Vi har haft ett par småtråkiga år där våra mobiler, surfplattor och datorer visserligen har uppdaterats med jämna mellanrum men det har varit ont om egentliga nyheter. I år verkar det däremot som om en samlad elektronikbransch hade bestämt sig för att det skulle bli ändring på den saken: det har rasat in nya produkttyper och plattformar, samtidigt som andra kategorier har mognat och nu innehåller produkter som är allt annat än leksaker och som dessutom har blivit av med barnsjukdomarna.
Här är en liten guide som hjälper dig att hitta rätt i djungeln av de produkttyper och plattformar som har varit mest intressanta 2015.
Drönare
När de första drönarna dök upp på marknaden var de inte mycket annat än fjärrstyrda leksaker, men nu har tekniken äntligen kommit på plats och drönarna har i själva verket förvandlats till flygande kameror som både kan ta stillbilder och filma video i fantastisk kvalitet från vinklar som inte har funnits inom räckhåll för amatörfotografer. Även för dem som bara vill flyga med små kvadrokoptrar har det blivit roligare. Drönarna har fått längre batteritid, blivit självstabiliserande och fått GPS, och allt detta har gjort att det har blivit enklare och säkrare att vara drönarpilot.
Smartklockor
Nej, 2015 var inte året när vi såg de första smartklockorna, men det var då som Apple Watch äntligen dök upp i butikerna och det gjorde hela skillnaden.
Om smartklockorna verkligen kommer att slå igenom hos kunderna återstår att se, men vi har förstått mer om vilken roll de smarta klockorna ska spela i vår vardag. Klockan är inte en förkrympt version av din mobil, den är ett filter som ger dig en överblick och snabb tillgång till centrala funktioner, kontakter och favorit-appar. Lägg därtill mätning och övervakning av din hälsa, aktivitetsnivå och träning, så blir smartklockan en ganska så intim produkt som du inte alls kan undvara.
Aktivitetsarmband
Med funktioner som stegräknare och koppling till telefonens GPS går det att övervaka hur mycket eller hur lite man rör sig varje dag. Både på dagen och när man sover, så att man kan logga sina aktiviteter.
Ur ett rent prylperspektiv är armbandet ett viktigt komplement till mobilen, med notiser och vibrerande påminnelser som man alltid märker även om mobilen ligger i jackfickan. Ur den synvinkeln är gränsen mellan aktivitetsarmbanden och smartklockorna ofta flytande.
Datorer
Vid det här laget finns det datorer i så många skepnader att det är svårt att veta när man slutar prata om en dator i ordets traditionella mening och börjar prata om en surfplatta eller till och med en smartmobil. Visst finns det hybriddatorer med pekskärm som går att använda som en surfplatta, precis som många surfplattor inkopplade till ett tangentbord påminner väldigt mycket om en vanlig laptop. Men det finns en viktig skillnad som är värd att tänka på. Och det är datorns öppna arkitektur. Bygger din enhet på iOS eller Android så är den begränsad till att köra appar som laddas ner från Apples eller Googles app-butiker, medan datorer som kör Windows, Mac OS eller Linux inte är begränsade av ett bestämt företags slutna ekosystem. Bortsett från detta är det fritt val när det gäller formfaktor och skötsel, och på marknaden i dag finns det allt från små och lätta ultrabooks till stora allt-i-ett-datorer.
Rekommenderade produkter
Följande produkter var med och tävlade om utmärkelserna i kategorin Årets bästa prylar.
- Parrot Bebop
- Pebble Time
- Samsung Gear S
- DJI Phantom 3 Professional
- Dell XPS 13
- Apple iMac Retina 5K
- Jawbone UP24
- Apple Watch
- Windows 10
Samtliga tillhör de bästa i sin klass och rekommenderas varmt.
Tävling: Vinn ”årets bästa”-produkter!
Årets bästa ultrabook
Dell XPS 13
Dell XPS 13 har kommit i en ny version som rättar tidigare brister och trumfar med snyggaste skärmen på marknaden.
Till skillnad från tidigare år behöver vi inte jämföra 2015 års version av Dell XPS 13 med en platt chokladkaka från Ritter Sport. Den är nämligen mer än ”kvadratisk, praktisk och god”. Designen har fått en diskret men effektiv överhalning. Linjerna är mer markerade och datorn har blivit både smalare, tunnare och inte minst lättare. Ändå har skärmstorleken 13,3 tum behållits, vilket innebär att den svarta ramen runt skärmen nästan har försvunnit och det enda som återstår är en tunn kant. XPS 13 i 2015 års inkarnation är faktiskt nästan en 13-tums bärbar i ett 11-tums skal! I kombination med en högre upplösning, som nu är på 3200 x 1800 pixlar (QHD+) får man som användare en känsla av att man har en skärmbild lika stor som en bioduk framför näsan. Aldrig tidigare har vi sett någon tillverkare utnyttja skärmytan i närheten av så bra som Dell gör här. Och det skadar ju inte heller att bildkvaliteten är i topp med en ljusstark (400-nit), knivskarp bild och behagliga, naturliga färger.
Snabb och rejäl
Jämfört med förra årets modell är det inte bara skärmen och designen som har förbättrats markant. Prestanda är också högre. I benchmark-programmet Geekbench 3 får nya XPS 13 2932 poäng single-core och 6193 poäng multi-core.
Även om nya XPS 13 är tunnare och lättare än föregångarna så har det inte gått ut över byggkvaliteten. Tangentbordet är fortfarande användarvänligt och har bra slaglängd och avstånd mellan tangenterna. Pekskärmen är gjord av Gorilla Glass och kabinettet är utskuret ur ett enda stycke aluminium. Materialet på insidan är kolfiber och sammantaget känns datorn både lätt och robust på samma gång.
Slutsats
Priset är måhända i den höga änden, men om man tittar på vad man får för pengarna så har vi svårt att hitta en motsvarande Windows-dator i samma prisklass just nu. Designen är skarp och strömlinjeformad utan att vara mindre robust, prestanda ligger i samma liga som de bästa datorerna på marknaden och skärmen är – inte minst tack vare den ultrasmala ramen – något av det bästa vi har sett. Tredje gången gillt för Dell.
Årets bästa dator
Apple iMac Retina 5K
Apples bästa iMac är en smärre sensation. Med knivskarp 14,7-megapixlars skärm är den perfekt för bildredigering och video.
Den nya iMacen är världens första med 5K-upplösning – och bara för att få det sagt: den här skärmen är mycket skarpare än 4K-TV:n många har hängande på väggen där hemma.
Bilden från en 20 Mp-kamera ser överlägset mycket bättre ut på Retina-iMacens 5K-skärm. Detsamma gäller 4K-video, som kan visas i full upplösning i visningsfönstret i Adobe Premiere Pro, eller Final Cut, samtidigt som verktygslinjer, paletter och bildströmmen får plats på skärmen.
Prestanda
Krävande uppgifter i Photoshop eller Final Cut flyter mycket bättre i grundversionen än man skulle kunna tro. Brusreducering i en 60 MB stor bild tog åtta sekunder på min fyra år gamla 2,8 GHz iMac med i7-processor, och bara fem sekunder med Retina-macen. Ska man köra motsvarande uppgift i Photoshop med brusreducering i en hel serie bilder, är skillnaden ännu större.
Vår åsikt
Den billigaste versionen av iMac Retina med 5K-skärm är ett fynd. I synnerhet för dem som behöver den extrema upplösningen. De många bildpunkterna ger en skärpa som ingen annan skrivbordsdator kommer i närheten av. För bildredigering och videoredigering i 4K finns ingen lika bra. Du får inte bara enormt mycket bättre detaljering utan en färgåtergivning som ger dig full kontroll över färgtonerna under efterbehandlingen av bilderna. Datorn är inte vansinnigt mycket snabbare än en 27-tums iMac med vanlig 2,5K-skärm, men grafikprestanda och bildkvalitet krossar den. Och alla andra skrivbordsdatorer vi kan komma på. För mer krävande användning är Retina-iMacen med 4 GHz i7-processor ett bra val. Gärna med ännu högre grafikprestanda. Vilken variant man än väljer får man den grymmaste skärmen på marknaden i det som måste vara den läckraste datorn vi har sett hittills.
Årets bästa träningsarmband
Jawbone UP24
Tonvis med funktioner och bäst app gör Jawbone till det bästa träningsarmbandet.
Bandet hör till de tunnare och smalare, även om det kanske inte verkar så när man ser bilderna. UP24 påminner mer om ett smyckesarmband och är i all välmening lite plastigt. Ingen display utan endast indikator på dag- och nattläge (sömn) och en mekanisk tryckknapp som i olika kombinationer används för växla mellan dessa lägen, inklusive en trevlig powernap-funktion där armbandet kan övervaka tuppluren och väcka mig innan djupsömnen.
Jawbone 24 UP är den enda produkten vi testat som hanterar alla situationer – med viss manuell insats. Appen är också proaktiv och uppmanar mig att öka stegmålet samt att gå i säng tidigare för att bättra på sömnen. Den märker också av perioder av aktivitet under dagen och frågar vad jag gjorde.
Användning
Gränssnittet är tydligt om än lite rörigt och nästlat men det finns å andra sidan gott om vettiga funktioner. Armbandet varnar när jag är stillasittande och kan pusha påminnelser. En anpassningsbar databas över mat, kalorier och träningsformer finns med, samt en stark funktion för socialt sporrande av andra användare. Allt detta kan jag enkelt styra via UP-appen och där är Jawbone klart överlägsna med en rapp respons och synk helt utan krångel under testperioden. Detta tackar vi för!
Armbandet klarar fortfarande inte av att registrera cykelpassen och styrketräning på egen hand men du kan manuellt lägga till dem och ange hur mycket du ansträngde dig, en funktion de andra armbanden i vårt stortest inte har. Detta uppdaterar förvisso den totala förbränningen men ger fortfarande ingen överskådlig indikation på den totala insatsen.
