Att välja högtalare är ett högst personligt val. Vissa vill bara ha en liten prydlig högtalare eller två som bakgrundsmusik bredvid läsfåtöljen. Andra vill ha rockhögtalare som kan blåsa omkull husdjuren och skrämma vettet ur grannarna. Och somliga vill helt enkelt flytta hem konsert- eller biosalen till vardagsrummet och komma så nära inpå realismen som det bara är möjligt. Det finns med andra ord utrymme för många olika tolkningar av hur en sådan högtalare ska se ut, hur den ska låta och vad den ska kosta. Vilket vårt urval av ”Rekommenderade högtalare” visar även i år.
Det är högtalarna som gör ljudet du hör. Till slut, efter ljudsignalens brokiga färd genom åtskilliga meter kablar och elektronik, är det högtalarnas ansvar att göra om elektriska signaler till ljudvågor. Högtalarna har faktiskt så stor inverkan på ljudet man hör att många anser att de är den viktigaste komponenten i hela anläggningen! Men inte ens den bästa högtalaren kan göra vin av vatten, utan kräver en bra ljudkälla och förstärkare för att göra sitt bästa.
Trådlösa högtalare
I år ingår även kategorin trådlösa högtalare. Små och stora högtalare med inbyggda förstärkare och elektronik, helt befriade från traditionella högtalarkablar, blir allt populärare. Tack vare utvecklingen inom streaming och trådlös teknik börjar äntligen ljudkvaliteten röra sig åt rätt håll. Det betyder att till och med hifi-fantasterna bör få upp öronen för vad de trådlösa högtalarna har att erbjuda i form av användarvänlighet och musikglädje.
De olika kategorierna
Stativhögtalare
Stativhögtalare – eller kompakthögtalare eller bokhyllehögtalare, som de också kallas – är den minsta sorten högtalare för hifi-bruk. En typisk stativhögtalare är inte mycket större än en skokartong och har två element (bas/mellanregister och diskant). De har en begränsad ljudstyrka och dynamik, och saknar den allra djupaste basåtergivningen. De trivs därför bäst i små rum, med enklare musik på måttfull volym.
Små golvhögtalare
De kompakta golvhögtalarna har vuxit och blivit ett populärt alternativ till stativhögtalarna. De tar inte mer plats än en stativhögtalare på stativ, men eftersom kabinettet går ”hela vägen ner till marken” har de större inre volym och plats för ett extra element. Det ger ett bredare frekvensregister, högre ljudstyrka och – inte minst – mer dynamik!
Stora golvhögtalare
Större golvhögtalare brukar vara trevägskonstruktioner med separata element för diskant och mellanregister plus ett eller flera baselement. Det gör att de kan spela högre och renare, med en mer nyanserad återgivning av de enskilda tonregistren.
Toppklasshögtalare
I toppklassen hittar du allt från stativhögtalare till stora golvhögtalare, alla med en sak gemensamt: extra hög kvalitet. Här har tillverkarna varit extra noggranna med kabinettet, som tål mer ljud utan att ge ifrån sig resonanser, och noga utvalda högtalarelement vilket resulterar i en väsentligt högre ljudkvalitet än i budgetmodellerna.
Highend-högtalare
I highend-klassen finns inga gränser för hur stora och dyra högtalarna kan bli, men en gemensam nämnare för dem är att de har sofistikerade konstruktionsprinciper, exotiska material och inte minst väldigt hög kvalitet i varenda detalj. Highend-högtalarna är avsedda för extra kräsna lyssnare som ställer höga krav på musikåtergivningen och är villiga att betala för det.
VINN ”Årets Bästa”-produkter! Värde 39 000 kr
Årets bästa budgethögtalare
System Audio Saxo 1 active
Billig och välljudande
System Audios första aktiva högtalare bygger på deras populära budgetmodell Saxo 1. Lågt pris och höga prestanda gör den till en trevlig bekantskap!
