Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Så extremt blir 5G

Är inte 4G tillräckligt snabbt? Inte om framtiden blir som Huawei tänker sig den.

Av / 2015-10-16 - 09:57
Så extremt blir 5G

Med ett trådlöst LTE-nät – i folkmun även kallat 4G – som är den teknik för överföring av mobildata som de flesta smartmobiler stöder i dag, kan man nå upp- och nedladdningshastigheter på 75 respektive 300 Mbit/s.

Det är samma sak som att det går att ladda ner en fil på strax under 2 GB på en minut. Åtminstone i teroin, om ingen annan använder nätet samtidigt och om enheterna i båda ändar samarbetar optimalt.

I den verkliga världen surfar de flesta av oss med hastigheter kring 50–70 Mbit/s med våra 4G-mobiler, men det räcker fortfarande för att ladda ner filer av storleksordningen 300–350 MB på en minut. Och det är under alla omständigheter otroligt mycket snabbare än äldre tekniker som 3G, Edge och GPRS, så frågan är om någon egentligen behöver ha något snabbare? Det går ju utmärkt att streama både musik och film i hög kvalitet via 4G-nätet, så varför behöver mobiltekniken utvecklas över huvud taget?

Huawei_logo_web
Huawei bygger inte bara mobiltelefoner. Det kinesiska teknikföretaget är en av världens största leverantörer av nätverksteknik till mobiloperatörer. Foto: Peter Gotschalk, Ljud & Bild. 

Det kinesiska märket Huawei, som vi främst känner igen från smartmobiler som Honor 7 och P8, levererar nätverksteknik till en rad mobiloperatörer över hela världen. Föga förvånande är kineserna därför oerhört intresserade av att vidareutveckla dagens mobilnät så att det klarar ännu högre hastigheter och ännu högre kapacitet. Enligt Huawei är 5G ett naturligt steg och de har redan satt igång med att förverkliga den nya tekniken.

Därför behöver vi 5G
Huawei anser att en ny och blixtsnabb mobilteknik är en förutsättning för att en rad olika framtidstekniker som väntar runt hörnet ska fungera över huvud taget. Detta gäller till exempel självstyrande bilar.

En stor del av intelligensen i framtidens självstyrande bilar kommer att finnas ute i molnet, för även om bilarna ska kunna sköta sig själva i många situationer så kommer det att finnas ett behov av en överblick över den totala trafiksituationen och alla otaliga självstyrande fordon måste konstant förses med ny information om trafikläget i närheten.

Vad händer då om något måste ske blixtsnabbt? I höga hastigheter kan en enda sekund – eller mindre än så – göra stor skillnad och då är det viktigt att så kallad ”latency” (fördröjning mellan aktion och reaktion) är så kort som möjligt.

5G_no_latency_web
Foto: Peter Gotschalk, Ljud & Bild

Nuvarande LTE-tekniken har på grund av nätets hastighet en latency på cirka 50 millisekunder, vilket innebär att en bil som kör i 100 km/h hinner färdas ungefär en och en halv meter på tiden det tar för nätet att konstatera att en situation är farlig och sedan meddela detta till fordonet.

Med 5G-teknik minskas fördröjningen till 1 ms, vilket betyder att bilen bara förflyttar sig 3 cm på tiden som passerar från att en fara observerats tills informationen når bilens styrsystem. En enorm skillnad som potentiellt kan rädda liv.

Hastighet och kapacitet
Visst, LTE-hastighet duger fint för streaming av både musik och film, men hur blir det med högupplöst material? Och hur blir det med virtual reality– och augmented reality-tekniken som sakta men säkert är på väg ut till användarna? Om bara ett par år kommer 4K-upplösning i mobila enheter och personliga VR-enheter att vara en självklarhet, och first mover-användarna kommer att förvänta sig 8K-teknik eller något ännu bättre. Då räcker inte LTE-hastigheten långt.

5G_capacity
8K-streaming? Inget problem med 5G. Foto: Peter Gotschalk, Ljud & Bild

Huawei räknar med att 5G-näten ger användarna hastigheter på upp till 10 Gbit/s, vilket är samma sak som att man kan ladda ner en fil på 73 GB på en enda minut. Mer än tillräcklig datakapacitet för 8K-streaming av en komplett virtual reality-värld.

5G_hyperservice_cube_web
5G i ett nötskal: hastigheten blir 10 Gbit/s, fördröjningen i näten max 1 ms och ungefär 100 miljarder enheter kan vara anslutna samtidigt. Foto: Peter Gotschalk, Ljud & Bild

Även kapaciteten måste höjas markant när all trafik ska övervakas i realtid samtidigt som tusentals, tiotusentals eller kanske till och med miljontals användare förbrukar vansinnigt höga hastigheter och stora datamängder på samma gång, och därför måste näten kunna hantera betydligt fler anslutningar än i dag. Enligt Huawei kommer framtida 5G-nät att klara av 100 miljarder anslutningar globalt – eller fler än en miljon anslutningar per kvadratkilometer.

Runt hörnet
Huawei arbetar intensivt tillsammans med andra nätverksleverantörer på att ta fram slutgiltiga standarder för 5G-tekniken och det kinesiska företaget ska investera 600 miljoner dollar bara på 5G-utveckling fram till 2018, när den nya standarden förväntas finnas på plats.

De första nätverken sätts igång 2020, och då kan vi också räkna med att få prova de första mobila enheterna som stöder 5G-tekniken.

Denna artikel är skriven efter ett besök på Huaweis R&D Center i Shanghai, Kina. I samband med besöket stod Huawei för kostnaderna för Ljud & Bilds flygbiljett och hotellvistelse. 

Danish_Media_web
Ljud & Bild besökte Huawei i Kina tillsammans med en rad andra danska medier. Foto: Peter Gotschalk, Ljud & Bild

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

AI planerar svenskars semester

Styr datorn med hjärnan

Solpaneler i ögonen?

Googles AI fantiserar fram spel

Ny AI utmanar GPT-4

Google släpper mini-AI

Kinas superdator slår rekord

AI-generator skapar realistiska videor

ChatGPT får minne – som kan stängas av

Kan det här pannbandet styra drömmar?

Googles chattbot byter namn till Gemini

ISS får uppgraderad dator

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen