Fördelen med organiska lysdioder (OLED) är att de inte behöver någon bakbelysning eftersom varje pixel utstråler sitt eget ljus. Svart är med andra ord samma sak som en helt avstängd pixel, vilket i teorin kan ge en oändlig svärta.
LG:s 55-tummare 55EA980W är en sådan TV. Observera dock att upplösningen är vanliga 1920 x 1080, inte Ultra-HD (4K).
LG:s OLED-teknik skiljer sig från andras genom att det finns vita pixlar utöver grundfärgerna. Det sägs lösa problemen som OLED-tekniken har med ojämn färgdistribution och att blå pixlar har kortare livslängd än de övriga. De vita bildpunkterna kan visa alla individuella färger i spektrat, vilket innebär att de kan förstärka de blå och öka dess livslängd.
Responstiden är dessutom extra kort, vilket ger en ännu bättre skärpa i hastiga rörelser.
IMAX-liknande känsla
För att bilden verkligen ska bli spektakulär är skärmen svagt konkav. Alla som har varit i en IMAX-bio vet vad det handlar om. Fördelen med en böjd skärm är att avståndet till ögat är lika långt på hela skärmytan om man sitter mitt framför den.
LG hävdar att de forskat i fem år innan de byggde 55EA980W, som redan har belönats med Red Dot: Best of the Best och Europas bästa Design-TV på EISA-prisutdelningen.
Även Samsung och Sony har TV-apparater med liknande design.
Energibesparande
LG hävdar också att de har marknadens energisnålaste TV, som drar 67 procent mindre ström än en vanlig platt-TV. Stora delar av TV:n är gjorda av kolfiberförstärkt plast, vilket gör den extremt tunn och lätt, bara 4,3 millimeter respektive 17 kilo.
55EA980W lanseras under fjärde kvartalet i år och kostar 90 000 kronor.