Medan de två billigaste omvandlarna i den här artikeln är välutrustade, både när det gäller digitalingångar och funktioner som volymkontroll och hörlursuttag, är Hegel HD11 mer spartanskt rustad. Visst har den både balanserad och obalanserad utgång, och till skillnad från de billigaste har den också en fjärrkontroll (även om den är en plastig liten historia). Men ljudnivån är fast och något hörlursuttag finns inte.
I stället handlar det om att välja de bästa digitalkomponenterna och integrera dem sömlöst i kretsarna, så att störningar begränsas till ett absolut minimum samtidigt som digitalsignalen konverteras med högsta möjliga upplösning. Hegel har valt ett 32-bitars DAC-chip, och egenstörningen är så låg som –140 dB!
USB-ingången stöder inte 192 kHz-upplösning, bara 96 kHz. Den är inte heller asynkron, utan adaptiv, vilket innebär att den använder datorns klocka. Sedan klockas dock signalen om i omvandlaren.
Både den analoga och digitala delen i HD11 är utvecklad av Hegels ingenjörer, vilket är en bättre utgångspunkt när alla de olika komponenterna ska integreras och arbeta tillsammans.
Förutom att välja ingång kan fjärrkontrollen hoppa mellan låtar som spelas i en spellista på datorn när den är inkopplad till omvandlarens USB-ingång.
Ljudkvalitet
Även om både Xonar Essence One och Cambridge DacMagic Plus låter mycket bättre än man kan förvänta sig av prisklassen, spelar Hegel HD11 i en helt annan liga. Visst kostar den dubbelt så mycket, men vi känner till flera omvandlare som kostar lika mycket som bleknar i jämförelse – inklusive vår gamla favorit Hegel HD10. Den nya modellen återger nämligen musiken med större rymd och mer luft runt instrumenten än de flesta andra. Hör bara på cymbalerna i Trondheimsolisternas ”In Folk Style” och hur stråkarna svävar i luften. Maria Solheims röst markeras klockrent, samtidigt som basgitarren är helt bergfast längst ned.
Att jämföra med storebror, Hegel HD20, känns naturligt. Den har ännu lite mer tryck och energi i basen, vilket ger mitt eget metalprojekt Staal ett ännu tyngre ljud (jag testar med skivan ”Rambokniv” för att jag kan den utantill, inte för att vara självcentrerad), med fastare och mer hårtslående trummor. HD11 har däremot ännu lite fler detaljer och bättre upplösning i övertonerna. Cymbaler och de ljusaste tangenterna i Saybias ”Angel” är ännu mer mikronyanserade. Och den dynamiska kontrasten är väldigt bra.
Har du 7 000 kronor att lägga på en D/A-omvandlare så kan jag inte komma på någon som jag hellre rekommenderar än Hegel D11.
Också i detta test:
Burson Audio DA-160
Seriös hifi
Burson är en relativt ny stjärna på hifi-himlen men det hindrar dem inte att bygga fina apparater. Som den här digitalomvandlaren.
Cambridge Audio DacMagic
Cambridge ger mest för pengarna
DacMagic Plus överträffar sin populära föregångare genom att ha fler digitalingångar, bättre uppsampling samt hörlursuttag.
Weiss DAC202
Dunderkuren
DAC202 kostar fläsk. Men för pengarna får du en av de allra mest välljudande omvandlarna som går att köpa i dag.
Asus Xonar Essence One
Påkostad budgetomvandlare
Datortillverkaren Asus har kastat sig in på hifi-marknaden. Med sig i bagaget har de världens första DAC med symmetrisk 8x-uppsampling.
Läs hela artikeln med LB+
Årets bästa erbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser