Vi är vana vid att TV-apparater har kryptiska namn med en lång kombination av siffror och bokstäver. Och även om Samsungs nya 146-tummare förmodligen också har en sådan beteckning någonstans på baksidan så gillar vi smeknamnet mycket bättre: The Wall. Vad ska man annars kalla en TV som täcker nästan hela väggen?
Test: LG:s 105-tums TV är en bio dröm för 750 000 kronor!
MicroLED
Förutom den enorma storleken använder Samsung en ny skärmteknik som de kallar för microLED. De har redan demonstrerat tekniken med en stor ”Cinema LED”-skärm som ska ersätta filmduken i biosalonger, och nu ska tekniken skalas ner och ta plats i vardagsrummen.
Test: Bang & Olufsens första OLED-TV
Tekniken är i stort sett densamma som Sonys CLEDIS (Crystal LED Integrated Structure), men medan Samsungs QLED-teknik bygger på en konventionell LCD-panel, fast med färgfilter med eviga ”kvantprickar” i stället för pigment som degraderas, så avger varje microLED-pixel sitt eget ljus. Det betyder att man kan undvika LCD-panelen helt och hållet. På så sätt får man lika oändlig svärta som med OLED, fast helt utan inbränning och nästan ingen degradering ens efter flera års användning. MicroLED-tekniken är dessutom modulbaserad så att man enkelt kan sätta ihop flera moduler till den skärmstorlek man vill ha.
8K
Samsungs ”The Wall” är marknadens första officiella TV-skärm med microLED-teknik. Upplösningen är hela 8K, eller 7680 × 4320 pixlar. Sammanlagt fler än 33 megapixlar, med andra ord. Skärmen är naturligtvis en smart-TV och fullt utrustad med både HDR och en massa annat. Med andra ord: kanske den tyngsta TV:n du aldrig kommer att få se.
Priset? Det vågar vi inte tänka på, men Sonys konkurrerande teknik kostar visst något i stil med 600 000 kronor per dag. kvadratmeter. I så fall kan ”The Wall” med sina sex kvadratmeter hamna på 3,5 miljoner …