Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Årets bästa signalkällor

Vägen till utsökta ljud- och bildupplevelser börjar med en bra signalkälla. Här är de bästa musik- och videospelarna vi testade 2012.

Av / 2013-01-17 - 11:23
Årets bästa signalkällor

Vi konsumerar musik och film som aldrig förr och tekniken som ger oss tillgång till underhållningen utvecklas ständigt. Online-musiktjänster som Spotify och Wimp har fått sällskap av liknande videotjänster – till exempel Netflix och HBO – som har det gemensamt att underhållningen levereras direkt från nätet, utan att vi behöver hårddisk eller snurrande skivor. Men för oss om är intresserade av kvalitet, och vill ha en gnistrande och glasklar bild- och ljudkvalitet varje gång vi slår oss ner i soffan, är det fortfarande för tidigt att säga farväl till de fysiska lagringsmedierna.

Film på Blu-ray har fortfarande en betydligt bättre bild och ljud än vad videotjänsterna bara kan drömma om. Det komprimerade ljudet från Spotify och andra streaming-tjänster kan inte heller mäta sig med ljudkvaliteten från musikfiler som rippats från CD eller laddats ned och lagrats på hårddisk. Streaming-tjänsterna passar perfekt för att utforska ny musik och film, men till de riktiga godbitarna passar fysisk lagring fortfarande bäst.

Vilket leder oss till … vinyl! Ja faktiskt, för mitt i all den digitala utvecklingen har den analoga skivspelaren fått en riktig renässans! Även om mer och mer av underhållningen hamnar ”uppe i luften” så finns det alltjämt de som föredrar det mer handfasta, att kunna titta på skivsamlingen i hyllan och på att samla musikaliska pärlor. Och framför allt: att höra det varma analoga ljudet från LP-skivorna, med knastrande och allt.

Samtidigt som LP gör comeback sjunger CD-formatet och de renodlade CD-spelarna definitivt sin svanesång. I konkurrens med iPod, streaming och nedladdning från nätet har CD-skivorna snart spelat ut sin roll. Däremot är den andra halvan av CD-spelaren, D/A-omvandlaren, aktuell som aldrig förr.

D/A-omvandlare
D/A-omvandlaren (DAC) är på många sätt och vis stereoanläggningens ”hjärna”. Den hämtar fram den digitala informationen från musikfilerna och omvandlar den till analogt ljud som du kan lyssna på genom förstärkaren och högtalarna. Information som går förlorad här går inte att få tillbaka längre fram i signalkedjan.

Annons

Köper du en bra DAC kan du förbättra ljudet från alla digitala ljudkällor, inte bara din gamla CD-spelare utan även TV:n och datorn. Till och med komprimerade musikfiler från Spotify, Wimp och YouTube låter förvånansvärt bra när de spelas genom en bättre DAC med tillhörande analogdel. Våra tester visar att det är en överraskande stor skillnad på olika D/A-omvandlare, och man behöver inte alls ha ”guldöron” för att höra det.

Till skillnad från CD-spelarna har Blu-ray-spelarna haft en ganska så äventyrlig utveckling det senaste året, både när det gäller priser och kvalitet. Även de billigaste spelarna, från lite drygt en tusenlapp och uppåt, är ett klart steg upp från det gamla DVD-formatet. Blu-ray ger en utmärkt bildupplevelse och kan dessutom ge en högupplöst, kristallklar ljudkvalitet i upp till sju kanaler – så länge du har en passande ljudanläggning, vill säga.

Årets bästa skivspelare

Pro-ject Debut Carbon Esprit 

Den tjeckiska spelaren finns i flera färger, är helmanuell och låter vidunderligt. Tonarm av kolfiber och skivtallrik av akryl är supertufft!

Rätt bearbetat har kolfiber den fördelen att det är ett både mycket lätt och styvt material Det är egenskaper som passar utmärkt när man konstruerar tonarmar, som har till uppgift att föra vidare vibrationer från pickupen till utgången utan att tillföra sina egna. Men att ta fram passande kolfiber är en avancerad och kostsam process, så det är nästan otroligt att Pro-ject har använt kolfiber som material i tonarmen på sina billiga, helt manuella Debut Carbon-modeller, och det gör att de verkligen skiljer sig från andra budgetgrammofoner.

Ljudkvalitet
Musiken återges drömmande och svalt. Ljudbilden är djup och rymlig med ett väldefinierat stereoperspektiv. Piano framträder klockrent. Två sångare står i prydlig kontrast till varandra och även om ljudbilden upplevs som varm och fyllig så kommer alla smådetaljer fram.

Debut Carbon gör ett föredömligt jobb, och Ortofon 2M Red-pickupen är kanske bäst i sin prisklass på att kombinera detaljer med spänstig dynamik.

