att använda. De har uppenbarligen inte sett laddkontakten på en iPhone …
Den nya styrplattan Trackpad 2 är en angenäm bekantskap. Den går att använda i stället för musen och det är något jag rekommenderar varmt. Då kostar den bara 550 kronor extra. Det är den värd. Köper man den löst kostar den 1 400 kronor.
Den är större än den förra och klarar samma fingerrörelser – svepa, dra, trycka samt flerfingersfunktionen – men är uppdaterad med Force Touch-tryckkänslighet. Precis som de nya MacBook-datorerna. Det betyder att du kan dra, klicka och flytta med fingrarna och variera hur hårt du trycker för att högerklicka, öppna verktyg, öppna, stänga och en lång rad andra saker som förut krävde att man hade både tangentbord och styrplatta.
Genialt, och väl värt pengarna.
Läs hela artikeln med LB+
Black Week erbjudande
70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)
LB+ Total månad / 185 kr
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser