Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nu ska bilarna uppdateras genom luften

De största biltillverkarna vill göra som Tesla och uppdatera sina bilar via mobilt bredband.

Av / 2015-10-05 - 10:34
Nu ska bilarna uppdateras genom luften

Bilar blir mer och mer lika elektroniska prylar. För att hålla jämna steg med Tesla Motors letar de stora biltillverkare nu efter teknikföretag som kan hjälpa dem med teknik som gör det möjligt att uppgradera bilarna direkt via mobilt bredband – en teknik som även kallas over-the-air-uppdateringar eller OTA. Vi känner igen tekniken från vår egen bransch, där bland annat TV-apparater, hemmabioförstärkare och nätverksspelare enkelt och smidigt får ny programvara direkt via internetuppkopplingen.

Ett israeliskt OTA-företag som heter Redbend hade svårt att få fotfäste i bilindustrin för bara fyra år sedan, men har nu samarbetat med ”mellan sex och tio biltillverkare”. Redbend har nyligen köpts upp av ingen annan än Harman International, som äger flera av världens mest kända hifi-varumärken, till exempel Harman/Kardon, JBL, AKG och Mark Levinson. En annan OTA-tillverkare, Symphony Teleca, har också blivit uppköpt av Harman-koncernen.

Gamla bilar blir som nya
Tesla har visat att bilar kan få helt nya funktioner bara genom att mjukvaran uppgraderas, till exempel justering av acceleration och effektfördelning så att bilarna startar snabbare eller får mer effektiv bränsleförbrukning. Eller en ny uppdatering med handsfree-farthållare, vilket ska rullas ut nu i oktober enligt Reuters. Det betyder att Tesla Model S kan köra helt själv på motorvägen! Åtminstone i USA, där motorvägarna är breda, platta och raka. Hur det fungerar i Sverige vet vi inte.

Vad vi däremot vet är att Tesla har visat att uppdateringar via luften fungerar utmärkt och bilen du köpte för tre år sedan plötsligt kan få nya och coola funktioner.

Nu vill andra tillverkare hoppa på tåget för att deras bilar också ska kunna vara moderna längre perioder än vad som är möjligt i dag. Renodlade bensin- och dieselbilar kan man inte göra så mycket med när det gäller prestanda, men hybridbilar och elbilar är mycket mer elektroniskt styrda och kan därför fintrimmas mycket mer.

Enklare saker som man kan tänka sig går att uppdatera i framtiden är kartsystem, nya ljudfunktioner i stereon samt bättre integration med mobiltelefonen.

Källa: Reuters

Artikelfoto: iStock 

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Solpaneler i ögonen?

Googles AI fantiserar fram spel

Ny AI utmanar GPT-4

Google släpper mini-AI

Kinas superdator slår rekord

AI-generator skapar realistiska videor

ChatGPT får minne – som kan stängas av

Kan det här pannbandet styra drömmar?

Googles chattbot byter namn till Gemini

ISS får uppgraderad dator

Nu ska Googles AI bli smartare - på svenska!

Hyperloop i Italien

0
Rulla till toppen