En av de mest djupgående presentationerna på WWDC var den nya versionen av iOS, Apples operativsystem för iPhone, iPad och iPod. Det mest uppenbara är att det har fått en rejäl ansiktslyftning där man har gått ifrån det mörka utseendet och istället satsat på en ljusare genomskinlig känsla där gränssnittets färgpalett är baserad på din bakgrundsbild. Man har till och med gett det en tredimensionell känsla så att ikonerna flyttar på sig när du vrider på mobilen, så att det känns som att du ser ”bakom” ikonerna. Riktigt läckert.
Ett v huvuddragen är att man ska utnyttja så mycket av skärmen som möjligt hela tiden. Så fort man inte måste ha en meny eller en rubrik uppe så försvinner den. Man har även bytt ut typsnitten mot ännu mer lättlästa varianter.
Man har även ”inspirerats” av Android och introducerar Verktygscenter. Alla reglage som du oftast använder, tillgängliga genom att bara svepa från nederkanten. Där finns Flygplansläge, Wifi, Bluetooth och ”stör ej” , musikspelaren och ljusstyrka, samt tillgång till appar som Klocka, Kamera, Kalkylator och Ficklampa. Något som skämtades om många gånger under presentationen. ”Förvirrad mitt i natten? Svep med fingret och lys upp rummet. Revolutionerande!”
En annan ny funktion som ”lånats” från Android är att man kan öppna Notiscenter direkt från låsskärmen och se vad som hänt utan att behöva låsa upp mobilen helt. Den nya ”Idag” funktionen låter dig se din aktuella möten, aktiviteter, väder och trafikinformation.
Även multitasking har blivit mer användbart och visuellt. Nu kan alla appar köras i bakgrunden på ett intelligent sätt. iOS lär sig när du brukar använda appar och ser till att de uppdateras efter det. Kollar du Facebook hela dagen? Då är den alltid aktuell. Kollar du vädret på morgonen? Du behöver inte vänta. Har du varit offline och får plötsligt uppkoppling? Då uppdateras alla appar som legat och väntat. Dessutom är läget för att växla mellan appar mycket snyggare.
Vi får även tillgång till AirDrop, som tidigare funnits tillgängligt på Mac. Det är ett enkelt sätt att dela innehåll med personer i din närhet. ”Utan att behöva knacka ihop mobilerna” som det sas på presentationen, en tydlig pik till dem som anser att NFC är det rätta sättet att göra det.
Kamera-appen har också uppdaterats med fotoeffekter i realtid så att du kan få dina foton att se märkliga ut utan att vara en dålig fotograf. Mer praktiskt är att man kan svepa i sidled för att byta mellan foto, ”kvadratiskt foto” (Instagram…), video eller panoramafoton.
Att visa foton har också blivit betydligt trevligare. Ögonblick kallas sättet att gruppera foton efter när och var de är tagna. Beroende på hur långt du zoomar in eller ut grupperas de efter dag, ställe eller år. Det blir även enklare att dela foton över iCloud samt at inkludera bilder från vänner i din Bildström.
Även Siri har fått en ansiktslyftning, eller kanske snarare en röstuppgradering. Förutom nya röster så kan man nu fråga Siri om vad som händer på Twitter. Man kan be om uppläsning från röstbrevlådan, ändra många fler inställningar för sin enhet, söka på Bing eller leta rätt på information från Wikipedia.
Musik har också fått en ansiktslyftning och praktiska nya sätt att växla mellan vyer. Men framför allt har Apple introducerat iTunes Radio, som låter dig hitta ny musik baserat på vad du redan lyssnar på. Antingen du använder datorn, bärbara enheter eller Apple TV så håller den koll på genrer och artister du gillar och föreslår liknande musik du kanske missat. Det är dock en funktion som inledningsvis bara finns i USA och kräver ett abonnemang för att slippa reklam.