System Audio har en lång tradition av att bygga högtalare med ett fördelaktigt förhållande mellan pris och prestanda. Flera gånger har vi blivit imponerade över hur hög ljudkvalitet det danska märket lyckas klämma ur sina konstruktioner utan att priset skjuter i höjden.
Nu har System Audio ”aktiverat” sin populära budgethögtalare Saxo 1 med inbyggda förstärkare och kretsar för beskedliga 5 000 kronor. Den ena högtalaren är utrustad med dubbla förstärkare och digitala/analoga ingångar samt bluetooth, och ljudet överförs sedan vidare till högtalare nummer två genom en högtalarkabel som ingår.
Saxo 1 active levererar en rapp och distinkt bas, en fokuserad diskant och ett fylligt mellanregister. Basen går inte jättedjupt och slår inte nödvändigtvis lika hårt och precist som i några av de dyrare modellerna, men det är ingen tvekan om att den aktiva Saxo 1 ger oerhört mycket ljud för pengarna och är ett utmärkt alternativ för alla som vill förbättra ljudet från sin TV, surfplatta eller mobil utan att krossa spargrisen.
(03/2014) AH
Betyg: 5
Pris: 5 000 kr
Läs hela recensionen här
Årets bästa stativhögtalare
Dynaudio XEO 4
Trådlös vinnare
XEO är inte bara högtalare, det är en hel anläggning från Dynaudio. En riktigt bra anläggning!
När Dynaudio kom med sin XEO-serie för ett par år sedan var man i princip först med att kunna erbjuda en hel anläggning med trådlösa högtalare som både var prismässigt överkomlig och som också spelade verkligt bra. Dynaudio lovar att man förbättrat XEO på flera punkter: flexibilitet, användarvänlighet, pålitlighet och inte minst ljudkvaliteten.
Flexibiliteten, användarvänligheten och pålitligheten handlar inte minst om den förbättrade huben, eller kontrollboxen. Den har fått en digital koaxialingång och man kan nu uppgradera mjukvaran via USB-porten. Alla tre digitala ingångarna klarar 24 bit/96 kHz. Det har tillkommit en Extender, som kan länka vidare signalen om det är långa avstånd till exempelvis högtalare i ett annat rum. Det har också tillkommit en Link, som tar emot signalen från XEO hub men har analoga och digitala utgångar.
Ovanpå högtalarna hittar man nu en liten påbyggnad som ser ut lite som luftintagen på en amerikansk muskelbil. Här kan du justera volym och on/off. Systemet känner själv av när det kommer en signal in i kontrollboxen, slår själv över på rätt ingång och börjar spela.
Jag gillade XEO 3, men XEO 4 är i mitt tycke en ännu lite mer harmonisk högtalare. I mitt tycke känns det som om ljudbilden fått mer djup och blivit (ännu) lite större på alla plan. Det är säkert ett resultat av att man arbetat med högtalarens utstrålning både horisontellt och vertikalt.
Det är en lite mer stabil återgivning som helhet, basen känns lite renare och därmed upplevs även mellanregister och diskant som något förbättrade mot föregångaren.
Dynaudio har lyckats fint med den svåra konsten att uppdatera en succé. XEO är en hel anläggning, det ska man ha klart för sig när man tänker över förhållandet pris/prestanda. Man får riktigt mycket för pengarna.
(10/2014) SB
Betyg: 5
Pris: 15 500 kr
Läs hela recensionen här
Årets bästa Högtalare, toppklass
DALI Rubicon 8
Tärningen är kastad
DALI tar erfarenheterna från den rosade Epicon-serien en god bit ned i pris. Resultatet är strålande.
Det är ingen hemlighet att vi på Ljud & Bild gillar DALIs Epicon-serie. Geir Nordby utnämnde Epicon 6 till årets highend-högtalare förra året och jag själv testade både den minsta (2) och den största (8) modellen och var lyrisk. På årets München-mässa presenterade DALI Rubicon, en helt ny serie som bygger på teknikerna från Epicon. Som helhet ger högtalaren ett intryck av att vara fantastiskt genomtänkt och där inget, absolut inget, lämnats åt slumpen. Här har folk tänkt när de konstruerat.