Slutsats
Den överlägsen appen är det som gör armbandet Jawbone UP24 så pass bra och bristen på display är egentligen inte störande så länge du har telefonen i närheten. Men Jawbone behöver ta det sista stora klivet från finessrik stegräknare till att bli din fitnesspartner!
Årets bästa smartklocka
Apple Watch
Apple Watch är en läcker produkt och trots vissa irritationsmoment är detta den bästa smartklockan just nu.
Apple Watch befinner sig i en klass för sig. Klockan finns i två storlekar – 38 och 42 mm – och i tre olika utgåvor – Watch, Watch Edition och Watch Sport – med sex sorters armband, som i sin tur finns i otaliga färger och material.
Själva klockan är mindre än vi hade förväntat oss (vi har för övrigt testat den stora 42 mm-versionen) och design, kvalitetskänsla och känsla för detaljer är föga överraskande oöverträffat.
Och då menar vi mer än bara det rent estetiska uttrycket, för Apple har även tänkt på användarvänligheten. På klockans högra sida sitter en krona – precis som på ett analogt armbandsur – som inte bara är en prydnad. Kronan används tillsammans med pekskärmen för att navigera runt i alla menyer och appar, och tack vare den så kallade Force Touch-funktionen, som fungerar som ett slags högerklickning när man trycker hårt på skärmen, är detta den mest intuitiva smartklockan vi har skådat hittills.
Man kan naturligtvis använda röstkommandon via Siri för att styra sin Apple Watch också, men Apples klocka är inte lika beroende av Siri som Android Wear-klockorna är av röststyrning via Google Now för att fungera. Gudskelov. Vi tror fortfarande inte att vanligt folk kommer att orka prata med sina klockor. Därför är det också en liten oanvändbar fördel för Apple Watch att den i stort sett är den enda smartklockan på marknaden som man kan både kan ringa och ta emot samtal med.
Inte helt fri från irritationsmoment
Tyvärr är Apple Watch långtifrån befriad från barnsjukdomar. Det mest irriterande är att skärmen inte alltid tänds när man lyfter handleden. Det är ju meningen, för bortsett från allt annat så är Apple Watch en klocka också, och man ska kunna kasta en snabb blick på den för att se hur mycket klockan är. Att man varannan gång måste nudda skärmen för att den ska sättas på är mer än bara en bagatell.
Slutsats
Apple Watch kostar en halv förmögenhet men tack vare idéer som Force Touch, digital krona och ett operativsystem som visserligen kräver iOS till mycket men som också är anpassat efter klockans helt annorlunda form, är Apple Watch marknadens mest användarvänliga smartklocka. Vill du ha en smart klocka här och nu så är det Apple Watch du ska köpa.
Årets tekniska innovation
Windows 10
Det har kommit ett nytt Windows till stan, som både fungerar bra och är snyggt att titta på. Och för de flesta av oss är det till och med gratis.
I och med version 10 (som egentligen är nummer 11 i raden) har Windows äntligen blivit fullvuxet. Gränssnittet är både snyggt och enkelt, systemet är superstabilt och du kan använda samma operativsystem på alla dina enheter – från telefon, via surfplatta och spelkonsol och ända upp till din stationära dator.
Windows 10 skiljer sig från alla sina föregångare genom att vara gratis. Under flera årtionden har vi vant oss vid att köpa uppgraderingar med två, tre års mellanrum. Men inte den här gången. Microsoft står för notan om du kör Windows 7, 8 eller 8.1!
Windows 10 kräver ingen våldsamt kraftfull hårdvara. Maskinvarukraven är faktiskt samma som till både Windows 8.1 och Windows 7.
Det ska dock betonas att detta är minimikraven. Windows 10 kan köra på en PC som har 1 GHz-processor och 1 GB RAM. Men det gäller bara personer som har små krav på livet och ett änglalikt tålamod!
Windows som känns igen
Start-knappen och dito -menyn är tillbaka, efter att ha varit försvunna i Windows 8. Nu kan du återigen hitta och öppna program utan att behöva söka på måfå på startskärmen. Startskärmen finns dock kvar i form av en grafisk meny bredvid Start-menyn, där man både kan placera Windows 8-appar och genvägar till program.
Windows 8 var en av de mest kritiserade Windows-versionerna, men Windows 10 ser ut som en hit. Det är enklare och prydligare att använda än både det lite tunga Windows 7 och det oerhört röriga Windows 8. Och det är faktiskt snabbare än sina föregångare. Gränssnittet är läckert, utan att det påverkar överblicken eller hastigheten. Windows 10 är faktiskt snabbare än Windows 7 när det körs med samma maskinvara. Som gratis uppdatering är det svårt att låta bli, och allt är så välgjort, välfungerande och snyggt att det förtjänar utmärkelsen Årets tekniska innovation.
Pris: gratis för användare med Windows 7, 8 och 8.1
Windows 10 Home: 1 150 kr
Windows 10 Pro: 1 700 kr
Webb: microsoft.se
Läs testet här