Nyheter

Nu kan snart hela hemmabion bli trådlös, med en ny familj i Reference Premiere-serien.
Annons
Annons
forfatter

Vi såg Klipschs nya Reference Premiere-ser för första gången på CES-mässan i januari, och där fanns också trådlösa Reference Premiere Wireless Home Theater System. Som precis som namnet antyder är ett helt komplett trådlöst hemmabiosystem.

Läs också: Test av Klipsch Reference Premiere RP-280F.

Högtalarsystemet använder sig av den trådlösa WiSA-tekniken (Wireless Speaker & Audio) som även Bang & Olufsen har i ett par av sina högtalare, inklusive BeoLab 18. Precis som B&O har Klipsch varit med om att utveckla den trådlösa standarden.

Reference Premiere Wireless Home Theater System är ett 5.1-system som klarar högupplöst surroundljud i upp till 24 bit/96 kHz-upplösning.

Kompakt
WiSA-serien består av den kompakta golvhögtalaren RP-440WF, centerhögtalaren RP-440WC och bakhögtalarna RP-140WM. Det finns också en subwoofer som heter RP-110WSW.

Annons

Samtliga modeller är trådlösa. Av naturliga skäl har de också inbyggda förstärkare och man behöver inte ens ha någon hemmabioprocessor eftersom all signalbehandling görs i huvudenheten RP-HUB1. Den har 4 HDMI-ingångar och klarar ARC-signaler från TV:n, samt Bluetooth (med aptX) så att man kan strömma musik trådlöst direkt från mobilen.

Även i stereo
WiSA-serien är dock inte bara för filmälskare, det går också att köpa ett stereopar och spela musik. Vill man så kan man komplettera med fler kanaler senare, ända upp till 7.2.

Hur stora förstärkare som är inbyggda i högtalarna vet vi inte, och inte heller hur högt man kan spela. Men känner vi Klipsch rätt så bör man kunna väcka en och annan granne, samtidigt som systemet klarar även mer tystlåtna toner på ett övertygande sätt.

Pris och tillgänglighet
De trådlösa Klipsch-högtalarna ska komma till Europa i januari, räkna med lite extra fördröjning för att nå våra breddgrader. Ett par golvhögtalare plus huvudenhet ska kosta ungefär 20 000 kronor, och ett komplett 5.1-system förmodas hamna någonstans mellan 50 000 och 60 000 kronor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Annons
Annons

Läs också

Blir ny säkerhetsbil i FIA Formula E.
770 km räckvidd, självkörning på nivå 3 och ett överflöd av lyx.
Audis nya el-SUV blir den första bilen med Sonos-ljud. Kolla lanseringvideon här!
Ny drivlina och flexibla utrustningspaket.
Tack vare den största uppdateringen av Google Earth på många år är det nu möjligt att se miljontals satellitbilder från bl.a. NASA och Timelapse. Det visar årtionden av markanta förändringar i världen.
I dag är det tio år sedan världens största TV-serie hade premiär.
Där andra fuskar fram en 4K-bild från en HD-panel har Sony-projektorerna riktiga 4K-paneler. Nu kommer två viktiga modeller med den nya X1-processorn för högkvalitativ bildbehandling.
Den ser mycket större ut än den är, nya 4309 Studio Monitor.
Den danska storstjärnan har fått ytterligare en internationell mega-roll.
Blir ny säkerhetsbil i FIA Formula E.
770 km räckvidd, självkörning på nivå 3 och ett överflöd av lyx.
Urbanista Los Angeles laddas med solceller.
Vackert och uppseendeväckande från Sony World Photography Awards 2021.
Canons nya generation skrivare har påfyllningsbara bläckbehållare.
Audis nya el-SUV blir den första bilen med Sonos-ljud. Kolla lanseringvideon här!
Här är det vi vet om Samsungs nya 2021-modeller