Den dynamiska kontrasten är nämligen enastående. Vi kan bara spekulera i hur bra det kan bli med en ännu bättre pickup, till exempel 2M Black. Du behöver faktiskt bara köpa en 2M Black-nål och sätta fast den på den nuvarande pickupen, så får du en fullkomlig uppgradering.

Läs hela recensionen här

 

Årets bästa D/A-omvandlare

Hegel HD11

Hegels nya HD11 låter sällsynt bra. Den gräver fram detaljerna i digitalsignalen och levererar dem fläckfritt, utan att tillföra några konstigheter. 

För att kunna fokusera på ljudet är Hegel HD11 spartanskt utrustad, utan variabel volymkontroll eller hörlursuttag. Den har däremot både balanserad och obalanserad utgång. Hegel har valt ett 32-bitars DAC-chip och egenstörningen är så låg som –140 dB!

USB-ingången stöder upp till 96 kHz-upplösning. Den är inte asynkron, utan adaptiv, vilket innebär att den använder datorns klocka. Sedan klockas signalen om i omvandlaren.

Förutom att välja ingång kan fjärrkontrollen hoppa mellan låtar som spelas i en spellista på datorn när den är inkopplad till omvandlarens USB-ingång.

Ljudkvalitet

HD11 spelar i en helt annan liga än andra omvandlare i samma prisklass. Vi känner helt enkelt inte till någon annan för samma pengar som låter lika bra. Hegel-omvandlaren återger nämligen musiken med större rymd och mer luft runt instrumenten än de flesta andra. Hör bara på cymbaler och hur stråkar svävar i luften. Vackra kvinnoröster markeras klockrent, samtidigt som basgitarrer är helt bergfasta längst ned.

Jämfört med ännu dyrare och bättre omvandlare saknar vi bara lite mer tryck och energi i basen. Trummor låter ännu tyngre och hårdare när man närmar sig High End-klassen. Fast då blir priset också ett helt annat, och det kan mycket väl hända att det är smartare att investera i bättre högtalare än i en dyrare DAC. Den dynamiska kontrasten är sagolik och upplösningen likaså.

Har du 7 000 kronor att lägga på en D/A-omvandlare så kan vi inte komma på någon som vi hellre rekommenderar än Hegel D11.

Läs hela recensionen här 

 

Årets bästa Blu-ray-spelare

Panasonic DMP-BDT500

Panasonic är tillbaka på Blu-ray-banan med en spelare av i det närmaste High End-kvalitet, fast till ett betydligt lägre pris.

Panasonic släppte sin första 3D-spelare DMP-BDT300 för ett par år sedan, en stor och gedigen spelare med stabil mekanik. Efterträdarna har också haft höga prestanda, fast lägre byggkvalitet så de riktigt kräsna av oss har nog saknat en riktig toppspelare från Panasonic. Det har det japanska märket gjort något åt, 2012 släpptes ”High End-modellen” DMP-BDT500. Den är fortfarande kompakt men har ett solitt och förtroendeingivande utförande med tjockare väggar och rent allmänt en bättre finish än Panasonics billigare modeller.

DMP-BDT500 startar på ett ögonblick och läser filmerna på rekordtid. Dessutom är den oerhört tyst, utan antydan till susande eller brummande från drivverket – det enda som hörs är en dämpat ”duns” när vi byter kapitel. Fjärrkontrollen är en ny variant med både knappar och en pekplatta som används för att styra smart- och snabbfunktioner.

Bildkvalitet
Det solida utförandet skulle naturligtvis spela mindre roll om det inte gav utslag i en bättre bild. I Panasonics fall finns det dock ett klart samband mellan bygg- och bildkvalitet: bilden är helt enkelt suverän! Skärpan är knivskarp och det som är mest påfallande är hur spelaren lyckas bevara skärpan även i rörelser. Det ger ett flyt och ett ”lugn” i bilden som helt klart är ett snäpp bättre än vad konkurrenternas spelare presterar. Panasonic har också dubbla HDMI-utgångar, vilket har praktiska fördelar i hemmabion. Dessutom måste vi nämna att Panasonic har arbetat extra flitigt med ljuddelen i DMP-BDT500 och givit den en påkostad analogdel för stereomusik. Den passar därför utmärkt som CD-spelare eller som nätverksspelare för att streama musik från datorn.

Läs hela recensionen här 

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Endast 4 kr

Hösterbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckar
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annon

Pro-Ject släpper ny referensskivspelare

Nu kan du ladda ner högupplöst musik i Qobuz

Modernt minisystem i retrostil

Exklusivt samarbete

Den första på över 20 år

Du kan behöva den här

Nytt flaggskepp från Audio-Technica

Pro-Ject T1 EVO skivspelare

Rotel firar 100 år med high-end CD-spelare

München flyttar till Wien

McIntosh skyddar anläggningen

Förädlat flaggskepp

Ljud & Bild