Du kan spela lågt och ändå få den fina musikupplevelsen med massor med detaljer och upplösning. Gillar man att spela musik på sena kvällar är det en nödvändighet att man också kan spela lågt med full behållning.
Mellanregistret är som ett vidöppet fönster till musiken. Det låter helt enkelt som om det är en mycket dyrare högtalare du har att göra med. Dynamiken är utmärkt med liv och glädje, en rapp spelstil där du kan få den där åtråvärda snärten och snabbheten i ljudet som kännetecknar en riktigt bra återgivning. Ljudbilden är stor, fint tredimensionell och mycket väldefinierad med en svart bakgrund som är närmast enastående i prisklassen.
Rubicon 8 är ett fint exempel på att utvecklingen inom högtalarkonstruktion gör att du får bättre högtalare för billigare pengar. Ett ljud av den här kalibern för det priset var inte att tänka på för bara några få år sedan.
Rubicon 8 har ett stort släktskap till Epicon 8. Jag har spelat mycket olika musik på högtalaren och känner hela tiden igen de härliga kvaliteter som DALI lyckats förse sina senaste modeller med. Ni som tidigare fnyst lite åt DALI borde låna ett öra åt Rubicon 8, som är en fullvuxen högtalare som verkligen ger valuta för varje krona den kostar. Jag ger ett toppbetyg och en stor applåd till DALI!
(09/2014) SB
Betyg: 6
Pris: 38 000 kr
Läs hela recensionen här
Årets bästa Högtalare, highend
Sonus faber Olympica III
Drömljud med italiensk elegans
Vackra Olympica är mycket mer än bara en uppiffad högtalare. På köpet får du substans i form av praktfullt hantverk och sublimt ljud.
I Italien är design konst, inte bara form och funktion som vi skandinaver är kända för. Så har det varit i tusentals år. Man behöver bara se sig om så inser man att det är något visst med italiensk design – det må vara en Caneli-dress, en mullrande Maserati eller en renässansbyggnad.
Ett par Amati, Cremona eller Stradivari har alla en klangkaraktär som är omisskännlig för just den modellen. Nya Olympica har också det, men den är annorlunda. Friskare. Kontrastrik. Dynamisk. Välfokuserad.
Fast med en trivsamt varm botten.
Ljudbilden är mycket friskare än jag hört från någon Sonus faber-högtalare på den här sidan Amati. Det sprudlar av spelglädje om dem. Just på det området påminner de lite om Piegas toppmodeller, men har mer gyllene värme i klangfärgerna. Utan att det låter luddigt.
En annan live-inspelning värd att nämna är John McLaughlin Live in Paris. Här är basen förvånansvärt potent, utan att det känns som om den sticker våldsamt djupt. Men det är full balans i ljudbilden och dynamiken är bättre än vad jag hört från någon Sonus faber på den här sidan av 200 000 kronor.
De ser helt enkelt vackra ut, oavsett utförande, och när man stryker med handen över träverk, fogar och skruvar och känner på materialkvaliteten så inser man att det handlar om något speciellt. Det kan hända att en Mercedes-Benz passar utmärkt för många där ute, men den saknar en Maseratis stil, karaktär och känslomässiga attraktion. Så är det med Olympica III också.
(01/2014) LS
Betyg: 6
Pris: 105 000 kr
Läs hela recensionen här
Årets bästa trådlösa högtalare
Harman Kardon Onyx
Kraft och elegans
Onyx låter lika spännande som den ser ut och är fullmatad med användbara finesser.
