TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

test: Panasonic Lumix G9

Superb spegelreflexdödare

Här är en av de mest lyckade kamerorna vi har testat. En perfekt allroundkamera för erfarna fotografer.

Av / 2018-01-19 - 11:46
Panasonic Lumix G9

Ljud & Bild tycker

  • Fantastiskt användarvänlig ergonomi. Blixtsnabb respons och bildhastighet, snygg sökare och en bildkvalitet som flyttar gränserna ytterligare.
  • Bildbrus och dynamik ligger lite efter de allra bästa.

Vanligtvis måste man välja. Man kan inte få allt på en gång. En kamera som ska vara blixtrande snabb och ha hög bildhastighet kan inte ha extrem upplösning. En kamera som ska vara byggd som proffskamera kan inte vara liten och lätt – och en kamera som ska vara lika bra på stillbilder och video är ofta bara bäst i den ena disciplinen.

Få lyckas lika väl att uppfylla alla önskemål som Panasonic Lumix G9. En kamera med extrem bildhastighet och upplösning, som är liten och lätt, vädertätad och byggd i metall, med raffinerade egenskaper och prestanda för både stillbilder och video.

Jag vågar påstå att detta inte bara är Panasonics bästa kamera, utan en av de allra bästa systemkamerorna för entusiastiska fotografer med höga krav på skärpa, bildhastighet, bildkvalitet och användarvänlighet.

Lumix G9 ser ut lite som Nikon D500 – det är en komplimang – och är precis som D500 en av de mest tillfredsställande kameror jag har använt.

G9 LKIT top K 27113
(Foto: Tillverkare)

 

Annons

Det är en kamera för nästan alla behov. Sport, bröllop, landskap, djurliv, resor eller allmän hobbyfotografering. G9 kan allt. Dessutom filmar den video av hög kvalitet i 4K-upplösning, och har alla funktioner man förväntar sig av en proffskamera. Plus lite till.

En av de mest praktiska funktionerna är en inbyggd femaxlars bildstabilisator. Den arbetar tillsammans med en optisk stabilisator i objektivet och ger upp till 6,5-stegs kompensation. Bäst i klassen.

Man kan hämta stillbilder från 6K-video med 30 fps inspelningskvalitet, vilket ger 18-megapixelbilder. Eller 4K-stillbilder med hela 60 fps (8,3 Mp-bilder). Den filmar äkta 4K/60p-video, har en bildhastighet med full 20 Mp-upplösning på 20 bilder/s – samt Panasonics blixtsnabba och exakta Depth From Defocus – DFD-fokus.

Det finns naturligtvis mycket mer. Som en stor elektronisk sökare som inte får blackout när man tar bildserier, två minneskortplatser, USB-laddning, vridbar pekskärm och en statusskärm på toppen.

Detta är funktioner som man hittar hos en del konkurrenter också, till exempel Olympus OM-D E-M1 II, Nikon D500 och Fujifilm X-T2.

80 Mp högupplösta bilder

I likhet med Olympus-kameran kan G9 ta bilder i ett extra högupplöst läge, vilket ger 80 megapixlar. Principen är densamma i båda kamerorna. Man sätter den på ett stativ, aktiverar ”högupplöst” i menyn och tar bilden. Eller rättare sagt: kameran gör flera exponeringar och flyttar bildsensorn mellan varje bild. Exponeringarna sätts sedan ihop av kameran till en 80 MP-bild.

Eftersom det tar ett par sekunder bör både kameran och motivet vara stilla, annars blir bilderna suddiga.

Videofunktionerna är inte lika avancerade som i Lumix GH5, men i praktiken är den en professionell videokamera. Som dessutom kan ta stillbilder.

G9 H ES12060 hand 1 27111
Gedigen och förtroendeingivande konstruktion, med gott om plats för händerna, ett stort grepp och en tjusig sökare.

 

4K- och 6K-upplösning

Man kan filma i 4K-format, med upp till 150 Mbit/s och 60p, vilket ger oerhört rena bildfiler praktiskt taget helt utan irriterande rolling shutter-effekt. 4K-feeden kan också användas för att hämta ut 8 Mp-stillbilder ur en 60 fps-bildström. Det går också att hämta ut 18 Mp-stillbilder från en 6K-videoström med 30 fps.

Med den elektroniska slutaren klarar kameran att ta 20 bilder per sekund med full 20 Mp-upplösning och autofokus hela vägen.

4K-inspelningarna lagras på SD-kort i 8 bitar och 4:2:0 internt (10 bit/4:2:2 i GH5). Båda kortplatserna klarar UHS-II-kort, som är nödvändigt för att tackla den stora dataströmmen från 4K-video och bildserier med 20, 30 eller 60 bilder/s.

G9 hand 3 27110
Vertikalgreppet utökar batterikapaciteten från de ursprungliga 400 bilderna per laddning.

 

Suveränt användarvänlig

DFD-fokusen har 225 fokuspunkter och är den bästa vi har provat i någon Panasonic-kamera, och tillsammans med nya Leica GD Elmarit 200 mm/f2,8 är detta ett mycket kompetent kit. För action, djurliv och sport.

Det låsbara programhjulet är placerat till vänster om den stora sökaren. Som tack vare 3,7 Mp-upplösning och kraftig förstoring är bland de bästa vi har sett. Den har knappt synlig blackout i bildserier, så man kan alltid följa motivet i sökaren.

Under det nämnda programhjulet sitter ett hjul för seriefoto och självutlösare, till höger om sökaren finns en bakgrundsbelyst statusskärm, två inställningshjul och knappar för vitbalans, ljuskänslighet (ISO), exponeringskompensation, video samt strömbrytaren. Smart placerad runt avtryckaren. Precis som hos Pentax och Nikon.

Den vridbara pekskärmen kan användas både för att bläddra i menyerna och att välja fokuspunkt och exponering. En rad programmerbara knappar till höger om skärmen, ännu en inställningsratt och en snabbknapp för fokusval, ger fotografen stora möjligheter. Flera av knapparna är programmerbara – även flera av dem som visas på skärmen – och kameran har en otroligt praktisk styrpinne som man väljer fokuspunkter med.

G9 har ett par knappar och en omkopplare på framsidan också, som fotografen kan konfigurera själv, och tre uppsättningar med inställningar som kan lagras och hämtas fram från programhjulets minnesbanker C1, C2 och C3.

Det väderskyddade kamerahuset känns verkligen gediget och förtroendeingivande, med gott om plats för händerna, ett stort grepp och en fin sökare. Det går att köpa ett vertikalgrepp som är praktiskt när man har långa teleobjektiv och som dessutom utökar batterikapaciteten från de 400 specade exponeringarna per laddning.

G9 BODY back K BGG9 27114
G9 har en väldigt praktisk styrpinne som man väljer fokuspunkter med.

 

Bildkvalitet

Kameraet har samma bakgrundsbelysta 20 Mp-bildsensor – utan lågpassfilter – som Lumix GH5. Panasonic säger att de är nästan lika bra, fast den i G9 har uppdaterad elektronik. Men bildprocessorn är ny, och det ser man. För äntligen har Panasonic tagit viktiga steg framåt när det gäller stillbildskvaliteten. Färgåtergivningen är den bästa i någon Lumix, och fullt i klass med de bästa.

Bilddynamiken ligger fortfarande en aning efter Nikon D500, men skillnaden är inte tillräckligt stor för att jag ska tycka att det är ett minus i kanten.

Bildbruset är mycket bättre kontrollerat här än i GH5, det är inte förrän man passerar ISO 6400 som det blir kornbrus som kan vara störande. Lika viktigt är hur bruset ser ut. Här är det ytterst finkornigt och G9 klarar av att kontrollera färgbrus mycket bättre än GH5.

Stillbildskvaliteten är så bra att det är hårklyverier att jämföra den med andra kameror, men detaljskärpan, färgåtergivningen, bilddynamiken och brusmängden är lika bra som – eller bättre än – Olympus OM-D E-M1 II, Nikon D500 och Fujifilm X-T2.

Videokvaliteten i 4K-inspelningar blir bättre med G9 än med någon av dem, och för många är det ett bra skäl till att föredra Panasonic-kameran framför dess närmaste konkurrenter.

Perfekt från Panasonic

Lumix G9 har så hög bildkvalitet att man får leta på andra områden efter fel och brister. De är inte så lätta att hitta, för Panasonic-kamerans ergonomi är så välgjord, den verkar lika bra hopskruvad som man förvänta sig, och har en funktionsnivå som kan få den mest krävande fotograf att bli mållös. Det är faktiskt inte svårt att motivera priset heller, för just nu finns det ingen bättre kamera i den här klassen.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Årets bästa erbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckor
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Blixtsnabb perfektion

Sätter en ny standard

Canons bästa kamera någonsin

Proffskamera light

Mellanformat med mer fart

Välj rätt objektiv till kameran

Mycket fotoglädje för pengarna

Prisvärd zoom med räckvidd

Den bästa fullformat-videokameran?

Knivskarp porträtt-tele

Superläcker kamera i 80-talskostym

Kan DJI slå GoPro?

Ljud & Bild