Harman visade redan med sina Go + Play-högtalare att man kan bygga välljudande trådlösa högtalare som dessutom ser spännande ut. Onyx är en direkt efterföljare i den traditionen med sin rundade form och sneda ställ som dubblerar som bärhandtag. Hela högtalaren andas kvalitet och genomtänkt formgivning. Till och med baksidan är täckt av läder, för här fuskas det inte med detaljerna.
På ovansidan sitter touchknappar för volym, ljudkälla och en mätare för batteriet. Använder man remote-appen är det ännu enklare att välja ljudkälla, göra inställningar, uppdatera, välja musik och styra uppspelningen. Trevlig nog kan man förutom Bluetooth spela upp via AirPlay eller spela musik direkt från DLNA-kompatibla nätverksdiskar. På det hela taget känns Onyx lättanvänd, fullfjädrad och genomtänkt.
Av alla trådlösa högtalare vi testat i år måste detta sägas vara den mest mångsidiga. Oavsett vilken musikgenre vi försökte plåga den med så briljerade den med att spela upp musiken som den ska låta utan att låta det minsta ansträngd. Den stora bakåtriktade slavbasen gjorde att till och med Silent shout med The Knife lät så tung som den ska och de fyra framåtriktade elementen gjorde att all känsla och alla nyanser i jazz drabbade oss med full kraft. Det finns till och med tillräckligt med resurser för partymusik.
Onyx är en högtalare som inte bara är en produkt. Den är ett mästerverk som talar direkt till våra sinnen. Den ser vacker och spännande ut samtidigt som den är praktisk. Och när den spelar så vill man skratta, dansa eller gråta beroende på genre. Den lockar fram ens känslor precis som musik ska på en bra anläggning. Att den dessutom har batteridrift och att man kan spela från alla möjliga musikkällor är en välkommen bonus och det som slutligen fick oss att dela ut den stora guldmedaljen.
(09/2014) JE
Betyg: 6
Pris: 4 400 kronor
Läs hela recensionen här
Årets bästa bärbara högtalare
Sony SRS-X5
Snygg och potent
Med ett stilfullt yttre, praktiska funktioner och imponerande ljud är detta en vinnare.
Sin vana trogen är Sonys resehögtalare en stilfull apparat som kan fås med röd, vit eller svart front. Den kantiga formen känns tack vare de rundade hörnen inte vass och konstruktionen är stabil och förtroendeingivande. Högtalargallret är av metall och plasten som används är av hög kvalitet.
På baksidan hittar man även en USB-port som ger tillräckligt med ström för att ladda både mobiler och surfplattor när man är ute och far. Om man inte vill använda sladdanslutningen så är det enkelt att koppla ihop högtalaren med mobilen tack vare NFC. Eftersom det inte finns någon app får man använda touchknapparna för att välja ljudingång och ljudprofil. Man kan även trycka på telefonknappen om det ringer och använda apparaten som högtalartelefon.
Sony brukar vara duktiga på att klämma ut bra ljud även från sina mindre högtalare och X5 är inget undantag. Tre framåtriktade element och en basport på baksidan ger ett stort och rikt ljud med förvånande basresurser. Det är först när man maxar volymen med krävande musik som den bryter upp. Oavsett musikgenre så nickade vi gillande. Det gäller speciellt om man använder en mobil som stöder aptX-standarden. Det höjer helt enkelt kvaliteten ytterligare ett snäpp.
Trots den lite kantiga formen har Sony lyckats riktigt bra med designen och accentfärgerna. X5 känns stabil och har trots viss plast en bra kvalitetskänsla. Det är enkelt att koppla ihop högtalaren med mobilen tack vare NFC och touchknapparna på ovansidan gör det lätt att sköta den. Har man glömt att ladda mobilen kan man praktiskt nog plugga in den på baksidan och låna ström från batteriet. Men det mest imponerande är ljudet som slår det mesta vi hört från en liten portabel högtalare.
(04/2014) JE
Betyg: 5
Pris: 1 750 kronor
Läs hela recensionen här
Årets bästa hemmabiohögtalare
XTZ Cinema
Bio på budget
XTZ Cinema är det bästa hemmabiohögtalarsystem vi hört som fortfarande går att ha råd med!
Systemet består av fronthögtalaren M6 med snedställd front som också kan användas som centerhögtalare. Bak- eller surroundhögtalaren S5 kan användas på flera sätt. Antingen som ”vanlig” högtalare, som dipol eller som ”3D-dipol”. Av aktiva subwoofrar finns det två olika att välja mellan, en med ett 12-tumselement och en med tre 12-tumselement.
XTZ Cinema visar en ljudåtergivning som jag helt enkelt inte trodde var möjlig från ett surroundsystem i den här prisklassen. Så här bra hade de bara aldrig låtit förr. Bra – eller kanske hellre riktigt.
Oavsett vad jag satte på blev jag hängande. Det var inte bara det att det var spektakulärt när det skulle vara spektakulärt, talförståelsen var också kanon och naturligheten slående. Spridningen är påfallande bra och upplösningen är överraskande god vilket gör att ljudbilden andas på rätt sätt. Det är tyst när det ska vara tyst, vilket gör att effekter och musik bara låter bättre. För att inte tala om dialogen.
Med 3×12-tums subwoofern i systemet får jag verkligen känslan av att jag sitter i en ”riktig” bio. Aldrig har det flyttats så mycket luft i basregistret i mitt rum. Men, sättet den flyttar luft på är ändå kontrollerat och i linje med den övriga återgivningen. Det här är rasande kompetent.
XTZ Cinema är ett mycket välkonstruerat och fantastiskt välljudande surroundhögtalarsystem som helt enkelt sätter nya gränser för pris/prestanda-förhållandet för sådana här system. Det är rasande bra gjort. Jag har inte mycket att invända, gå och lyssna själv och bli överraskad av hur bra det faktiskt kan bli för överkomliga pengar.
(10/14) SB
Betyg: 6
Pris: 47 900 kr (M6 + S5 + 3×12)
Läs hela recensionen här
Årets bästa ljudprodukt
Klipsch Stadium
Nya tider
Glöm alla fördomar mot trådlösa anläggningar. Klipsch vet hur man gör och lyckas fullständigt med sin Stadium.
Man räknar inte med att den nya generationen trådlösa högtalare ska spela utan begränsningar. Tvärtom är de proppfulla av begränsningar. De spelar inte särskilt högt och går inte djupt i basen. Kort sagt är nackdelarna ofta fler än fördelarna. Men så kostar de flesta av dem ju bara en bråkdel av Klipschs brutala Stadium-högtalare.
Den lever verkligen upp till sitt namn, för Klipsch har lyckats packa in ett veritabelt ljudfyrverkeri i den 53 cm breda högtalaren.
Egentligen är Stadium en komplett anläggning. Om man bortser från avsaknaden av CD-spelare och radio finns det många anslutningsmöjligheter. Så att man kan använda den tillsammans med TV:n, surfplattan eller laptopen. Eller strömma musik trådlöst från mobilen.
Du märker det tydligt på Eric Claptons Crossroad-projekt. Live-musik med honom själv och andra artister, återgiven med gnistrande dynamik som får det att knaka i skåpsstommar och att vibrera i bokhyllor. På samma gång är ljudet klart och tydligt, bara undantagsvis med en antydan till lite hårdare diskant när man spelar riktigt högt. Dave Matthews ”Shake Me Like A Monkey” från Big Whiskey and the GrooGrux King, känns i magen när trummorna och basen vältrar ut i rummet. Det är ett makalöst ljudtryck från en så liten högtalare!
Med sin Stadium visar Klipsch vägen för framtidens trådlösa anläggningar, med ett system som kan allt och dessutom ser snyggt ut.
(04/14) LS
Betyg: 6
Pris: 20 000 kr
Läs hela recensionen här
Läs hela artikeln med LB+
Black Week erbjudande
70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)
LB+ Total månad / 185 kr
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser